Je ondernemingsnummer aanvragen

Om een zaak op te richten heb je een ondernemingsnummer nodig. Maar wat is dat juist? En waar vraag je zo’n nummer aan? Partena Professional legt het je in detail uit.

Wat is een ondernemingsnummer?

Wanneer een Belgische onderneming wordt ingeschreven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO), krijgt ze een uniek ondernemingsnummer dat bestaat uit tien cijfers en begint met 0 of 1. De Staat gebruikt dit nummer om ondernemingen te identificeren. Als ondernemer ben je dan ook verplicht om dit nummer te vermelden op alle officiële handelsdocumenten (akten, facturen, brieven…).

Vaak verwart men het ondernemingsnummer met het btw-nummer. Is je bedrijf btw-plichtig? In dat geval moet je jouw ondernemingsnummer laten activeren bij de btw-administratie. Je krijgt dan een btw-nummer dat overeenkomt met je ondernemingsnummer voorafgegaan door “BE”.

In spreektaal worden de termen btw-nummer en ondernemingsnummer vaak door elkaar gebruikt. En dat is niet zo vreemd, aangezien het gaat om twee identieke nummers. Alleen hun gebruik is anders.

Het btw-nummer wordt namelijk gebruikt door de btw-dienst en moet daarom systematisch terugkomen op elke factuur. Via het ondernemingsnummer daarentegen kunnen diverse overheidsinstanties en -administraties uw bedrijf identificeren.

In enkele klikken je ondernemingsnummer aanvragen

Via ons ondernemingsloket doorloopt je online alle stappen die nodig zijn bij het oprichten van een bedrijf.

Ik wil nu starten

Een ondernemingsnummer aanvragen

De procedure om je ondernemingsnummer aan te vragen hangt af van de ondernemingsvorm.

Bij een eenmanszaak (natuurlijk persoon), een vrij beroep of een intellectueel beroep is het aanvragen van een ondernemingsnummer relatief eenvoudig.

Alles verloopt via het ondernemingsloket van Partena Professional, dat ervoor zorgt dat je bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) wordt ingeschreven. Belangrijk is wel dat je er zelf voor zorgt dat al je activiteiten tijdig bij de KBO geregistreerd worden. Dit wil zeggen, ten laatste op de dag waarop je met die activiteiten start. Je kan dit online doen of een afspraak maken bij een van onze kantoren.

Bij het oprichten van een vennootschap is de situatie iets ingewikkelder. Je moet ervoor zorgen dat je vennootschap al is opgericht voordat je jouw onderneming kan laten inschrijven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Bovendien krijg je als vennootschap je ondernemingsnummer van de Griffie van de Rechtbank van Koophandel. Daarbij verschilt de situatie nog per type vennootschap, omdat je jouw vennootschap moet oprichten via een authentieke of notariële akte. Meer informatie hierover kan je verkrijgen bij het ondernemingsloket van Partena Professional, bij jouw accountant.

Maak je deel uit van een vereniging van mede-eigenaars en heb je vragen over jouw ondernemingsnummer? Kijk dan hier.

Maak het jezelf gemakkelijk en win tijd

Heb je hulp nodig of zie je door de bomen het bos niet meer? Het ondernemingsloket van Partena Professional helpt je om tijd te besparen. Wij kunnen je ondernemingsnummer voor je aanvragen. Daar hebben we enkel de volgende gegevens voor nodig:

  • Het adres waarop je activiteiten worden uitgeoefend
  • Je activiteiten
  • Je ondernemingsvaardigheden (zoals bijvoorbeeld je verplichte kennis over bedrijfsbeheer) en eventueel de beroepskennis die je moet kunnen aantonen
  • Het bankrekeningnummer van je onderneming

Daarnaast staan we ook voor je klaar met advies bij alle andere stappen naar het oprichten van je eigen onderneming - zowel in onze kantoren als online.

Heb je nog vragen?

Zijn bepaalde zaken nog niet helemaal duidelijk voor je? Onze adviseurs zijn er om je te helpen.

Contacteer ons

Gerelateerde artikels