‘Ons cafetariaplan is waanzinnig populair’

Zoek naar andere interviews

Organisaties die medewerkers inspraak geven in de samenstelling van hun loon, verhogen daarmee de werknemerstevredenheid. Dat ervaart ook  Servier Benelux, het farmaceutisch bedrijf dat eind vorig jaar zijn eerste cafetariaplan uitrolde. ‘Dit is een groot succes: bijna zeventig procent van onze mensen gebruikt het vandaag al’, getuigt HR-directeur Ernst Natens.

De 130 medewerkers van Servier Benelux hebben sinds eind vorig jaar toegang tot het MyChoice-cafetariaplan. Sindsdien biedt het farmabedrijf zijn mensen een flexibel loonpakket, waarmee ze een stuk van hun salaris kunnen omzetten in andere zaken op maat van hun persoonlijke behoeften. ‘Een cafetariaplan heeft normaal gezien één tot twee jaar nodig om te groeien bij medewerkers: bij ons was dit al van de start een succes’, ervaart Ernst Natens, Directeur Human Resources bij Servier Benelux. ‘Bij de eerste opening van het plan maakte reeds meer dan 65 procent van onze mensen er gebruik van.’

Populairste keuzes

Dat is een ongezien hoog aantal, daar veel organisaties starten met een participatiegraad van 20 of 30 procent, klinkt het. De populairste keuze bij de medewerkers is pensioensparen. ‘De meeste van onze mensen zijn hoogopgeleid, dat verklaart deels waarom ze ook focussen op de langere termijn, via bijvoorbeeld een extra pensioenpijler’, meent Ernst Natens. Ook een ambulante zorgverzekering aan een interessant groepstarief voor familieleden en de aankoop van multimediatoestellen zoals een laptop of een smartphone zijn populair. ‘Een groot deel kiest ook voor extra vakantiedagen: omdat ze daar behoefte aan hebben, want fiscaal gezien is dit zeker niet de meest interessante optie’.

Geloof en communicatiecampagne

Ernst Natens wijt de uitstekende resultaten van het cafetariaplan aan twee zaken. Enerzijds wordt het plan volledig gedragen vanuit HR. ‘Wij geloven écht in de vele voordelen die medewerkers kunnen halen uit dit  cafetariaplan.’ Anderzijds was er een uitgebreide communicatiecampagne, die twee maanden voor het invoeren van het cafetariaplan startte. ‘We hebben onze mensen hier warm voor gemaakt via infomomenten, vraag-en-antwoordsessies en het opstellen en toegankelijk maken van documenten met uitleg over de werking van dit systeem.’

Wilt u meer weten over het cafetariaplan My Choice?

Onze experten helpen u graag verder

Contacteer ons

Partena Professional & KPMG

Het cafetariaplan van Servier Benelux is het resultaat van een aanloop- en begeleidingstraject met Partena Professional en partner KPMG, dat liep van maart tot oktober 2022. Daarbij werd een cafetariaplan op maat ontwikkeld, met oog op de rentabiliteit en de fiscale impact van het loonbeleid, en dat volledig conform de sociale wetgeving. ‘Mensen kunnen jaarlijks heel flexibel kiezen welk deel van hun loon – de budgetbron, zoals een dertiende maand of een bonus – ze besteden aan andere verloningsvormen die zij belangrijk vinden’, vertelt Ernst Natens.

Meer koopkracht

Via de fiscale voordelen van het cafetariaplan verhogen medewerkers uiteindelijk ook hun koopkracht. Het in het plan geïnvesteerde brutobedrag, levert doorgaans netto meer op. De mensen van Servier hebben toegang tot een tool waarmee ze de impact van bepaalde keuzes binnen het cafetariaplan op hun loon gedetailleerd kunnen simuleren. ‘Zo maken ze weloverwogen keuzes waarbij ze hun persoonlijke voorkeuren uitbalanceren met de daaraan verbonden fiscale voordelen’ verduidelijkt Ernst Natens. Mensen kunnen verschillende opties simuleren vooraleer ze een definitieve keuze maken.

Win-winsituatie

Tot slot meent Ernst Natens dat een doordacht cafetariaplan een win-winsituatie creëert voor organisaties én hun medewerkers. ‘Enerzijds verhogen we hiermee onze werkgeversaantrekkelijkheid. Anderzijds kiezen personeelsleden met een cafetariaplan loonsegmenten op maat van hun behoeften. Het klopt dat de organisatie hiervan extra werk vraagt, maar de mooie resultaten zijn die inspanningen zeker waard.’

‘Het klopt dat de organisatie van een cafetariaplan extra werk vraagt, maar de mooie resultaten zijn die inspanningen zeker waard’ Ernst Natens, Directeur Human Resources bij Servier Benelux

Wilt u meer weten over het cafetariaplan My Choice?

Onze experten helpen u graag verder

Contacteer ons
Zoek naar andere interviews