Thuis werken, met kinderen in huis. Ook bij u?

Auteur: Julie, coach HR (Partena Professional)
Leestijd: 13min

Thuis werken en tegelijkertijd kinderen opvoeden én lesgeven in tijden van het coronavirus. Hoe maakt u daar een efficiënte én fijne tijd van? Hoe deelt u werktijden in? In dit artikel geven we advies over hoe u als ouder aan het werk kunt blijven, nu de kinderen ook thuis zijn. Want elke ouder weet: u trekt zomaar geen deur achter u dicht en krijgt daarmee 8 uur stilte.

Laten we eerst een aantal zaken bespreken om bij stil te staan, zodat u weer meer geduld kunt opbrengen in deze corona-dagen. Daarna volgen er praktische, nuttige én amusante tips, om het thuiswerken vlotter te doen gaan. En vooral, goede moed!

Opgroeien. In tijden van Corona?

Denk aan een enthousiaste puppy. Onhandig dartelend valt hij af en toe over zijn grote poten. Blij als hij u ziet, gooit hij met zijn kwispelende staart meer op de grond dan de bedoeling is. Herkenbaar?

Kinderen zijn net zo. Zonder al te veel controle over hun bewegingen (pakweg de eerste tien jaar) en later hun gedrag (doe maar de volgende tien jaar) proberen ze ons heel flink na te doen. Ze maken fouten. Vallen. Staan weer op. En proberen opnieuw. Elke dag gaat dat beter. En dan, alsof opgroeien nog niet genoeg is, is er ineens het coronavirus.

School toe. Verplicht thuis. Zonder lievelingsleerkracht en vrienden. Dat is niet niks voor een kind. Als ouder bent u op dit moment de enige houvast in deze verwarrende dagen.

U bent een held

Niet boos worden. Wel uitleggen.

Mag ik al een koekje? Kom je meespelen? Is het al etenstijd? Mag ik schermtijd? Ik verveel me? En meer van die oefeningen in geduld. Het lijkt soms alsof ze u expres komen storen. Dat is echt niet zo. Integendeel. Uw grootste fan houdt van u. U bent zijn of haar held. Het grote voorbeeld.

Hou dat zo. Zorg voor uw eigen rust en oefen uw geduld. Wordt in geen geval boos. Zolang kinderen niet begrijpen wat volgende keer anders moet, helpt boos worden gewoon niet. Uitleggen daarentegen wel. Opnieuw en opnieuw en opnieuw.

Gedrag positief bekrachtigen boekt nog steeds de beste resultaten. Haal uw liefste woorden boven, moedig uw kind aan en bejubel hem of haar bij aangenaam gedrag. U kunt daar niet duidelijk genoeg in zijn. Laat uw kind u niet met rust? Knuffelen helpt, bij alle leeftijden. Het stelt hen gerust en ze kunnen weer even verder.

Het coronavirus voor iedereen een uitdaging. Wees mild

Ineens zit iedereen in een nieuwe situatie. Gezellig samen, ja. Maar af en toe is het kot te klein. Wees mild voor elkaar en overleg regelmatig wat goed ging of wat beter mag. Zowel thuis met partner en kinderen, overleg ook op het werkfront met collega’s of personeel.

Een paar dagen trial en error in deze onverwachte storm zijn onvermijdelijk. Een gezond evenwicht thuis en efficiënte werkdagplanning vindt u niet op de eerste dag. Dat is even zoeken. Volg alvast deze tips.

In quarantaine praktisch: Betrek uw kind bij de oplossing

Zie uw kinderen niet als probleem, wel als deel van de oplossing.  U hebt het geluk dat u samen bent. Geniet en profiteer ervan dat u een gezin hebt. Er zitten bijzonder veel mensen eenzaam en alleen thuis.

