Je btw-nummer activeren

Is je onderneming btw-plichtig? Zo ja, dan moet je je ondernemingsnummer activeren bij de Algemene Administratie van de Fiscaliteit.  

Btw-plicht: voor wie en waarom?

Als zelfstandige ben je btw-plichtig als je inkomsten haalt uit je activiteit. Als btw-plichtige moet je btw aanrekenen op je facturen en vervolgens afdragen aan de staat.

Sommige activiteiten zijn vrijgesteld van de btw-plicht volgens artikel 44 van het btw-wetboek. Onder deze activiteiten vallen artsen, fysiotherapeuten, tandartsen, verpleegkundigen en verloskundigen.

Oefen je zowel een 'vrijgestelde' activiteit uit als een activiteit die onderworpen is aan btw, dan ben je gemengd btw-plichtig. Dit betekent dat je enkel btw moet aanrekenen en afdragen voor het werk dat je uitvoert in je btw-plichtige activiteit.

Wat is een btw-nummer?  

Het btw-nummer is het identificatienummer van je onderneming bij de Algemene Administratie van de Fiscaliteit, beter bekend als de FOD Financiën of de belastingsdienst. 

Je btw-nummer bestaat uit dezelfde 10 cijfers als je ondernemingsnummer en wordt voorafgegaan door de letters ‘BE’. Je btw- en ondernemingsnummer lijken dus hard op elkaar, maar zijn niet hetzelfde. Je ondernemingsnummer wordt gebruikt om je onderneming te identificeren bij andere autoriteiten en overheidsinstanties.  

Als zelfstandige betaal je zelf eigenlijk geen btw: je rekent de btw door aan je klanten. Vervolgens draag je het bedrag van de btw wel over aan de staat via een aangifte met je btw-nummer. Om deze reden moet je btw-nummer op al je facturen staan.  

Eenvoudig je btw-nummer activeren?

Gebruik ons ondernemingsportaal om alle formaliteiten online in orde te brengen.

Ik wil nu starten
glasses

Wat zijn de verschillende btw-regelingen?

In België bestaan er verschillende btw-regelingen.Om te achterhalen welke regeling voor jouw onderneming van toepassing is, neem je best contact op met je accountant.
 • De vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen
  Bedraagt je jaarlijkse omzet minder dan € 25.000 exclusief btw? Dan kan je onderneming in bepaalde gevallen worden vrijgesteld van de btw-verplichtingen. Valt je onderneming onder deze regeling, dan moet je geen btw doorrekenen op je facturen. Let wel; je onderneming moet nog wel geregistreerd zijn bij de belastingsdienst.
 • Driemaandelijkse / kwartaal-aangifte
  Bedraagt je jaarlijkse omzet minder dan € 2.500.000 exclusief btw? Dan kun je kiezen voor een kwartaalaangifte. Kies je voor deze regeling, dan moet je iedere 3 maanden een btw-aangifte doen.
 • Maandelijkse aangifte
  Bedraagt je jaarlijkse omzet meer dan € 2.500.000 exclusief btw? Dan moet je verplicht iedere maand een btw-aangifte doen.

Kan je vrijgesteld worden van belastingen?  

Kleine ondernemingen met een jaarlijkse omzet van maximaal € 25.000 kunnen in bepaalde gevallen worden vrijgesteld van de btw-verplichtingen (vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen). Ondernemingen die onder deze regeling vallen moeten geen btw doorrekenen aan hun klanten. Vooral zelfstandigen in bijberoep genieten de vrijstellingsregeling.  

Je onderneming is vrijgesteld van belastingen, wat betekent dat?      

 • Je onderneming maakt omzet zonder btw in rekening te brengen.  
 • Je onderneming kan de btw op aankopen niet aftrekken.  
 • Je hoeft geen periodieke btw-aangifte te doen. 

Het voordeel: je boekhouding wordt een pak eenvoudiger.

Het nadeel: als je geen btw in rekening brengt, kan je ook geen btw aftrekken. Je onderneming betaalt – zoals particulieren – gewoon de volle prijs voor alle aankopen. 

Klaar om de sprong te wagen?

Activeer je btw-nummer snel en eenvoudig met de hulp van Partena Professional.