Ga de uitdagingen van internationalisering aan met Partena Professional

Je bedrijfsactiviteiten uitbreiden naar het buitenland is een enorme stap. Je zal lokale werknemers moeten aanwerven en/of Belgische werknemers moeten verhuizen. Daarnaast verschillen de regels op vlak van arbeidsrecht, fiscaliteit en sociale zekerheid ook nog eens van land tot land.

 

Niet eenvoudig dus, dat internationaliseren. Gelukkig voorziet de dienst Global Employment Consulting van Partena Professional je van expertise in internationale tewerkstelling.

Stel al je vragen aan onze experts

Wil je meer weten over de dienst Global Employment Consulting? 

Neem contact met ons op

Er zijn 5 belangrijke soorten van internationalisering:

1.

Werken in het buitenland

Voorbeeld 1:

De leden van je verkoopteam werken allemaal in België. Om de Franse en Nederlandse markt te verkennen vooraleer je er echt actief wordt, neem je één Nederlandse en één Franse werknemer in dienst. 

 

Voorbeeld 2:

Een werknemer verhuist om privéredenen naar het buitenland en wil deeltijds van thuis uit werken. 

2.

Gelijktijdige bezetting

Voorbeeld: je producten worden in verschillende Europese landen op de markt gebracht. Een van de accountmanagers uit je verkoopteam ontfermt zich over zowel België, Nederland als Luxemburg en verdeelt zijn werktijd tegelijkertijd over deze drie landen

3.

Detachering van personeel

Bij detachering gaat een werknemer op het grondgebied van een ander land werken dan van waaruit hij gewoonlijk zijn werkzaamheden uitoefent. Detachering is in principe tijdelijk (beperkte duur).

 

We onderscheiden twee soorten: 

 

  1. Detachering van buitenlandse werknemers naar België (Inbound) 

    Voorbeeld: het moederbedrijf van je groep plaatst tijdelijk een van haar werknemers in België voor een missie bij haar dochteronderneming. 


  2. Detachering van Belgische werknemers in het buitenland (Outbound) 

    Voorbeeld: je stuurt een werknemer naar je fabriek in China voor een periode van vier jaar om er een controlefunctie uit te oefenen. In dit geval spreken we van een expat. 

4.

Euro Payroll Services

Deze internationale payroll service is bedoeld voor Belgische bedrijven die zich in het buitenland vestigen, lokale werknemers aanwerven en hun payroll willen laten beheren door Partena Professional. Het payrollbeheer gebeurt dan door lokale partners van Partena Professional.

 

Voorbeeld: Je vestigt je als Belgisch bedrijf ook in Nederland en wil Nederlandse werknemers aanwerven.

5.

Vestigen in België vanuit het buitenland

Voorbeeld: een buitenlands bedrijf vestigt zich in België en wil dat wij instaan voor de onboarding van werknemers, het administratief en juridisch beheer (contracten, etc.), de lonen, enz.

Wat kan Partena Professional voor je doen?

Naleving controleren en optimaliseren
Voor elke internationaliseringssituatie is een analyse van de toepassing van het sociaal recht en de fiscale regels vereist. Bovendien vermijdt zo’n controle en optimalisatie nare financiële verrassingen voor zowel de werkgever als de werknemer.
Arbeidsrecht
Welke arbeidsrechtelijke wetgeving is van toepassing? Wat type contract moet worden opgesteld? Is het nodig om een addendum toe te voegen aan de Belgische arbeidsovereenkomst? Moet er rekening worden gehouden met de regels van het Belgische arbeidsrecht? Is het arbeidsrecht van een ander land van toepassing? Of spreken we zelfs van een combinatie van beide?
Sociale zekerheid
Welk socialezekerheidsstelsel is van toepassing op de situatie? Welk land is verantwoordelijk voor de inhouding van bijdragen of de sociale zekerheid van de werknemer? Welke formaliteiten moeten worden vervuld in België of in het buitenland? En hoe zet je eigenlijk een payrollsysteem op in een ander land?
Fiscaal recht
Welk land heeft belastingjurisdictie? Waar wordt de vergoeding belast? Moet ik roerende voorheffing inhouden? Is het nodig om een belastingformulier op te stellen? Wat zijn de administratieve formaliteiten? Hoe moeten dubbelbelastingverdragen worden geïnterpreteerd?
Administratieve formaliteiten
Internationalisering gaat ook gepaard met een reeks formaliteiten die moeten worden vervuld en documenten die moeten worden ingevuld: visum, werkvergunning, A1-formulier, Limosa-aangifte, belastingdocumenten, etc.

De dienst Global Employment Consulting is jouw bondgenoot in de internationalisering van je onderneming

world icon
Een internationaal netwerk
Dankzij de verschillende partnerships van Partena Professional kan je bedrijf rekenen op de kracht van een internationaal netwerk. Je geniet van de fiscale expertise van onze experts in combinatie met de sociale expertise van de Legal Partners van Partena Professional.
icon accountant
Eén aanspreekpunt
Partena Professional is en blijft altijd je aanspreekpunt. Het beheer van je internationalisering wordt toevertrouwd aan een toegewijde Legal Consultant die je zaak perfect kent.
Gepersonaliseerde ondersteuning
Profiteer van een ondersteuningsservice voor al uw juridische, sociale en fiscale procedures. Onze experts voeren gerichte analyses uit, geven u advies op maat van uw situatie en zorgen voor de implementatie van de oplossing.

Stel al je vragen aan onze experts

Wil je meer weten over de dienst Global Employment Consulting? 

Neem contact met ons op