Start snel en eenvoudig je eigen onderneming

Je eigen baas worden of starten als freelancer? Partena Professional helpt je op weg en geeft je alle kansen om te slagen. Vlieg er meteen in via ons ondernemingsloket of download onze startersgids met handige checklist! 

 

Download de gids

 

Klaar om meteen aan de slag te gaan?

 

Start je onderneming in enkele klikken

Hoe kunnen we jou helpen?

 

Zonder angst je eigen zaak opstarten of freelancer worden? Met Partena Professional sta je er nooit alleen voor. Profiteer van onze professionele ondersteuning.

clock

Start op je eigen tempo

Of je nu meteen online wil inschrijven of liever een afspraak maakt om je laatste vragen te stellen, wij helpen je starten op jouw tempo.

hand

Vermijd risico's vanaf het begin

Partena Professional begeleidt je in de eerste stappen van je project. Met onze expertise neem je de juiste beslissingen en vermijd je risico's in de toekomst.

desk

Maak het jezelf gemakkelijk

Wij helpen je je draai te te vinden als zelfstandige en helpen je je zaak eenvoudig te beheren. Met de juiste praktische tools gaat elke stap wat makkelijker.

begeleiden

Laat je (extra) begeleiden

Via ons Dreams Lab helpen we je je droom te realiseren, van het finetunen van je bedrijfsidee tot je inschrijving bij het ondernemingsloket.

Klaar om aan de slag te gaan?

Wacht niet langer en profiteer van het aanbod van Partena Professional om je droom leven in te blazen.

Start nu met je onderneming

  • Registratie bij de Kruispuntbank van Ondernemingen
  • Aanvraag van de nodige vergunningen om te mogen starten
  • Aansluiting bij het sociale verzekeringsfonds als zelfstandige
Starten als zelfstandige: al je vragen beantwoord
Wat zijn de voorwaarden om zelfstandige te worden in België?

In België kan niet iedereen zomaar een activiteit als zelfstandige starten. Je moet volgens de wet aan bepaalde voorwarden voldoen:  

  • Je moet meerderjarig zijn. 

  • Je moet de Belgische nationaliteit hebben of een inwoner van de EU zijn. Woon je buiten de EU, dan moet je een beroepskaart voor buitenlandse ondernemers hebben.  

  • Je geniet al je burgerrechten. (je bent nooit veroordeeld voor ernstige fouten of misdrijven). 

  • Je bent rechtsbekwaam (je staat niet onder een voorlopig bewindvoerder en bent niet wettelijk of gerechtelijk onbekwaam verklaard) 

  • (In Wallonië en Brussel) Je hebt de vereiste beroepskennis om je activiteit uit te oefenen en kan je vaardigheden bewijzen via een diploma, specifieke vakkennis of een basiskennis bedrijfsbeheer. 

Welke rechtsvorm moet je kiezen?

Wanneer je een onderneming start, kan je kiezen om een eenmanszaak op te richten als natuurlijke persoon of een vennootschap met rechtspersoonlijkheid.  

Richt je een eenmanszaak op, dan is er geen (juridisch) verschil tussen jou en je onderneming. (Met andere woorden, jij bent de onderneming). Je moet minder formaliteiten in orde brengen en minder startkosten betalen, maar je bent wel persoonlijk en onbeperkt aansprakelijk voor schulden. 

Richt je een vennootschap op met rechtspersoonlijkheid, dan wordt je onderneming beschouwd als een rechtspersoon (= een aparte ‘juridische persoon’ met eigen rechten en plichten). Met een vennootschap ben je persoonlijk beter beschermd (tegen schulden). Bij de oprichting van een vennootschap komen wel meer procedures en kosten kijken. 

Wat is het verschil tussen het ondernemingsnummer en de btw-nummer?

Het ondernemingsnummer is het unieke identificatienummer dat je krijgt toegewezen wanneer je je onderneming inschrijft bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO).  

Als je onderneming btw-plichtig is, dan moet je je ondernemingsnummer ook activeren bij Algemene Administratie van de Fiscaliteit, beter bekend als 'de belastingdienst'. Nadat dit is gebeurd, ontvang je je btw-nummer. Deze bestaat uit dezelfde 10 cijfers als je ondernemingsnummer, maar wordt voorafgegaan door de letters ‘BE’.  

Voorbeeld: 

KBO: 0123.456.789 

BTW: BE123.456.789 

Hoe kan ik mijn ondernemingsnummer en btw-nummer krijgen?

Je kan eenvoudig je ondernemings- en btw-nummer aanvragen via de experts van Partena Professional of via ons digitale ondernemingsloket.  

De procedure is afhankelijk van de juridische vorm van je bedrijf. 

Als het om een eenmanszaak, vrij beroep of intellectueel beroep gaat, is de procedure vrij eenvoudig en kan je deze online voltooien via Partena Professional.  

Als je een vennootschap opricht, is de procedure iets langer. Je moet je bedrijf eerst oprichten voordat je het registreert bij de KBO, en het ondernemingsnummer moet worden toegekend door de ondernemingsrechtbank. Vraag Partena Professional om je door het proces te helpen. 

