Uw merknaam registreren: een must of onnodige kost?

Auteur: By Partena Professional
Leestijd: 4min

Kiest u ervoor uw merknaam te registreren, dan is die voor 10 jaar beschermd. Hij kan dan bijgevolg niet langer gebruikt worden door andere bedrijven. Hoewel het niet verplicht is, loont een merkregistratie voor veel ondernemers dus wel de moeite. Maar welke stappen moet u zetten om uw merknaam te beschermen? En waar moet u zoal op letten bij de aanvraag?

Merknaam of handelsnaam?

Let op, er is een verschil tussen de merknaam (de naam die u als ondernemer aan een product of dienst geeft) en de handelsnaam (de naam van uw onderneming). Die laatste laat u registreren bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Dat gebeurt automatisch samen met de aanvraag van uw ondernemingsnummer. Let op, meerdere bedrijven kunnen dezelfde handelsnaam gebruiken in verschillende regio's of in verschillende branches. Bij twist is het de rechter die oordeelt of er geen verwarring voor het publiek kan zijn.

Merknamen worden niet automatisch geregistreerd en zijn dus niet beschermd zolang u het initiatief daartoe niet neemt. Zolang de naam niet geregistreerd is, kan in principe iedereen er aanspraak op maken.

Waar kan ik mijn merknaam laten registreren?

Alvorens uw merknaam te laten registreren, checkt u de beschikbaarheid van de door u gekozen naam. Daarvoor raadpleegt u het Merkenregister van het BBIE Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom. Daarin worden alle in de Benelux geregistreerde merknamen verzameld. Komt uw naam al voor in de lijst, dan moet u op zoek naar een nieuwe.

Andere voorwaarden voor registratie van uw merknaam

Naast de beschikbaarheid moet uw merknaam nog aan tal van andere voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor registratie. De volledige lijst vindt u op de website van de federale overheidsdienst economie. Wij beperken ons tot de belangrijkste:

1) De merknaam moet een teken zijn dat informatie over een product of dienst geeft

Woorden, tekeningen, logo’s, letters, cijfers en vormen van producten of van verpakkingen kunnen allemaal dienstdoen als merknaam. Kleuren, vormen en geluiden zijn vaak wel problematisch omdat ze als eigenschap en niet als teken worden ervaren.

2) De merknaam moet vatbaar zijn voor grafische voorstelling

Merkenbureaus staan enkel tekens toe die 'visueel’ weer te geven zijn zodat ze kunnen worden opgenomen in het merkenregister. Geuren en smaken zijn bijvoorbeeld wel tekens, maar kunnen niet visueel voorgesteld worden. Ze komen dus niet in aanmerking als merknaam.

3) De merknaam moet een onderscheidend vermogen hebben

Een merk moet zich van andere merken onderscheiden. Het moet de aandacht van het publiek trekken en liefst meedelen van welke onderneming de producten of diensten afkomstig zijn.

Uw merknaam deponeren: wat zijn de kosten?

Voldoet u aan de voorwaarden? Dan kunt u uw merknaam laten registreren. Daarvoor neemt u contact op met het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE). Het is de enige wettelijke instantie voor de registratie van merken in de Benelux.

De BBIE zal uw aanvraag beoordelen en nagaan of u voldoet aan alle voorwaarden. De hele procedure, van aanvraag tot beoordeling, duurt ongeveer 3 maanden. Een online aanvraag voor een merkregistratie in de Benelux kost € 240, een papieren aanvraag € 276. Let op, wordt uw aanvraag geweigerd? Dan bent u uw geld kwijt. Informeer u dus op voorhand goed over de slaagkansen van uw naam bij de BBIE.

Internationale bescherming van uw merknaam

Wenst u ook buiten de Benelux uw merknaam te beschermen? Dan kunt u terecht bij het EUIPO, voluit European Intellectual Property Office. Zij regelen alle registraties binnen de Europese Unie. Voor wereldwijde registratie klopt u aan bij het WIPO of World Intellectual Property Organization. Internationale bescherming kost wel een pak meer, vanaf € 850.

Mijn merknaam registreren bij Partena Professional?

Partena Professional staat niet in voor de registratie van merknamen. Daarvoor kunt u enkel bij het BBIE terecht. Uiteraard staan wij u wel met raad en daad bij voorafgaand aan de aanvraagprocedure. En ook voor vragen omtrent de oprichting van uw onderneming bent u bij ons aan het juiste adres.