Teamwork begint thuis

Onze planeet is op dit moment verlamd. Samen proberen we er het beste van te maken. Ook uw kind helpt u graag. Hoe jong ook. Thuis werken met kinderen is, bovenop alle richtlijnen, vrij vertaald voor jonge kinderen vergelijkbaar met “de meest verschrikkelijke sprookjesdraak ooit verslaan”.

Leg uw kind uit dat u nu voor een zeer moeilijke uitdaging staat en vraag of uw kind u wil helpen met deze uitdaging of verschrikkelijke draak. Als u een grote held bent en verantwoordelijkheden wil delen, wil uw kind ongetwijfeld ook een kleine held zijn.

Speel open kaart met uw kinderen. Het leven zoals het is

Belangrijk is dat uw kind begrijpt, waarom u het ene moment wel en het andere moment niet kunt luisteren of spelletjes spelen. Leer uw kind het verschil tussen ‘werktijd’ en ‘samen thuis-tijd’.

Leg uit dat u van bv. 8 tot 12 uur en/of van 13 tot 17 uur er niet kunt zijn, zoals dat normaal in het weekend het geval is. Niets mis mee. Uw kinderen leren op deze manier dat het geld niet aan de bomen groeit, maar dat u daar ook écht iets voor moet doen. Moraal van het verhaal, want dat leert u kind ook, wie positief blijft en samen oplossingen zoekt, die komt er wel.

 • Kan uw kind nog niet kloklezen? Kies een ander signaal om uw werktijd mee aan te duiden. Uw kinderen mogen u niet storen als het lampje brandt, het gordijn toe, of de radio uit is. Is het lampje uit, gordijn omhoog, staat deur open, of de radio aan, dan is de werktijd gedaan. Geen misverstanden.
   
 •  Structuur nodig? Gebruik de iPad als de schoolbel. Stel samen met uw kind de timer in. Een belletje om de werkdag mee te starten. Voor een korte pauze, ineens ook uw koffiepauze. Voor de lunch. Voor het tweede deel van de dag. Voor het einde van de werkdag. Het werkt wonderwel. Bovendien hoeft u niet, of toch veel minder, te zeuren. Als u aanstalten maakt om weer te gaan werken, komt dat niet meer over als afwijzing, het is gewoon tijd weer te werken. Einde discussie.
   
 • Net als uw werk, gaat school gewoon door. Soms moet u daarbij helpen. Er is huiswerk. Maar niet om een hele werkdag mee te vullen. Stem uw agenda’s op elkaar af. Spreek op voorhand goed af met uw kind af wanneer zijn of haar huiswerkmoment of leesmoment plaatsvindt. Van nature denkt u: huiswerk in de voormiddag, amusement in de namiddag. Maar sommige kinderen werken na iets plezierigs eens zo graag aan hun verplichte taken.

 

Shiften en plannen. Tijd op elkaar afgestemd

 Gebruik tijd in uw voordeel. Afhankelijk van hoe groot en hoe jong uw gezin is, zal uw planning er anders uit zien. Bekijk of bespreek de mogelijkheden op het werkfront. Is het noodzakelijk te werken van 9-5? Of haalt u meer uit uw dag op een Italiaans ritme van 8 tot 1 en van 4 tot 8? Met een extra lange familielunch tussenin? Test welk ritme het beste past en uw werk ten goede komt. Werkgevers, wees u ervan bewust dat iemand met peuters in huis op een ander uur zal doorwerken, dan iemand met pubers in huis. Al vragen ze allebei, op hun manier, veel aandacht.

 • Bent u met twee ouders thuis? Dan kunt u een beurtrol afspreken in functie van de werkagenda. Bv: vader is ’s morgens aanspreekpunt voor de kinderen. Moeder is dat in de namiddag. Op deze manier werkt moeder in de voormiddag met volle concentratie aan de moeilijkste taken. Vader doet dat in de namiddag.
   
