Of je nu voor een eenmanszaak of een vennootschap kiest, bij Partena Professional vind je de ideale oplossing om jouw bedrijf 100% digitaal op te starten met persoonlijke begeleiding door onze experten.
Ik begin als zelfstandig helper, medezaakvoerder of werkend vennoot in een bestaande zaak en wil me inschrijven als zelfstandige.
Neem deel aan onze informatiesessies om je activiteit goed te starten.
Verhoog je slaagkansen met de hulp van onze experts.
Onze experts geven je de antwoorden die je zoekt.
Wijzig je bedrijfsgegevens via ons digitaal ondernemingsloket.
Ontdek onze handige tool voor je sociale zekerheidsdossier.
Bereken wanneer je ten vroegste op pensioen kan gaan en hoeveel pensioen je zal krijgen.
Ontdek hoe je met succes je eerste werknemer kan aanwerven.
De gids boordevol informatie. Ontdek prakische tips en advies om je allereerste werknemer aan te nemen.
Geniet de ondersteuning van ons sociaal secretariaat.
Profiteer van de expertise en kennis van Partena Professional.
Ontdek hoe Partena Professional accountants helpt.
Wil je graag een onderneming opstarten? Dan moet je je statuut als zelfstandige kiezen, het type onderneming en, indien van toepassing, de rechtsvorm.
We helpen je graag verder met het kiezen van je type onderneming en rechtsvorm.
Via ons digitale ondernemingsloket kun je je onderneming snel en eenvoudig oprichten.
Wil je een onderneming oprichten, dan sta je voor een grote keuze: start je op als natuurlijk persoon of als rechtspersoon? Beide vormen hebben hun eigen specifieke voor- en nadelen: aan jou om te beslissen welke kenmerken het beste bij jouw situatie passen.
Je kan er voor kiezen om een eenmanszaak op te richten:
Richt je een eenmanszaak dan kan je, afhankelijk van de evolutie van je onderneming, in de toekomst kiezen om een rechtspersoon (vennootschap) op te richen via ons ondernemingsloket.
Je kan ook een vennootschap oprichten:
Kies je voor een eenmanszaak of een vennootschap? Beide opties hebben hun eigen unieke voordelen en nadelen die van invloed kunnen zijn op je onderneming. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste verschillen tussen eenmanszaken en vennootschappen, zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken.
In mei 2019 werd het vennootschapsrecht hervormd. Eén van de grootste veranderingen is de vermindering van het aantal vennootschapsvormen. Er zijn nu vijf basis vennootschapsvormen:
Hieronder vind je een overzicht, als ook hun specifieke kenmerken.
Notariële akte:
Onderhandse akte:
Het minimum aantal vennoten, de verplichting om een startkapitaal te bezitten, de tussenkomst van een notaris voor het opmaken van de statuten en de mate waarin je persoonlijk aansprakelijk bent, zijn punten die verschillend kunnen zijn, afhankelijk van de vennootschapsvorm.
Voor de bestaande vennootschappen is de hervorming in voege getreden op 1 januari 2020. Vanaf die datum hebben de vennootschappen tot 31 december 2023 de tijd gekregen om hun statuten te wijzigen of om zich te hervormen indien de rechtsvorm niet meer bestond. Voor zij die tot op heden niets ondernomen hebben, zijn hun bestuursorganen aansprakelijk voor de schade die zij of derden lijden als gevolg van het niet naleven van deze verplichting. Zij moeten echter nog steeds het initiatief nemen om de statuten te wijzigen.
Wil je een onderneming starten, dan is het cruciaal om de juiste keuze te maken naargelang je situatie en ambities. Aarzel niet om je accountant hierover aan te spreken of een afspraak te maken met een van onze experts in een vestiging van Partena Professional in je buurt. Zij helpen je graag verder met persoonlijk advies.
Onze experts staan je graag bij met raad en daad om de voor jou gepaste rechtsvorm te helpen kiezen.