Vrijstelling doorstorting van bedrijfsvoorheffing voor wetenschappelijk onderzoek

Om het wetenschappelijk onderzoek door bedrijven aan te moedigen, voorziet de overheid sinds 2006 in een financiële stimulus. Concreet kunt u als werkgever actief in onderzoek en ontwikkeling een gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing verkrijgen. Deze kan in bepaalde gevallen oplopen tot 80% van de bedrijfsvoorheffing op de bezoldigingen van de onderzoekers die u tewerkstelt.

Het stelsel van vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing is erg efficiënt. Een deel van de bedrijfsvoorheffing die is ingehouden van de betrokken salarissen hoeft u immers niet door te storten aan de FOD Financiën. Deze middelen vormen dus een onmiddellijk beschikbare financiële steun voor uw activiteiten in onderzoek en ontwikkeling. Over de jaren heen zijn de vrijstellingspercentages op regelmatige basis aangepast, van 25% in 2006 tot 75% in 2009. Sinds 1 juli 2013, ten slotte, is de vrijstelling opgetrokken tot 80% van de ingehouden bedrijfsvoorheffing op de bezoldigingen van onderzoekers.

 

WIE KOMT IN AANMERKING VOOR DEZE VRIJSTELLING?

Naast academische en wetenschappelijke instellingen kan ook de privésector deze maatregel genieten. U dient natuurlijk wel aan een aantal voorwaarden te voldoen. Zo is de vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing voorbehouden aan een aantal masterdiploma’s en – sinds 2018 – ook enkele bachelordiploma’s. Daarnaast is de maatregel gereserveerd voor onderzoeks- of ontwikkelingsprogramma’s en projecten zoals gedefinieerd door de wetgever. Het moet bijvoorbeeld gaan om fundamenteel of industrieel onderzoek of experimentele ontwikkeling.

Wenst u de vrijstelling toe te passen maar twijfelt u of ze vallen binnen het toepassingsgebied? Dan kunt u aan het FOD Wetenschapsbeleid een bindend advies vragen. Om in aanmerking te komen voor de vrijstelling moet u logischerwijs ook de nodige formaliteiten naar de FOD Wetenschapsbeleid en de FOD Financiën vervullen.

 

LAAT U ADVISEREN DOOR DE SPECIALISTEN VAN LEGAL PARTNERS EN LEYTON

Het verkrijgen van de vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing voor wetenschappelijk onderzoek vereist een aantal strikte voorwaarden. Om deze vrijstelling te bekomen, kunt u daarom rekenen op de expertise van Partena Professional en haar gespecialiseerde partner Leyton. Zo onderzoeken wij of uw onderneming in aanmerking komt en maken wij het dossier met de nodige verantwoordingsstukken op. Ook zorgen wij voor het terugvorderen van de bedrijfsvoorheffing van afgelopen inkomstenjaren en passen wij de loonverwerking aan. Ten slotte kunt u op ons rekenen voor een fiscale audit op een bestaande vrijstelling met het oog op een eventuele belastingcontrole.

Wilt u meer te weten komen over de vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing voor wetenschappelijk onderzoek? Zet de eerste stap en bel ons op 02/ 549 30 20 of contacteer ons : legalpartners@partena.be

Gerelateerde artikels