Zoek geen talent voor een job maar een job voor talent

Auteur: By Partena Professional
Leestijd: 5min

Op een steeds meer concurrentiële markt wordt het moeilijk competente en gekwalificeerde kandidaten te vinden voor uw vacatures, maar ook om hen te overtuigen voor uw bedrijf te kiezen.

Door bepaalde job crafting-principes toe te passen op uw HR-beleid vermijdt u niet enkel dat talenten u ontsnappen, maar vergroot u ook de tevredenheid van uw werknemers en de efficiëntie van uw organisatie.

Job crafting, wat is dat?

Job crafting is letterlijk de werknemer als architect van zijn eigen job.

Dat betekent dat die zijn eigen functie doet evolueren, zowel wat taken en verantwoordelijkheden als werkmethodes betreft, maar ook op een subtielere manier via de organisatie, interpersoonlijke relaties of de perceptie van de functie.

Het is dus een manier waarop iemand zijn stempel drukt op een job om er meer zin aan te geven, of ze zelfs volledig van richting verandert zodat ze beter overeenstemt met de wensen en competenties van die persoon.

De voordelen: meer jobtevredenheid en engagement van uw personeel. Maar er zijn nog redenen om een beleid te voeren dat job crafting bij elke stap in uw HR-beheer vereenvoudigt en misschien wel aanmoedigt.

1.  Rekrutering

Een waardevolle kandidaat gevonden? Kijk dan niet of het profiel met alle puntjes in de vacature overeenkomt, maar wel of de persoon op zich een aanwinst voor uw bedrijf zou betekenen.

Die denkwijze is ook intern waardevol: bekijk, voor u een vacature publiceert, of iemand van uw getalenteerde werknemers een nieuwe uitdaging nodig heeft.

2. Onboarding

Eens u een nieuwe - of ‘nieuwe’ - werknemer hebt aangesteld, kunt u opleidingen voorstellen waarmee hij of zij ontbrekende vaardigheden kan leren.

Maar let op, vermijd dat u ze in een vakje te stopt. Want die sterke kandidaat zou zo maar een uitgebluste collega kunnen worden, en dan missen die specifieke kwaliteiten hun doel.

Identificeer de sterke punten. Onderzoek met een open geest hoe de nieuwe werknemer nuttig kan zijn voor uw bedrijf. Ook al moet u daarbij misschien een functie op maat creëren en zo uw organisatie door elkaar schudden. Luister naar de visie van uw nieuwe werknemer, en benut de ervaring die hij bij vorige jobs heeft opgedaan.

Dat is voor u interessant omdat u er uw eigen processen kritisch mee gaat bekijken en deze voortdurend verbeteren zodat uw onderneming altijd op topniveau presteert.

3. Loopbaanontwikkeling

Het is goed om te luisteren naar uw nieuwe werknemers. Maar vergeet de rest van uw team niet. Evalueer regelmatig de jobtevredenheid, bijvoorbeeld via intern overleg.

Voer ook individuele gesprekken om te kijken of er sprake is van verveling en of het bijsturen van de functie soelaas kan brengen. Het is van essentieel belang dat werknemers weten dat uw bedrijf hen perspectieven biedt, en dat ze niet heel hun carrière in dezelfde functie vastzitten.

Dankzij dat proactieve HR-beleid:

  • Benut u maximaal de capaciteiten van eenieder van uw werknemers, wat goed is voor de prestaties van het hele bedrijf
  • Versterkt u hun motivatie, want iemand die met plezier komt werken is toch efficiënter en meer flexibel
  • Stimuleert u hun ontwikkeling die, zo tonen alle studies aan, het ziekteverzuim vermindert
  • Verzekert u hun trouw aan het bedrijf zodat ze geen andere oorden opzoeken

Advies op maat om uw personeel te beheren?

De concurrentie die op de arbeidsmarkt heerst heeft de situatie compleet veranderd, en legt vooral de nadruk op werknemers en kandidaten. Die hechten veel belang aan welzijn en flexibiliteit. Om het verschil te maken moeten bedrijven de bewegingen op de markt volgen en er zelfs op anticiperen met modern en innovatief personeelsbeheer.

Nood aan advies op maat of hulp bij het uitvoeren van uw HR-beleid? Ontdek alle oplossingen van Partena Professional, van rekrutering tot loopbaanontwikkeling.