Een afbetalingsplan aanvragen bij de fiscus: snel en eenvoudig

Auteur: Peggy Criel (Legal Expert)
Leestijd: 2min
Publicatiedatum: 20/09/2021 - 07:43
Laatste update: 20/09/2021 - 08:07

Hebt u een openstaande schuld bij de FOD Financiën en kunt u door tijdelijke betaalproblemen het gevraagde bedrag niet op tijd betalen? Dan is een gespreid afbetalingsplan misschien wel de oplossing.

Wat zijn de voorwaarden om een afbetalingsplan te krijgen?

U kunt uw schuld betalen binnen een termijn van vier maanden na de uiterste betaaldatum.

Als u voldoet aan de volgende voorwaarden kunt u een afbetalingsplan krijgen zonder bijkomend onderzoek naar uw inkomsten en uitgaven:

  • de aanvraag moet op tijd gebeuren (ten laatste op de uiterste betaaldatum van uw schuld);
  • u hebt geen andere schulden bij de FOD Financiën;
  • u komt de verplichtingen over de aangifte en betaling van bronbelastingen (bedrijfsvoorheffing, btw, roerende voorheffing ...) na.

Opgelet, ook met een afbetalingsplan moet u nalatigheidsinteresten betalen.

Hoe vraagt u een afbetalingsplan aan?

Vanaf nu is het online aanvragen van een afbetalingsplan voor een periode van maximaal vier maanden via MyMinfin een formaliteit. Zeker als u uw aanvraag indient van zodra u de betaaluitnodiging ontvangt.

U hoeft geen formulieren in te vullen want u kan uw afbetalingsplan aanvragen via MyMinfin.be. Een vragenlijst dient u niet in te vullen. Voor meer informatie verwijzen we u door naar de website van de FOD Financiën.

U zal meteen weten of het door u voorgestelde plan wordt aanvaard.

Afbetalingsplan voor een langere periode

Voldoet u niet aan de voorwaarden voor een afbetalingsplan voor een periode van maximaal vier maanden, dan betekent dat niet noodzakelijk dat u niet in aanmerking komt voor een afbetalingsplan. De FOD Financiën houdt dan wel rekening met uw inkomsten en uitgaven om te bepalen of en voor hoe lang ze een afbetalingsplan toekent.

Bron: Bericht FOD Financiën, Online een afbetalingsplan aanvragen: snel en eenvoudig met het nieuwe digitale formulier van MyMinfin.

De website van Partena Professional is een kanaal om informatie in een begrijpelijke vorm ter beschikking te stellen aan aangesloten leden en niet-leden. Partena Professional streeft er naar actuele informatie aan te bieden en deze informatie wordt met de grootste zorg samengesteld (onder andere in de vorm van Infoflashes). Maar aangezien de sociale en fiscale wetgeving voortdurend in beweging is, kan Partena Professional geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden inzake de juistheid, het up-to-date zijn of de volledigheid van de informatie die via deze website werd geraadpleegd of uitgewisseld. Verdere bepalingen kunnen worden nagelezen in onze algemene disclaimer die van toepassing is bij elke raadpleging van deze website. Door deze website te raadplegen, aanvaardt u uitdrukkelijk de bepalingen van deze disclaimer. Partena Professional kan de inhoud van deze disclaimer eenzijdig wijzigen.