Verlenging ultieme uitbetalingsdatum koopkrachtpremie tot 31 maart 2024

Auteur: Annelies Verplancke (Legal Expert)
Leestijd: 4min
Publicatiedatum: 12/12/2023 - 09:01
Laatste update: 11/01/2024 - 10:38

De uiterlijke uitbetalingsdatum van de koopkrachtpremie in de vorm van consumptiecheques wordt met 3 maanden verlengd tot 31 maart 2024. Het gaat om een vergelijkbare aanpassing zoals die twee jaar geleden werd doorgevoerd voor de coronapremie. Aan de deadline voor de beslissing tot toekenning van een koopkrachtpremie (het ontstaan van het recht) wijzigt er niets, dit blijft 31 december 2023.

Alvorens deze verlenging toe te lichten, herhalen we hieronder nog eens kort de voornaamste principes van de koopkrachtpremie.

Update: deze maatregel werd inmiddels gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

Beknopte situering

Ondernemingen die tijdens de energiecrisis in 2022 goede resultaten hebben behaald, kunnen of moeten in 2023 een eenmalige koopkrachtpremie van maximaal 750 EUR toekennen aan hun werknemers.

De koopkrachtpremie wordt toegekend in de vorm van consumptiecheques  (met dezelfde bestedingsmogelijkheden als maaltijdcheques of ecocheques).

Indien aan de wettelijke voorwaarden wordt voldaan geniet de koopkrachtpremie een gunstige sociale behandeling (enkel een bijzondere werkgeversbijdrage van 16,5 % moet worden ingehouden) en is zij vrijgesteld van bedrijfsvoorheffing/inkomstenbelasting, en wordt zij bovendien niet in aanmerking genomen voor de loonnorm.

Meer uitgebreide info hierover kan je terugvinden in een vorige infoflash, alsook in onze infoflash Koopkrachtpremie: veel gestelde vragen.

Beslissing om de koopkrachtpremie toe te kennen: uiterlijk op 31 december 2023

Er wordt een onderscheid  gemaakt tussen:

  • Enerzijds de datum van de beslissing tot toekenning en van het ontstaan van het recht op de koopkrachtpremie : cao of individuele overeenkomst ondertekend uiterlijk op 31 december 2023;
  • En anderzijds de datum van effectieve uitreiking van de koopkrachtpremie: uiterlijk op 31 maart 2024.

Ter herinnering: de toekenning van de koopkrachtpremie, met inbegrip van een eventueel supplement bovenop de sectorale koopkrachtpremie, moet vastgelegd zijn in een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) op sectoraal of op ondernemingsvlak. Indien er geen cao kan worden gesloten bij gebrek aan vakbondsafvaardiging of indien het een personeelscategorie betreft die gewoonlijk niet door een dergelijke cao wordt beoogd, kan de toekenning worden geregeld door een schriftelijke individuele overeenkomst.

Effectieve uitreiking van de consumptiecheques: uiterlijk op 31 maart 2024

De effectieve datum van uitreiking (= uitbetaling) van de koopkrachtpremie moet worden onderscheiden van de datum van de beslissing tot toekenning en van het ontstaan van het recht op de koopkrachtpremie.

Met “effectieve uitreiking van de koopkrachtpremie” bedoelt men het opladen van de consumptiecheques op de elektronische betaalkaart van de werknemer of de overhandiging van de papieren consumptiecheques aan de werknemer.

Het Koninklijk Besluit verduidelijkt dat de effectieve uitreiking van de koopkrachtpremie in de vorm van consumptiecheques uiterlijk op 31 maart 2024 moet plaatsvinden.

Zonder deze aanpassing zouden de koopkrachtpremies die na 31 december 2023 worden uitgereikt volledig als loon worden beschouwd voor de sociale zekerheid en de belastingen, en bovendien in rekening worden genomen voor de naleving van de loonnorm.

De verlenging is dus een goede zaak, want het sociaal overleg was medio december  nog niet volledig afgerond in verschillende sectoren. Een verlenging van de uitbetalingsdatum betekent in de praktijk iets meer tijd om de koopkrachtpremie correct te berekenen en de consumptiecheques te bestellen bij de erkende uitgiftemaatschappijen.

Als werkgever moet je echter ook (in de mate van het mogelijke) de termijnen en formaliteiten in acht nemen die eventueel zijn vastgelegd in de sectorale cao met betrekking tot de koopkrachtpremie die op jouw onderneming van toepassing is.

Bovenstaande verlenging van de uiterlijke uitreikingsdatum verandert niets aan de volgende formaliteiten:

  • de koopkrachtpremie moet nog steeds worden opgenomen in de DmfA van (uiterlijk) het 4e kwartaal 2023;
  • de koopkrachtpremie moet nog steeds (uiterlijk) worden vermeld op de loonafrekening van december 2023 en op de individuele rekening van 2023.

Indien je een koopkrachtpremie toekent aan jouw medewerkers, breng hier dan vooraf je Payroll Consultant van op de hoogte.

Nood aan een model van individuele overeenkomst of CAO met betrekking tot de koopkrachtpremie? Onze Legal Partners staan ter beschikking via legalpartners@partena.be.

 

Bronnen: Koninklijk besluit van 18 december 2023 tot wijziging van artikel 19quinquies van het koninklijk besluit van 28 november 1969 tot uitvoering van de wet van 27 juni 1969 tot herziening van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders, betreffende de koopkrachtpremie, B.S. 28.12.2023 Ministerraad van 1 december 2023

De website van Partena Professional is een kanaal om informatie in een begrijpelijke vorm ter beschikking te stellen aan aangesloten leden en niet-leden. Partena Professional streeft er naar actuele informatie aan te bieden en deze informatie wordt met de grootste zorg samengesteld (onder andere in de vorm van Infoflashes). Maar aangezien de sociale en fiscale wetgeving voortdurend in beweging is, kan Partena Professional geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden inzake de juistheid, het up-to-date zijn of de volledigheid van de informatie die via deze website werd geraadpleegd of uitgewisseld. Verdere bepalingen kunnen worden nagelezen in onze algemene disclaimer die van toepassing is bij elke raadpleging van deze website. Door deze website te raadplegen, aanvaardt u uitdrukkelijk de bepalingen van deze disclaimer. Partena Professional kan de inhoud van deze disclaimer eenzijdig wijzigen.