Einde van economische werkloosheid ‘energie’ op 31 maart 2023: hoe overstappen naar klassieke economische werkloosheid?

Auteur: Catherine Mairy (Legal expert)
Leestijd: 2min
Publicatiedatum: 16/03/2023 - 16:10
Laatste update: 22/03/2023 - 07:52

Het stelsel van tijdelijke economische werkloosheid ‘energie’ loopt af op 31 maart 2023.

Als de werkgever vanaf 1 april 2023 wil overstappen van het stelsel van economische werkloosheid ‘energie’ naar het stelsel van klassieke economische werkloosheid, dan moet hij de algemene (klassieke) regels naleven die van kracht zijn voor dit type werkloosheid.

Raadpleeg onze Infoflash van 21 december 2022 voor een overzicht van deze regels.

Ook moet rekening gehouden worden met twee verduidelijkingen van de RVA:

  • na afloop van de periode van economische werkloosheid ‘energie’ moet er geen voltijdse arbeidsregeling ingevoerd worden gedurende een volledige week voordat een schorsing in het kader van de klassieke economische werkloosheid kan ingaan;
  • de periodes tijdelijke werkloosheid ‘energie’ in 2023 worden niet aangerekend op de maximale toegestane duur in het kader van economische werkloosheid voor bedienden (16 of 26 kalenderweken per kalenderjaar al naargelang het gaat om een regeling van volledige schorsing of van gedeeltelijke arbeid).

Hebt u vragen over de invoering van economische werkloosheid in uw onderneming? Neem dan zeker contact op met onze Legal Partners via legalpartners@partena.be.

Bron: www.rva.be.

De website van Partena Professional is een kanaal om informatie in een begrijpelijke vorm ter beschikking te stellen aan aangesloten leden en niet-leden. Partena Professional streeft er naar actuele informatie aan te bieden en deze informatie wordt met de grootste zorg samengesteld (onder andere in de vorm van Infoflashes). Maar aangezien de sociale en fiscale wetgeving voortdurend in beweging is, kan Partena Professional geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden inzake de juistheid, het up-to-date zijn of de volledigheid van de informatie die via deze website werd geraadpleegd of uitgewisseld. Verdere bepalingen kunnen worden nagelezen in onze algemene disclaimer die van toepassing is bij elke raadpleging van deze website. Door deze website te raadplegen, aanvaardt u uitdrukkelijk de bepalingen van deze disclaimer. Partena Professional kan de inhoud van deze disclaimer eenzijdig wijzigen.