Als je onderneming btw-plichtig is, dan moet je je ondernemingsnummer ook activeren bij Algemene Administratie van de Fiscaliteit, beter bekend als 'de belastingdienst'. Nadat dit is gebeurd, ontvang je je btw-nummer. Deze bestaat uit dezelfde 10 cijfers als je ondernemingsnummer, maar wordt voorafgegaan door de letters ‘BE’.  

Voorbeeld: 

KBO: 0123.456.789 

BTW: BE123.456.789 

Socialezekerheidsbijdragen: wat zijn het en hoe werken ze?

In ruil voor het betalen van socialezekerheidsbijdragen hebben jij en je gezin recht op een sociale basisbescherming. Onder deze bescherming vallen gezinstoelagen, een wettelijk pensioen, een faillissementsverzekering, een ziekte/invaliditeitsverzekering en geboortetoelagen.   

Hoeveel socialezekerheidsbijdragen je moet betalen wordt berekend op basis van de netto-inkomsten van je onderneming. Aangezien deze inkomsten nog niet bekend zijn wanneer je je onderneming start, betaal je de eerste drie jaar een (voorlopige) forfaitaire bijdrage.  

Partena Professional biedt je ook een sociaal verzekeringsfonds aan om je dagelijks leven als zelfstandige te vergemakkelijken. 

Hoe stel je een businessplan op?

Als je een businessplan wil opstellen, dan kan je het jezelf makkelijker maken door gebruik te maken van een businessplan-sjabloon.  

In zo’n sjabloon staan de belangrijkste elementen waarmee je rekening moet houden. Voorbeelden van deze elementen zijn:  

  • De waardepropositie; wat onderscheidt jou van anderen? Wat maakt jouw onderneming uniek? Dit element is heel belangrijk.  

  • Aan de linkerkant van het sjabloon staan je partners, belangrijkste activiteiten en middelen. 

  • Rechts staan alle elementen die te maken hebben met je doelgroep (aan wie verkoop je? Hoe verkoop je? Wat voor relatie heb je met je klanten?).  

  • Onderaan staat alles wat te maken heeft met kosten en inkomsten. 

Heb ik aanvullende verzekeringen nodig?

Wanneer je start als zelfstandige, dan moet je bepaalde verzekeringen afsluiten. Sommige van deze verzekeringen zijn verplicht, andere worden sterk aanbevolen om jezelf en je onderneming te beschermen. 

Voorbeelden van aanbevolen verzekeringen zijn: 

  • Brandverzekering  

  • Bedrijfsschadeverzekering  

  • Aansprakelijkheidsverzekering  

  • Verzekering gewaarborgd inkomen 

  • Levensverzekering 

Start ik best als zelfstandige in hoofdberoep of in bijberoep?

De keuze om zelfstandige in hoofdberoep of in bijberoep te worden hangt af van je persoonlijke situatie:  

  • Zelfstandige in hoofdberoep: Je gaat alleen maar bezig zijn met je nieuwe activiteit en gaat geen ander beroep of andere activiteit meer uitoefenen.  

  • Zelfstandige in bijberoep: Je speelt op veilig en start je nieuwe activiteit geleidelijk aan op. Terwijl je je activiteit als zelfstandige uitbreidt, blijf je je huidige job (minstens deeltijds) uitoefenen. 

  • Student-zelfstandige: Je bent student en je wil je eigen zaak starten. 

Hoe zit het met mijn ziektekostenverzekering en gezinstoelagen?

Als je zelfstandige wordt, moet je jezelf beschermen zodat je kan profiteren van je sociale rechten.  Dit betekent dat je je moet aansluiten bij een kinderbijslagfonds en een ziekenfonds die een deel van je medische kosten dekt. 

Door je socialezekerheidsbijdragen en mutualiteit te combineren, kan je ervoor zorgen dat je een basisdekking hebt. Daarnaast kan je ook een aanvullende ziekteverzekeringen afsluiten. 

Hoe kan ik mijn onderneming financieren?

Een starkapitaal is slechts voor enkele ondernemingsvormen verplicht. Toch wordt een startkapitaal altijd aangeraden, ongeacht wat voor onderneming je opricht.   

Er zijn verschillende manieren om (de oprichting van) je onderneming te financieren:  

starters guide

Download onze gratis startersgids

  • Hoe bereid ik me voor op het leven als ondernemer?
  • Welke administratieve procedures moet ik volgen?
  • Hoe verzeker ik mezelf en mijn gezin?

 

Download de gratis gids

Partena Professional ondersteunt je in elke fase
Nog op zoek naar een plan voor je idee?
Je weet waar je naartoe wil, maar nog niet hoe je er moet geraken? Wij helpen je op weg.
Is het ondernemerschap iets voor mij?
Zet je onderneming met gemoedsrust op door onze kennis van het ondernemerschap.
Wil je je eigen baas worden?
Kom te weten wat het ondernemersstatuut inhoudt tijdens informatiesessies met experts.
Klaar om aan de slag te gaan?
Wil je weten waar je staat in je ondernemersreis? Doe de test met onze Success Scan!

Partena Professional staat altijd voor je klaar

Realiseer je ondernemersdroom met Partena Professional. Optimaliseer en garandeer je inkomen met onze oplossingen, ontwikkeld door experts. Start je onderneming en profiteer van onze ondersteuning.

 

Ontdek onze oplossingen