De populairste adviezen gebundeld in uw mailbox? Eén keer per maand sturen we u de blogtopics die het meest in het oog sprongen.:

De overheid als (sputterende) motor van de economie

By Wim Eeckelaers | 16 mei 2017

Enkele maanden geleden heb ik met enkele vennoten een ontwikkeling van het VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) in een bedrijf gegoten en sindsdien trachten we het, met vrucht, te commercialiseren. Mijn vennoten zijn, in dit geval, 2 andere Vlamingen en twee Fransmannen. Een van de Vlamingen woont al een tijdje niet meer in België, maar pendelt tussen Londen en Luxemburg.

Toen we dan moesten besluiten waar we de nieuwe onderneming zouden huisvesten, maakten we een kleine SWOT analyse van de verschillende opties. We hielden het Verenigd Koninkrijk, Luxemburg, Frankrijk, maar vooral Vlaanderen in het achterhoofd. Vooral het laatste bleek een maat voor niets. De mogelijkheid tot flexibele financieringen met hulp van overheid bleek uit eerdere ervaringen als snel een bureaucratische nachtmerrie. Ook onze torenhoge vennootschapsbelasting gekruid met een zeer stevige roerende voorheffing, dwongen ons ook snel de Belgische piste te verlaten. Door de politieke onzekerheid van het Verenigd Koninkrijk en in mindere mate ook Frankrijk werden deze landen ook niet weerhouden.

Het werd dus Luxemburg. Nu ere wie ere toekomt, ik ben nog steeds verbaasd over hoe eenvoudig en snel dit alles gelopen is. Eens er duidelijkheid werd over de investeerders en de bron van hun investering, liep alles van een leien dakje. Het investeringskrediet werd snel en zonder ondernemersonvriendelijke voorwaarden goedgekeurd. Een vennootschapsbelasting van 18% in een rechtszeker klimaat schrikt ook geen enkele ondernemer af. En ik heb het dan nog niet over de last op arbeid of andere pijnpunten van onze Belgische economie.

Ik tracht immer de bedrijven die ik (mede-)bestuur te beheren als een goede huisvader. In bovenstaand geval haalde mijn economisch ratio het snel over mijn Vlaams chauvinisme. Toch vind ik het betreurend hoe onze overheid reeds decennia achter de feiten aanholt. Een zuivere Vlaamse ontwikkeling waarin de overheid motivatie noch ondersteuning kan bieden om dit in een Vlaams bedrijf te ontwikkelen…

Ondertussen blijf ik hopen dat het hier ooit anders wordt.

BIO

Wim Eeckelaers
Geboren op 31 oktober 1971 en gehuwde vader van 3 kinderen Willem, Hannah en Brik. Na enkele maanden als fiscalist gewerkt te hebben (net lang genoeg om te beseffen dat ik niet de juiste studiekeuze gemaakt had), werd ik sales agent voor ECCO Finishing. Daar werd de ondernemersmicrobe wakker geschud. Vervolgens samen met een zakenpartner de Amerikaanse firma Coldjet.com overgenomen, waar het echte ondernemersavontuur begon.