Wat is een vof?

De vof (vennootschap onder firma) is een maatschappij met rechtspersoonlijkheid. Het is de minst gereglementeerde en meest eenvoudige vennootschapsvorm. Voor de oprichting van een VOF hoef je niet bij de notaris langs te gaan, is er geen financieel plan nodig en hoef je evenmin een jaarrekening te publiceren. Als vennoot ben je echter onbeperkt aansprakelijk als de vof schulden maakt, waardoor je privévermogen niet is afgeschermd. 

Voor wie is een vof een goede keuze? 

Een vof is geschikt voor ondernemers die samen met één of meerdere vennoten een bedrijf willen starten en daarbij de eenvoud en flexibiliteit van deze vennootschapsvorm waarderen. Het is echter belangrijk om te beseffen dat elke vennoot hoofdelijk aansprakelijk is voor de handelingen van de vof. 

Wat zijn de voordelen van een vof? 

  • Eenvoudige oprichting: geen notariële akte, financieel plan of jaarrekeningpublicatie vereist. 

  • Flexibiliteit: geen wettelijk minimumkapitaal en mogelijkheid tot inbreng van kapitaal, goederen of arbeid. 

  • Zuivere personenvennootschap: de vof wordt ontbonden bij het overlijden van een van de vennoten, wat kan zorgen voor duidelijkheid in zakenpartnerschappen. 

Wat zijn de nadelen van een vof? 

  • Onbeperkte aansprakelijkheid: vennoten zijn hoofdelijk en persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van de vof. 

  • Risico's voor privévermogen: je privévermogen is niet afgeschermd en kan worden aangesproken bij schulden. 

  • Beperkte groeimogelijkheden: het kan lastiger zijn om investeerders aan te trekken in vergelijking met andere vennootschapsvormen. 

Wat zijn de opstartkosten en hoe zit het met de belastingen? 

Bij de oprichting van een vof zijn er geen notariskosten, aangezien er geen notariële akte nodig is. Wel is het raadzaam om bij de opmaak van de oprichtingsakte advies in te winnen bij een specialist. Er is geen minimumkapitaal vereist voor de oprichting. Omdat de vof een rechtspersoon is, betaal je belastingen aan het tarief van de vennootschapsbelasting. 

Niet zeker welke rechtsvorm te kiezen?

Ontdek en vergelijk alle mogelijke rechtsvormen.

Lees meer

Meer informatie over het oprichten van een vof? 

Maak een afspraak in een van onze kantoren of start online.