Mobiliteitsbudget: een circulaire brengt (wat meer) duidelijkheid!

Auteur: Laurence Philippe (Legal Expert)
Leestijd: 4min
Publicatiedatum: 01/03/2024 - 11:04
Laatste update: 01/03/2024 - 11:04

Sinds 1 januari 2024 is het koninklijk besluit van kracht dat de berekeningsformules voor het mobiliteitsbudget vastlegt. We kondigden die verandering al aan in een eerdere Infoflash. Er bleven echter nog grijze zones bestaan. Een fiscale circulaire brengt nu wat meer duidelijkheid. Hieronder zetten we de belangrijkste verduidelijkingen uit de circulaire op een rijtje. 

Mobiliteitsbudget - korte herhaling

Het mobiliteitsbudget, dat toegankelijk is voor werknemers met een bedrijfswagen, is een budget waarmee de totale kosten van de wagen overgeheveld kunnen worden naar andere vormen van vervoer. Het is onderverdeeld in drie pijlers en biedt begunstigden de mogelijkheid om te kiezen voor een milieuvriendelijke wagen, een duurzaam vervoermiddel en om het saldo contant te ontvangen, onderworpen aan een bijdrage van 38,07%.

Inwerkingtreding: wanneer de nieuwe formules toepassen?

Het koninklijk besluit was vrij beknopt over de inwerkingtreding van de nieuwe berekeningsformules. Het preciseerde dat ze op 1 januari 2024 in werking treden. Maar is er een overgangsperiode? Moeten alle bedragen herzien worden?

Je mobiliteitsbudget was al van toepassing op 31 december 2023

Bij gebrek aan officiële formules moesten werkgevers die al een mobiliteitsbudget hadden ingevoerd, zelf bepalen hoe ze de TCO (Total Cost of Ownership) van het mobiliteitsbudget moesten berekenen. Voor alle werknemers waarvan de overeenkomst vóór 1 januari 2024 gesloten werd, verandert er niets aan het bedrag van het mobiliteitsbudget. 

Het bedrag wordt eventueel geïndexeerd als de werkgever dat voorzien heeft. Als een werknemer die al een mobiliteitsbudget heeft van functie verandert en recht heeft op een groter budget, moet dit nieuwe budget berekend worden volgens de nieuwe wettelijke (werkelijke of forfaitaire) formules. 

Voor werknemers die nog geen overeenkomst gesloten hadden, moet vanaf 1 januari 2024 de werkelijke kostenformule of, indien van toepassing, de forfaitaire formule gebruikt worden. De werkgever kan zijn formule ‘van het huis’ niet blijven gebruiken. 

Wat betreft de wagen pijler 1 moet voor alle overeenkomsten die vóór 1 januari 2024 gesloten werden, op elke 1e januari de formule op basis van de werkelijke kosten gebruikt worden. De keuze van de werkgever om voortaan de forfaitaire formule te gebruiken, geldt namelijk alleen voor nieuwe instappers. De werkgever zal zijn formule ‘van het huis’ ook niet meer kunnen blijven gebruiken. 

Voor nieuwe overeenkomsten die vanaf 1 januari 2024 gesloten worden, zal de werkgever kunnen kiezen voor de forfaitaire formule. 

Je mobiliteitsbudget wordt van toepassing vanaf 1 januari 2024.

Voor alle overeenkomsten die vanaf 1 januari 2024 gesloten worden, kan de werkgever kiezen om de formule op basis van de werkelijke kosten of de forfaitaire formule toe te passen. Hij kan deze keuze ook maken voor de berekening van de wagen pijler 1. Het is nu niet meer mogelijk om zelf een berekeningsformule op te stellen. 

Impact van telewerken of verhuizen?

Zoals de naam al aangeeft, voorziet de forfaitaire formule in het berekenen van de kosten van het mobiliteitsbudget en de wagen pijler 1 op forfaitaire basis. Deze formule bepaalt hoe de kostprijs van de wagen zelf (vast gedeelte) en de brandstofkosten (variabel gedeelte) berekend worden.

Voor de brandstofkosten heeft de wetgever forfaitair 6.000 kilometer voor privéverplaatsingen vastgelegd. Voor het woon-werkverkeer moet de woon-werkafstand vermenigvuldigd worden met 2 en met 200. Die 200 is ook een forfaitair getal. Het moet dus niet aangepast worden als de werknemer een deel van zijn werk thuis verricht (telewerk). 

Als een werknemer verhuist, verandert de woon-werkafstand. Dit heeft geen impact op het bedrag van het mobiliteitsbudget waarvoor al een overeenkomst werd gesloten. Voor de berekening van de wagen pijler 1 wordt de nieuwe afstand echter pas in aanmerking genomen bij de volgende berekening, namelijk op 1 januari van het volgende jaar. 

Volgende stappen

Wil je controleren of je mobiliteitsbudget voldoet aan de wettelijke vereisten? Wil je een nieuw mobiliteitsbudget invoeren? Neem dan contact op met Legal Partners!

Bron: Circulaire 2024/C/16 over het mobiliteitsbudget - formules om het bedrag van de bestedingen in pijler 1 en het bedrag van het mobiliteitsbudget zelf te berekenen.

De website van Partena Professional is een kanaal om informatie in een begrijpelijke vorm ter beschikking te stellen aan aangesloten leden en niet-leden. Partena Professional streeft er naar actuele informatie aan te bieden en deze informatie wordt met de grootste zorg samengesteld (onder andere in de vorm van Infoflashes). Maar aangezien de sociale en fiscale wetgeving voortdurend in beweging is, kan Partena Professional geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden inzake de juistheid, het up-to-date zijn of de volledigheid van de informatie die via deze website werd geraadpleegd of uitgewisseld. Verdere bepalingen kunnen worden nagelezen in onze algemene disclaimer die van toepassing is bij elke raadpleging van deze website. Door deze website te raadplegen, aanvaardt u uitdrukkelijk de bepalingen van deze disclaimer. Partena Professional kan de inhoud van deze disclaimer eenzijdig wijzigen.