Hoe je eigen zaak financieren?

Je hebt een idee en een droom. En je bent klaar om die allebei te verwezenlijken door je eigen zaak te starten. Maar wat kost dat eigenlijk? En wat is de beste manier om je zaak te financieren? Gebruik je eigen middelen, ga je voor een lening of start je een crowdfunding? Je kan kiezen uit verschillende oplossingen en subsidies

Een keer praten over je project?

Onze experts luisteren graag naar jouw verhaal. 

Contacteer ons

Heb ik nood aan een startkapitaal?

Volgens het nieuwe Wetboek van vennootschappen en verenigingen (2019) is een startkapitaal geen vereiste meer voor de oprichting van de meeste vennootschapsvormen.  

 • Voor de oprichting van een besloten vennootschap (bv) heb je geen (minimum) startkapitaal nodig. Wel wordt er van uitgegaan dat je voldoende middelen hebt om de vennootschap te kunnen opstarten. Dit moet ook blijken uit je business plan. De BV wordt aanzien als de basisvennootschapsvorm onder het nieuwe vennootschapsrecht. 
 • Voor de oprichting van een naamloze vennootschap (nv) heb je een (groot) startkapitaal nodig van minstens € 61.500

Op welke manieren kan ik mijn zaak financieren?

Je hebt verschillende mogelijkheden om je zaak te financieren:

Eigen middelen

Heb je een startkapitaal nodig, dan kan je altijd eigen middelen gebruiken. Dit heeft verschillende voordelen. Zo vermijd je maandelijkse afbetalingen met eventuele rente. Daarnaast wekt het gebruik van eigen middelen vertrouwen op bij potentiële investeerders. Doorgaans wordt aangeraden om gemiddeld tussen de 20% en 40% eigen middelen in je zaak te investeren.

Heb je niet genoeg eigen middelen om te starten, dan kan je altijd vrienden of familie aanspreken, bijvoorbeeld via een Winwinlening

 • Kmo's kunnen tot € 300.000 lenen via Winwinleningen. 
 • Kredietgevers kunnen tot € 75.000 lenen aan kmo’s.  
 • Kredietgevers krijgen een jaarlijks belastingkrediet van 2,5% op het openstaande kapitaal van de Winwinlening
 • Kredietgevers genieten een mooie rente (tussen 2,62% en 5,25% in 2023). 
 • Winwinleningen hebben een looptijd van 5 tot 10 jaar.

Subsidies

Misschien kom je in aanmerking voor staatssteun of bepaalde subsidies? Het is de moeite waard dit te onderzoeken.

Onze partner Subsiconseils kan je helpen om alle subsidies te identificeren waarvoor je in aanmerking komt. Daarnaast kan Subsiconseils je ook helpen met: 

 • De indiening van je subsidie-aanvragen bij de autoriteiten
 • De opvolging van je aanvraag tot de subsidie is uitbetaald.

Startersleningen

Idealiter bestaat je startkapitaal uit 20 tot 40% eigen middelen. Maar wat dan met de overige 80 of 60%? Hiervoor kan je je bank aanspreken.

Wil je lenen bij de bank, dan heb je twee opties: een lening aanvragen om je zaak te financieren of een persoonlijke lening afsluiten.

Voor het verstrekken van een persoonlijke lening baseert de bank zich op je financiële situatie in plaats van op je business plan. Dit kan riskant zijn en je financiële zekerheid in gevaar brengen als je zaak in de problemen komt.  

De bank berekent dan het bedrag dat je kunt lenen op basis van een aantal voorwaarden: het risico, het onderpand dat je hebt, je terugbetalingscapaciteit en je ondernemingsplan

Microkrediet

Het microkrediet is een kleine lening (max. € 25.000) voor ondernemers die geen toegang hebben tot de gebruikelijke kredieten die worden aangeboden door banken of financiële instellingen.

Je kan het microkrediet gebruiken voor investeringen in materiaal, werktuigen, voertuigen, stock en cashflows

Voorwaarden om een microkrediet te kunnen krijgen zijn: 

 • Je moet een krediet aanvragen van minder dan € 25.000. 
 • Je mag niet meer dan 10 werknemers in dienst hebben.

Ontdek alle mogelijkheden voor microfinanciering, aangeboden door onze partner microStart. 

Investeerders

Je kan ook altijd op zoek gaan naar partners of aandeelhouders die willen investeren in je onderneming. Hiervoor moet je een solide business plan hebben: hoe beter je business plan is, hoe meer geneigd kandidaten zullen zijn om daadwerkelijk te investeren.

Financiële participatie

Via financiële participatie (of crowdfunding) kunnen ondernemers, alvorens ze hun project lanceren, beroep doen op het publiek om meer kapitaal te verwerven of een lening aan te gaan. In tegenstelling tot ‘klassieke financiering’, kan iedereen investeren via crowdfunding.

Crowfunding werkt doorgaans volgens het principe ‘veel kleintjes maken één grote’: Investeerders worden gevraagd om een minimaal bedrag te investeren. Een ander (groter) bedrag investeren is ook altijd mogelijk. Dankzij deze laagdrempeligheid kunnen ondernemers – via meerdere kleine bedragen – hun vooropgestelde totaalbedrag ophalen.

Aan crowdfunding is geen financiële compensatie voor investeerders verbonden. Investeerders krijgen ook geen aandelen, obligaties of product (dat nog ontwikkeld moet worden).

De belangrijkste voordelen van crowdfunding zijn:  

 • Je kan snel je eerste financiële middelen verwerven.   
 • Je kan een breed en vaak internationaal publiek aanspreken
 • Je kan de identiteit van je product of dienst opbouwen
 • Je kan nieuwe potentiële klanten aantrekken of feedback uit de markt krijgen met het oog op de toekomstige ontwikkeling van je voorstel. 

Bespreek je project met onze experts!

Wil je graag sparren over je project of ben je op zoek ondersteuning? 

Maak een afspraak met onze experts