 • Is uw kind nog te klein om alleen te spelen, maak dan je dag langer: ’s morgens vroeger opstaan. Of ’s avonds langer doorwerken. In beide gevallen zal de stilte in huis u goed doen. Plan ook uw moeilijkste werk, skype meetings of telefoontjes tijdens de slaapjes van uw peuter of kleuter.
   
 • Co-ouderschap? Wees zo correct mogelijk naar elkaar en probeer dagen opvang of verbonden kosten rechtvaardig te verdelen.
   
 • Alleenstaande ouder? Dan zijn uw kinderen waarschijnlijk al gewend om wat meer mee te draaien in het huishouden. Ook nu komen de vroege ochtenden of late avonden van pas om te werken. Probeer zoveel mogelijk aan te sluiten op uw eigen bioritme. Zorg extra goed voor uzelf en vraag hulp aan vrienden of buren. Misschien willen zij wel twee keer per week voor u koken?

Vele handen maken licht werk. Koppel het nuttige aan het aangename.

Gelukkige ouders, gelukkige kinderen, en omgekeerd. Kinderen zijn deel van een geheel, een gezin is een goed werkend systeem. En als er iets hapert in dat systeem, dan zorgen we voor elkaar en neemt iedereen er een taak(je) erbij. Bespreek waar u hulp bij kunt gebruiken en laat uw kind kiezen uit verschillende taken.

“Nu ik thuis werk, is het fijn om ’s middags samen te eten, maar nadien heb ik wel weer de eettafel nodig als bureau. Als je me helpt ben ik sneller klaar met mijn werk en kunnen we daarna iets leuks doen samen: Wie wil dekken? Wie wil afruimen?”

Laat uw kinderen ineens nadenken over een fijne korte activiteit samen voor elke dag van de week. Kwartet, samen pizza’s bakken, een estafette in de tuin, een half uurtje yoga in de living

Nu de poetsdienst niet meer werkt, maar het wel voltijds full house is, komt er meer poets- en opruimwerk bij. Vele handen maken licht werk. Als elks gezinslid elke dag iets extra doet, blijft het huis gezellig proper voor iedereen. “Wie wil er stofzuigen? Wie doet de was?” Laat iedereen één weekdag uitkiezen om de afwasmachine uit te laden. Jong geleerd is oud gedaan.

 • Schakel uw kinderen in voor de leuke poetsklusjes met water. Wie in de stad woont: laat de badkamer en keuken aanpakken. Deur dicht en amusement verzekerd. Wie landelijk woont, kan naar buiten: laat de ramen poetsen, tuinmeubels of fietsen weer blinken in de voorjaarszon. Verwacht geen perfectie. Wel waterpret. Ondertussen kunt u wel even ongestoord doorwerken. En de handen zijn ook ineens gewassen.

Na schoolwerk is schermtijd meestal de makkelijkste oplossing. Fijn om contact te houden met vrienden en vriendinnen. Even goed willen uw kinderen zelf iets maken of iets doen: pannenkoeken bakken, t-shirts verven, postkaartjes tekenen, hun kamer veranderen (lees opruimen), mondmaskers naaien of eenvoudige gerechten koken voor jullie werkende ouders, een boodschap doen voor een oudere, of de auto van de buren wassen. Tip: Samen brood bakken geeft bijzonder veel voldoening aan het hele gezin.

Laat de lente binnen

Weet, alles gaat voorbij. Ook het coronavirus. Maak tussendoor tijd voor frisse lucht en beweging in uw naaste omgeving. Plan elke dag een actief samen-momentje, net voor het ontbijt, de lunch of net na de werkdag. U bent nu samen. Geniet van de lente en ga gezellig joggen of skaten in de straat. Gedurende 30 minuten. Of gewoon even dansen in de gang. Bewegen is goed voor het immuunsysteem. Gooi de vensters open, hang de witte lakens buiten, zingen samen met uw buren en zorg goed voor elkaar. En vooral, blijf thuis en blijf gezond!

 

Gerelateerde artikels