Leerjobs in Vlaanderen en Brussel vanaf 2024: ook iets voor jou?

Auteur: Annelies Verplancke (Legal expert)
Leestijd: 6min
Publicatiedatum: 22/12/2023 - 13:25
Laatste update: 22/12/2023 - 13:27

De leerjob is een nieuwe en voorlopig tijdelijke vorm van werkplekleren in Vlaanderen en Brussel die van kracht gaat vanaf 1 januari 2024. Het betreft een nieuw type van alternerend leren voor werkzoekende jongeren zonder diploma. Zij kunnen rechtstreeks op de werkvloer competenties verwerven en een beroep leren. De onderneming betaalt de jongere maandelijks een (leer)vergoeding.

Hieronder leggen we het systeem van de leerjobs kort uit en proberen we uit te dokteren of dit interessant kan zijn voor jouw bedrijf.

Enkele begrippen

De leerjob kan worden omschreven als een beroepskwalificerend traject waarmee de persoon die een leerjob volgt (‘leerjobber’) op 2 manieren competenties verwerft:

  1. voornamelijk in een onderneming als werkplekcomponent (on-the-job training)
  2. en aanvullend in een onderwijs- of opleidingsinstelling als lescomponent

en waarbij de verworven competenties worden geëvalueerd en gevalideerd via het systeem van ‘erkenning van verworven competenties’ (EVC).

Beide componenten voldoen aan de RSZ-voorwaarden voor alternerende opleiding.

Leerjobovereenkomst

De VDAB of de partnerorganisatie (Syntra) en de leerjobber sluiten enerzijds een overeenkomst van beroepsopleiding. Daarnaast sluit jouw onderneming met de leerjobber een leerjobovereenkomst (door bemiddeling van Syntra en conform het model van de VDAB).

De leerjobovereenkomst is een voltijdse overeenkomst van bepaalde duur (minimum 3 maanden en maximum 2 jaar). Zij moet schriftelijk worden gesloten uiterlijk op het tijdstip waarop de leerjobber zijn leerjob aanvat.

Voorwaarden voor de leerjobber:

  • Voldaan hebben aan de leerplicht;
  • Ingeschreven zijn bij de VDAB als niet-werkende werkzoekende;
  • Minstens 2 jaar uitgeschreven zijn uit het secundair onderwijs, of bij de start van de leerjob minstens 21 jaar oud zijn;
  • Bij de start van de leerjob nog geen 30 jaar oud zijn;
  • Niet in het bezit zijn van bepaalde diploma’s of studiebewijzen;
  • Voldoen aan de toelatingsvoorwaarden van de betrokken EVC-standaard.

Voorwaarden voor de onderneming:

  • Gevestigd zijn in het Vlaamse Gewest of het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest;
  • Binnen de onderneming minstens 1 mentor aanwijzen die onder meer het Nederlands moet machtig zijn;
  • Voldoen op het vlak van organisatie en bedrijfsuitrusting om de werkplekcomponent mogelijk te maken, overeenkomstig het trajectplan;
  • Voldoende financiële draagkracht hebben om de continuïteit van de onderneming te waarborgen;
  • Geen relevante veroordelingen hebben opgelopen;
  • Er is een Nederlandstalig trajectplan dat de partnerorganisatie (Syntra) goedgekeurd heeft.

Je moet de leerjobber een welbepaald beroep aanleren, vb. elektrotechnicus of winkelverkoper. De volledige lijst van beroepen die in aanmerking komen vind je hier.

Beëindiging

De leerjobovereenkomst kan (onder meer) vroegtijdig worden beëindigd door middel van een opzegging. Tijdens de eerste 30 dagen van de uitvoering van de leerjobovereenkomst (= proefperiode) kan de onderneming of de leerjobber de leerjobovereenkomst schriftelijk opzeggen mits naleving van een opzeggingstermijn van 7 dagen. Na de eerste 30 dagen kan de onderneming de leerjobovereenkomst schriftelijk opzeggen mits naleving van een opzeggingstermijn van 28 dagen (14 dagen bij opzegging door leerjobber). De onderneming moet in elk geval de partnerorganisatie (Syntra) onmiddellijk op de hoogte brengen van de beëindiging.

