Welk type onderneming voor uw bedrijf?

Overweegt u een onderneming als rechtspersoon op te starten? Dan moet u nog beslissen welk type onderneming het best bij uw situatie past. Ontdek de mogelijkheden en verzeker uzelf ervan dat u de juiste keuze maakt.

Ga in enkele muisklikken van start

Klaar om uw onderneming op te starten? Verlies geen tijd bij de verschillende stappen dankzij ons digitaal ondernemingsloket.

Start mijn bedrijf online

De optie om een bedrijf op te starten als rechtspersoon brengt vele voordelen met zich mee. U kunt zich beter beschermen, profiteren van een voordelige belastingregeling, en meer mogelijkheden om u te ontwikkelen.

Maar let op, er zijn verschillende soorten onderneming, elkeen met specifieke kenmerken. Het minimale aantal partners, een al dan niet verplicht startkapitaal of verplichte opstelling van statuten door een notaris, de graad van persoonlijke verantwoordelijkheid die u moet opnemen, … het zijn zaken die verschillen van onderneming tot onderneming.

Voor u uw onderneming opstart is het dus belangrijk de juiste keuze te maken in functie van uw situatie en ambities. Aarzel niet om raad te vragen aan uw boekhouder of om een afspraak te maken met onze experts in het opstarten van een bedrijf. Dat kan in een Partena Professional-kantoor bij u in de buurt, waar u advies op maat krijgt.

Merk op dat een er in de loop van 2019 een hervorming aankomt om de verschillende types onderneming te vereenvoudigen en te verminderen in aantal, hou hier dus zeker rekening mee!

De aanstaande hervorming van het Wetboek van vennootschappen

De hervorming van het Wetboek van vennootschappen is voorzien voor mei 2019 met als doel het bestaande juridische kader te vereenvoudigen. Naast de afschaffing van het verplichte startkapitaal wordt het aantal soorten ondernemingen teruggeschroefd van 17 tot 9. Van het oude systeem blijven 4 vormen over:

  • Besloten vennootschap (BV): Dit is het voormalige BVBA, vooral interessant voor KMO’s.
  • Naamloze vennootschap (NV): bestemd voor grote bedrijven met een groot minimaal startkapitaal.
  • Coöperatieve vennootschap (CV): Deze moet minstens 3 partners tellen, allen met een beperkte aansprakelijkheid.
  • Maatschap zonder rechtspersoonlijkheid: zoals de naam aangeeft is de oprichting eenvoudig, maar let op: de persoonlijke aansprakelijkheid is ongelimiteerd. De voormalige VOF en GCV zullen hier deel van uitmaken. 

Een overzicht van de veranderingen:

Segments Small NL

Advies op maat nodig ?

Op zoek naar de juridische vennootschapsvorm die het best bij uw noden past? Aarzel niet om onze experts te contacteren.