10 tips voor een krachtige presentatie

Auteur: By Julie van Partena Professional
Leestijd: 3min

Wil je presenteren als een professional? Met deze tips geef je een krachtige presentatie zonder stress.

Presenteren zonder zenuwen?

Dat is vooral een kwestie van heel goed voorbereiden. Begin op tijd. Doe grondig onderzoek. En kijk kritisch over wat je uiteindelijk zal presenteren. Denk daarbij goed aan wat je doelgroep al weet en wat niet.

Weet waarover je praat

Zelfzeker voor het publiek staan is belangrijk? Maar hoe doe je dat dan juist? Zorg er ten eerste voor  dat je je presentatie goed kent. Zò goed, dat je je comfortabel voelt bij wat je vertelt. Praat net zo losjes alsof je het aan een vriend zou vertellen. Je bouwt een losse houding op door je presentatie luidop, voor de spiegel te oefenen. Oefenen. En nog eens oefenen. Tot je het kan dromen.

Het 1-2-3’tje

Iedereen die ooit een cursus volgde of boek las over presenteren, kent het 1-2-3’tje wel voor de ideale opbouw:

1. Vertel wat je gaat vertellen.

2. Vertel je verhaal.

3. Vertel wat je verteld hebt.

Met andere woorden: Breng je publiek op de hoogte over wat ze kunnen verwachten, vertel je verhaal en vat het vervolgens nog eens kort en krachtig samen. Deze techniek werkt alleen als je presentatie boeiend genoeg is. Breng je boodschap dus op smaak met beleving en gevoel.

Kernwoorden

Presentatie black-out? Het overkomt de beste. Maak steekkaartjes met steekwoorden, zodat je de draad weer kan oppikken als je toch iets vergeet. Het is enkel een hulpmiddel met de kernwoorden. Belangrijk dat je ze niet gaat voorlezen, want dan raak je je spontaniteit kwijt. En verlies je de aandacht van je publiek.

Test! Test!

Test de micro en test je presentatie. Niets zo vervelend als enthousiast voor een publiek klaarstaan en niet goed kunnen starten door technische problemen.

Hou het spannend

Je hebt het ongetwijfeld al meegemaakt: saaie, langdradige presentaties waarbij alleen maar wordt gepraat. Zorg voor een goede spanningsboog en maak je presentatie afwisselend. Las daarom -afhankelijk van je eigen stijl en de duur van de presentatie- humor en emotie in. Wissel zware stukken af met interactieve opdrachten. Gebruik ook aantrekkelijk beeldmateriaal.

Stiltes

Spreek niet aan één stuk door. Las tussendoor genoeg stiltes in. Zo kan dat wat je vertelt, ook echt binnenkomen bij je publiek. Vergeet niet: je publiek hoort je verhaal voor het eerst.

Maak contact

Maak echt oogcontact en sla daarbij niemand over. Zorg dat je iedereen minstens één keer hebt aangekeken.

Aanstekelijk enthousiasme

Zorg dat je enthousiast bent. Enthousiasme en passie geef je door. Als je ervoor zorgt dat je zelf enthousiast bent over wat je te vertellen hebt, zal je publiek dat ook zijn.

Om te eindigen…

Sluit af met een leuke anekdote, een citaat, een wens die bij je presentatie past. Bedank je publiek op het einde van je presentatie voor de aandacht. Geef hen de mogelijkheid om vragen te stellen. Hou ook hier je tijd in het oog!

Nog een extra tip:

Als je het podium opkomt, laat dan het altijd eerst even helemaal stil worden. Pas als je ziet dat je je publiek mee hebt, start je de presentatie.

Dit waren mijn toptips om de zenuwen te voorkomen. Welke tips werken nog goed voor jou?

Ik ben benieuwd naar je reactie.