Zelfstandige freelancer of niet: voordelen en nadelen
U heeft een passie. Daarom dat u freelance wil werken. Om uw leven op een fijne manier door te brengen. Te werken wanneer u wilt en op die manier nog meer te genieten van uw werk. Freelance werken: dat kan als zelfstandige, maar het hoeft niet.
Werken als freelancer met een zelfstandig statuut
Zelfstandige worden, freelancer worden of een eenmanszaak oprichten - in se verschilt het allemaal niet zoveel van elkaar. Het is tegenwoordig niet meer zo moeilijk. Btw-nummer aanvragen, bankrekening openen… maar net als een handelaar, een horeca-uitbater of een zelfstandige ondernemer moet u als freelancer uw opstartverplichtingen in orde brengen. U kunt zich alvast inschrijven bij een ondernemingsloket.
Op de payroll
Als u niet dadelijk de grote stap wilt zetten, kunt u starten als ‘freelancer zonder zelfstandigenstatuut’, via een zogenaamd payrollsysteem. De twee meest bekende ‘interimkantoren voor freelancers’ zijn SMart en Tentoo. Via payrolling hoeft u zich alvast niet te bekommeren om de administratieve rompslomp. Het nadeel is dat er een percentage op uw inkomsten wordt ingehouden.
In hoofd- of bijberoep
Net zoals de keuze ‘payroll’ of ‘echte’ zelfstandige zult u de keuze moeten maken om of in hoofdberoep of in bijberoep aan de slag te gaan. Of om naast uw hoofdberoep nog een extra activiteit in bijberoep uit te oefenen. Een voordeel is dat u snel kunt overschakelen tussen hoofd- en bijberoep en andersom.
Volledig zelfstandige freelancer
Zelfstandige in hoofdberoep zijn kan twee dingen betekenen: of u heeft geen andere activiteit naast uw zelfstandige activiteit, of uw inkomsten uit een andere activiteit liggen lager dan het “minimum toegestaan voor prestaties in het loontrekkende statuut.”
Halftijds freelancer
Zelfstandige in bijberoep betekent dat u naast uw zelfstandige activiteit een andere betaalde activiteit uitoefent in België of dat u een vervangingsinkomen ontvangt. De randvoorwaarden voor die andere betaalde activiteit liggen duidelijk vast:
-
Als arbeider, bediende of ambtenaar presteert u minstens de helft van het aantal uren van een voltijdse betrekking
-
Wanneer u in het dagonderwijs werkt, moet u minstens 6/10de van een volledig uurrooster presteren.
Gelijkstelling met bijberoep wil zeggen dat uw zelfstandige activiteit - onder bepaalde voorwaarden en op aanvraag - kan worden gelijkgesteld met een bijberoep. Uw boekhouder zal u er graag meer over vertellen.
Stappenplan van de freelancer
-
Controleer de lijst gereglementeerde beroepen. Voor een aantal beroepen moet u naast een attest ‘bedrijfsbeheer’ ook over een attest ‘beroepskennis’ beschikken. Aan de voorwaarde Bedrijfsbeheer kunt u voldoen door ervaring, het volgen van een opleiding of een voldoende hoge opleiding.
-
Een zichtrekening openen bij een Belgische bank op naam van de freelancer.
-
Biedt u aan bij het ondernemersloket, met uw attest bedrijfsbeheer en het nummer van uw bankrekening. Dat kan in veel gevallen gewoon online. De prijs van deze inschrijving is wettelijk bepaald en dus overal gelijk.
-
Activeer uw btw-nummer. Na inschrijving bij het ondernemingsloket ontvangt u een ondernemingsnummer. Als toekomstig freelancer valt u onder de gewone btw-regeling en zal uw ondernemingsnummer geactiveerd worden als een btw-nummer.
-
Sluit u aan bij een sociale kas. Als freelancer bent u verplicht u aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds voor zelfstandigen. Zij zullen uw sociale bijdragen bepalen en innen. Omdat elk sociaal verzekeringsfonds een eigen ondernemingsloket heeft of ermee samenwerkt, kan uw sociaal statuut ook geregeld worden door uw ondernemingsloket.
Hoe zit het met de financiële kant?
Als freelancer in bijberoep kunt u nog alle kanten op - u heeft tenslotte uw hoofdberoep nog om op zijn minst aan uw basisbehoeften te voldoen. Het bijberoep is dan ook ideaal om te starten en zo langzaam op te bouwen.
Als freelancer in hoofdberoep moet u er van kunnen leven. De prijszetting is zowat het moeilijkste voor iedere freelancer. Het is afhankelijk van uw ervaring, afhankelijk van de dienst, of bij uitbreiding de diensten (hier speelt die ervaring natuurlijk ook) die u levert.
Waar blijven die klanten?
Uw klanten zullen niet komen aanbellen. U zult zichzelf moeten laten zien. Uzelf in de markt zetten - zodat uw toekomstige klanten u leren kennen. Dat betekent dus: een website, promo-mails, LinkedIn, bloggen, …
Er zijn bovendien een hele reeks freelanceplatformen die u al dan niet gratis een extra portie zichtbaarheid geven:
Partena Professional, ook partner voor freelancers
Uw droom kan werkelijkheid worden. Voor de basisvereisten kunt u alvast terecht bij Partena Professional:
Via het digitale ondernemingsloket SmartStartOnline van Partena Professional kunt u dit alles in enkele klikken van thuis uit aanvragen.