Focussen opleidingen te veel op competenties? We kunnen veel, maar snappen te weinig!

Auteur: By Partena Professional
Leestijd: 4min

Door de toenemende digitalisering zijn heel wat bedrijven volop in verandering. En niet alleen fysiek: ook de traditionele manier van werken verandert. De tijd is voorbij waarin een teamleider de taken en doelstellingen zonder meer toewees aan z’n werknemers. De dag van vandaag eisen bedrijven steeds meer flexibiliteit en autonomie, zoals bijvoorbeeld autofabrikant Audi.

Wat er vandaag echt toe doet zijn niet zozeer de hard skills die men leert in de praktijk, maar wel organisatorische vaardigheden; het implementeren van coaching en het ontwikkelen van nieuwe werkmethodes die meer aansluiten op de nood aan flexibiliteit.

De transformatie van vaardigheden

In een wereld van verandering spreekt het voor zich dat ook de vaardigheden van werknemers moeten veranderen. Vooral het vermogen om zich snel aan te passen en snel taken uit te voeren is hier belangrijk. Deze zogenaamde “capabilities”, oftewel de mogelijkheid om zich vlot aan te passen en tegelijk goede resultaten te behalen, zijn essentieel.

Hoe u dit kunt aanmoedigen? Door de zin voor ondernemen en innoveren te stimuleren op de werkvloer zelf, in plaats van deze aan te leren tijdens externe opleidingen.

Dit betekent het einde van het klassieke competentiemanagement. Een strategisch, toekomstgericht HR-beleid moet anders naar talent kijken. Medewerkers moeten zich vrijwillig kandidaat kunnen stellen om een bepaalde rol tijdelijk of definitief op te nemen, al dan niet in combinatie met hun huidige rol.

Bovendien zijn competenties als kritisch denken en creativiteit nog belangrijker geworden. Dit soort vaardigheden kan niet door machines vervangen worden; reden te meer dus waarom werknemers zich moeten kunnen aanpassen aan deze nieuwe werkomgeving.

Aanpassing gaat hand in hand met samenwerking. Gedaan dus met de tijd waarin ondernemingen uit het niets nieuwe structuren en werkmethodes introduceerden. Vanaf nu staan transparantie en samenwerking bovenaan de agenda. 

Een nieuwe vorm van Talent Management

Nieuwe behoeften hebben nood aan een aangepast personeelsbeleid. Vandaag is het essentieel dat elke medewerker volop zijn talenten kan ontwikkelen. Het is dan ook de taak van HR om hen bij te staan en de nodige tools aan te reiken om dit te kunnen verwezenlijken. Lees ook zeker ons artikel hierover, “De meerwaarde van Talent Management”.

Wat zijn die nieuwe behoeften dan?

Snelle technologische veranderingen vergroten de behoefte aan flexibiliteit. Taken, opdrachten en jobs veranderen razendsnel, in elke sector. Dat doet banen verdwijnen en nieuwe jobs ontstaan.

Bovendien kunnen we dankzij technologie vandaag op compleet andere manieren samenwerken. Medewerkers vastpinnen op één bepaalde taak is voorbijgestreefd. Samenwerking onder collega’s of zelfs het inzetten van extern talent is een aanpak die zijn vruchten afwerpt. Externe consultants zijn immers heel wendbaar, creatief en kunnen een nieuwe blik op de zaken werpen. Deze kennisdeling tussen vaste werknemers binnen een bedrijf is eigenlijk al een soort informele “opleiding”.

Met internet, smartphones en videoconferenties kan je tijd- en plaatsonafhankelijk werken. Er lijkt zo een nieuwe autonomie van de werknemer te ontstaan.

De wereld is continu in beweging en ook bedrijven passen zich aan, net zoals de manier waarop het werk georganiseerd wordt en talenten gemanaged. Het is echter niet altijd gemakkelijk om al deze nieuwigheden te volgen. Daarom begeleidt Partena Professional u: we helpen u om uw personeelsbeleid te optimaliseren en concrete oplossingen te vinden op maat van uw onderneming. Contacteer onze HR-experts!