De onderneming die de leerjobovereenkomst onregelmatig beëindigt, is de leerjobber een vergoeding verschuldigd die overeenstemt met een vergoeding voor 1 maand.

Ook de partnerorganisatie (Syntra) kan in bepaalde gevallen de leerjobovereenkomst beëindigen. Zij kan een onderneming ook tijdelijk uitsluiten als ze haar verplichtingen niet naleeft.

Praktisch

Vergoeding

De onderneming betaalt maandelijks een (leer)vergoeding aan de leerjobber ten bedrage van minimaal 34,50% van het GGMMI (gewaarborgd gemiddeld minimum maandinkomen): dit komt momenteel neer op minimum 688 EUR.

De vergoeding is zowel voor de lescomponent als voor de werkplekcomponent verschuldigd, en ook tijdens een periode van schorsing van de leerjobovereenkomst onder dezelfde voorwaarden die gelden voor het (gewaarborgd) loon van een gewone werknemer (uitgezonderd arbeidsongeval en beroepsziekte). Het is nog onduidelijk of de werkgever ook moet tussenkomen in het woon-werkverkeer van de leerjobber.

Sociale zekerheid en verzekeringen

Doordat de leerjob voldoet aan het statuut van leerling in alternerende opleiding kan de jongere rechten opbouwen in de verschillende takken van de sociale zekerheid. De jongere moet bij de RSZ aangeven worden onder Dimona ALT of RTA, en uiteraard kunnen wij dit voor jou in orde maken. Je moet de jongere ook verzekeren voor arbeidsongevallen (ook voor de lescomponent) en voor burgerlijke aansprakelijkheid.

Tijdelijke regeling

De regeling van de leerjobs treedt in werking op 1 januari 2024 en zal (behoudens verlenging) buiten werking treden op 30 april 2027. Het betreft in feite nog een proefproject.

Een leerjob kan vanaf 1 september 2026 niet meer aanvangen als de einddatum ervan na 30 april 2027 valt. Leerjobs die nog lopen op 30 april 2027 kunnen wel nog verder uitgevoerd worden.

Conclusie

Het systeem van de leerjobs kan een interessante oplossing zijn voor het invullen van bepaalde knelpuntberoepen. Je leert de jongere rechtstreeks op de werkvloer een beroep aan en betaalt niet het gewone loon maar een maandelijkse vergoeding. Je kan bovendien rekenen op begeleiding van Syntra of een sectororganisatie. Je kan de jongere vervolgens aanwerven, maar dit vormt geen verplichting.

Bronnen:  Besluit van de Vlaamse Regering van 8 september 2023 tot regeling van de leerjobs, BS 25 oktober 2023 ; https://werkgevers.vdab.be/opleiden/werkplekleren/leerjob ; https://www.syntra.be/opleidingen/leerjobs/

De website van Partena Professional is een kanaal om informatie in een begrijpelijke vorm ter beschikking te stellen aan aangesloten leden en niet-leden. Partena Professional streeft er naar actuele informatie aan te bieden en deze informatie wordt met de grootste zorg samengesteld (onder andere in de vorm van Infoflashes). Maar aangezien de sociale en fiscale wetgeving voortdurend in beweging is, kan Partena Professional geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden inzake de juistheid, het up-to-date zijn of de volledigheid van de informatie die via deze website werd geraadpleegd of uitgewisseld. Verdere bepalingen kunnen worden nagelezen in onze algemene disclaimer die van toepassing is bij elke raadpleging van deze website. Door deze website te raadplegen, aanvaardt u uitdrukkelijk de bepalingen van deze disclaimer. Partena Professional kan de inhoud van deze disclaimer eenzijdig wijzigen.