2024: Nieuw jaar en fiscale nieuwigheden

Auteur: Isabelle Caluwaerts (Legal expert)
Leestijd: 5min
Publicatiedatum: 17/01/2024 - 19:10
Laatste update: 17/01/2024 - 19:13

Er zijn een aantal fiscale nieuwigheden ingevoerd voor het nieuwe jaar 2024. Het jaar 2023 werd afgesloten met de publicatie in het Belgisch Staatsblad van het Koninklijk Besluit tot wijziging van de regels inzake bedrijfsvoorheffing enerzijds en de publicatie van de programmawet en twee wetten houdende fiscale bepalingen anderzijds. Hieronder volgt een onvolledig overzicht van enkele van deze nieuwigheden.

Afschaffing van de vermindering van bedrijfsvoorheffing voor alleenstaanden

De vermindering van de bedrijfsvoorheffing voor alleenstaande werknemers/bedrijfsleider (€12/maand in 2023, €22/maand in 2022, enz.) wordt afgeschaft in 2024. Deze vermindering was van toepassing op de bedrijfsvoorheffing die berekend werd op de bezoldigingen van alleenstaanden, d.w.z. ongehuwde personen (of bepaalde personen die gehuwd zijn maar voor fiscale doeleinden nog steeds als alleenstaanden beschouwd worden, zoals gehuwde personen voor het jaar van hun huwelijk). 

Vrijstelling van de woon-werkverplaatsingen

Wat de bedrijfsvoorheffing betreft, genieten werknemers een vrijstelling voor de tussenkomsten van de werkgever in de kosten van het woon-werkverkeer. Deze vrijstelling varieert naargelang het soort transportmiddel dat wordt gebruikt (zie onderstaande tabel). Nieuw is dat je, om de vrijstelling toe te passen, de werknemer niet langer hoeft te vragen om schriftelijk te bevestigen dat hij afziet van de de aftrek van zijn werkelijke beroepskosten in zijn personenbelasting. De vrijstelling kan dus onvoorwaardelijk worden toegepast, zolang de vergoedingen betrekking hebben op de betaling of de terugbetaling van reiskosten voor het woon-werkverkeer.

Gebruikte vervoermiddel

Vrijstelling

Gemeenschappelijk openbaar vervoer

Totaal bedrag

Georganiseerd gemeenschappelijk vervoer

Bedrag dat niet hoger is dan de prijs van een eersteklas treinabonnement voor dezelfde afstand

Andere vervoermiddelen

€ 40,80/maand (2024)

Verhoogde vrijstelling voor de fietsvergoeding

De tussenkomst die wordt toegekend aan personen die een fiets of speed pedelec gebruiken voor hun woon-werkverkeer, is vrijgesteld op voorwaarde dat het bedrag van deze tussenkomst in 2024 niet hoger is dan € 0,35 per kilometer (€ 0,27 in 2023) en € 2.500 per jaar. Het jaarlijkse plafond is nieuw voor 2024 (deze twee bedragen gelden ook op sociaal vlak vanaf 1 januari 2024).

Deze vrijstelling geldt automatisch voor de bedrijfsvoorheffing. Het jaarlijkse plafond wordt gecontroleerd per werknemer en per werkgever. Als een van deze plafonds wordt overschreden, zal het overschrijdende deel worden beschouwd als belastbaar loon.

Voor de personenbelasting wordt het jaarlijkse plafond gecontroleerd per belastingbetaler en per belastbare periode (kalenderjaar).

In sommige sectoren heeft de verhoging van het maximaal vrijgestelde bedrag tot gevolg dat de fietsvergoeding automatisch verhoogt. In andere gevallen blijft de toe te kennen fietsvergoeding lager. In sectoren en ondernemingen waar de cao nr. 164 van toepassing is, bedraagt de fietsvergoeding € 0,28 per kilometer in 2024. Je kan onze sectorale informatie over vervoerskosten raadplegen om na te gaan welke bepalingen in jouw sector van toepassing zijn.

Bedrijfsfietsen

Het ter beschikking stellen van een bedrijfsfiets voor privégebruik is een fiscaal vrijgesteld voordeel, op voorwaarde dat de werknemer de fiets gebruikt voor zijn woon-werkverkeer.

Deze vrijstelling geldt automatisch voor de bedrijfsvoorheffing.

Wat de eindbelasting betreft, is de vrijstelling echter alleen van toepassing als de werknemer of bedrijfsleider kiest voor de toepassing van forfaitaire kosten. Als dit niet het geval is, zal de bedrijfsfiets, gewaardeerd tegen zijn werkelijke waarde, worden beschouwd als een belastbaar voordeel van alle aard. Dit is een nuance die in 2024 nieuw in de wetgeving is geïntroduceerd.

Werkbonus

In 2024 wordt de fiscale werkbonus verhoogd voor de “zeer lage lonen”. De mogelijke gevolgen op het gebied van bedrijfsvoorheffing zijn nog niet bekend.

Bronnen: Koninklijk Besluit van 11 december 2023 tot wijziging van het KB/WIB 92, op het stuk van de bedrijfsvoorheffing, BS 15 december 2023; Programmawet van 22 december 2023, BS 29 december 2023 en Wet houdende diverse bepalingen van 22 december 2023, BS 29 december 2023; Ontwerp van Koninklijk Besluit tot wijziging van artikel 19 van het Koninklijk Besluit van 28 november 1969 tot uitvoering van de wet van 27 juni 1969 tot herziening van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders

De website van Partena Professional is een kanaal om informatie in een begrijpelijke vorm ter beschikking te stellen aan aangesloten leden en niet-leden. Partena Professional streeft er naar actuele informatie aan te bieden en deze informatie wordt met de grootste zorg samengesteld (onder andere in de vorm van Infoflashes). Maar aangezien de sociale en fiscale wetgeving voortdurend in beweging is, kan Partena Professional geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden inzake de juistheid, het up-to-date zijn of de volledigheid van de informatie die via deze website werd geraadpleegd of uitgewisseld. Verdere bepalingen kunnen worden nagelezen in onze algemene disclaimer die van toepassing is bij elke raadpleging van deze website. Door deze website te raadplegen, aanvaardt u uitdrukkelijk de bepalingen van deze disclaimer. Partena Professional kan de inhoud van deze disclaimer eenzijdig wijzigen.