Beëindiging van de overeenkomst wegens medische overmacht: de procedure treedt in werking

Auteur: Béatrice Verelst (Legal Expert)
Leestijd: 5min
Publicatiedatum: 18/11/2022 - 08:07
Laatste update: 12/12/2022 - 14:55

De wet van 30.10.2022 houdende diverse bepalingen betreffende arbeidsongeschiktheid wijzigt artikel 34 van de Arbeidsovereenkomstenwet inzake de beëindiging van de arbeidsovereenkomst wegens medische overmacht.

De procedure voor de beëindiging van de arbeidsovereenkomst treedt in werking op 28 november 2022.

Overzicht

Om de focus te leggen op de re-integratie van werknemers en hiervoor een positieve aanpak te kiezen, wijzigde een koninklijk besluit van 11 september 2022 de huidige re-integratieprocedure en koppelde ze het re-integratietraject van de werknemer los van de beëindiging wegens medische overmacht.

Op 1 oktober 2022 is de nieuwe procedure met betrekking tot de re-integratieprocedure van kracht geworden.

Raadpleeg onze lnfoflash van 30 september 2022 voor meer informatie hieromtrent.

Wat zijn de voorwaarden om de procedure voor de beëindiging van de arbeidsovereenkomst wegens medische overmacht op te starten?

  1. De werknemer moet ten minste negen maanden onafgebroken arbeidsongeschikt zijn geweest, bij een ziekte binnen de 14 dagen na een werkhervatting wordt de periode van negen maanden niet onderbroken.
  2. Er mag voor de werknemer geen re-integratietraject lopende zijn zoals bedoeld in de codex over het welzijn op het werk.

Begin van de procedure

De procedure begint met de aangetekende verzending van een kennisgeving door de werknemer of door de werkgever aan de andere partij en aan de preventieadviseur-arbeidsarts. Die vermeldt de intentie om na te gaan of het voor de werknemer definitief onmogelijk is om het overeengekomen werk te verrichten.

Als de kennisgeving uitgaat van de werkgever, moet hierin vermeld worden dat de werknemer het recht heeft om de preventieadviseur-arbeidsarts te vragen om de mogelijkheden voor aangepast of ander werk te onderzoeken, indien vastgesteld werd dat het voor de werknemer definitief onmogelijk is om het overeengekomen werk te verrichten.

Specifieke procedure voorzien in de codex over het welzijn op het werk

  1. Uitnodiging: De preventieadviseur-arbeidsarts nodigt de werknemer uit voor een onderzoek, dat ten vroegste tien kalenderdagen na de kennisgeving moet plaatsvinden. De werknemer kan zich tijdens de procedure laten bijstaan door een vakbondsafgevaardigde.

Als de werknemer drie keer niet ingaat op deze uitnodiging binnen een termijn van drie maanden, waarbij er telkens minstens veertien kalenderdagen tussen de uitnodigingen zit, verwittigt de preventieadviseur-arbeidsarts de werkgever daarvan.  

  1. Onderzoek: tijdens het onderzoek kan de preventieadviseur-arbeidsarts overleggen met de behandelende arts van de werknemer en/of de adviserend geneesheer van het ziekenfonds. Het doel van dit onderzoek is nagaan of het voor de werknemer definitief onmogelijk is om het overeengekomen werk te verrichten.

Is dat het geval, dan wordt deze vaststelling opgenomen in het medisch dossier van de werknemer.

Als tijdens dit onderzoek vastgesteld wordt dat de werknemer definitief ongeschikt is om het overeengekomen werk te verrichten, kan de werknemer de preventieadviseur-arbeidsarts schriftelijk vragen om de mogelijkheden voor aangepast of ander werk te onderzoeken. Is dat het geval, dan neemt de preventieadviseur-arbeidsarts de nodige stappen om te bepalen of aangepast of ander werk mogelijk is.

 

  1. Mededeling van de vaststelling: de preventieadviseur-arbeidsarts deelt zijn vaststelling zo snel mogelijk en binnen drie maanden na ontvangst van de kennisgeving per aangetekende brief mee aan de werkgever en de werknemer.

Als hij oordeelt dat het voor de werknemer onmogelijk is om het overeengekomen werk te verrichten, deelt hij zijn vaststelling ook mee aan de adviserend geneesheer van het ziekenfonds.

Let op: de werknemer heeft de mogelijkheid om binnen 21 kalenderdagen beroep aan te tekenen tegen deze vaststelling.

In zijn vaststelling geeft de preventieadviseur-arbeidsarts aan of de werknemer gevraagd heeft dat de mogelijkheden voor aangepast of ander werk onderzocht worden, en indien nodig eveneens de voorwaarden en modaliteiten voor het aangepaste of andere werk.

Als de werknemer tijdens het onderzoek niet gevraagd heeft dat de mogelijkheden voor aangepast of ander werk onderzocht worden, kan hij binnen zeven kalenderdagen na ontvangst van de vaststelling alsnog vragen dat de voorwaarden voor aangepast of ander werk onderzocht worden.

Beëindiging van de arbeidsovereenkomst wegens medische overmacht

De arbeidsovereenkomst kan slechts beëindigd worden wegens medische overmacht wanneer uit de vaststelling van de preventieadviseur-arbeidsarts, waartegen geen beroep meer mogelijk is (dus na afloop van een beroepstermijn van 21 kalenderdagen) blijkt dat:

  1. het voor de werknemer definitief onmogelijk is om het overeengekomen werk te verrichten;
  2. en dat:
  • de werknemer niet gevraagd heeft de mogelijkheden voor aangepast of ander werk te onderzoeken;
  • de werknemer gevraagd heeft de mogelijkheden voor aangepast of ander werk te onderzoeken, maar de werkgever zowel de werknemer als de preventieadviseur-arbeidsarts een gemotiveerd verslag bezorgd heeft waarin hij toelicht dat aangepast of ander werk technisch of objectief onmogelijk is of om gegronde redenen redelijkerwijze niet geëist kan worden;
  • de werknemer gevraagd heeft de mogelijkheden voor aangepast of ander werk te onderzoeken en de werkgever een plan voor aangepast of ander werk bezorgd heeft, maar de werknemer dat plan geweigerd heeft.

Als de preventieadviseur-arbeidsarts niet vastgesteld heeft dat het voor de werknemer definitief onmogelijk is om het overeengekomen werk te verrichten, eindigt de procedure. Een nieuwe procedure kan uitsluitend opgestart worden op initiatief van de werknemer of de werkgever na het verstrijken van een nieuwe periode van negen maanden ononderbroken arbeidsongeschiktheid.

 

Bronnen: Koninklijk besluit van 11 september 2022 tot wijziging van de codex over het welzijn op het werk wat het re-integratietraject voor arbeidsongeschikte werknemers betreft, B.S. 20.09.2022; Wet van 30.10.2022 houdende diverse bepalingen betreffende arbeidsongeschiktheid, B.S.18.11.2022.

De website van Partena Professional is een kanaal om informatie in een begrijpelijke vorm ter beschikking te stellen aan aangesloten leden en niet-leden. Partena Professional streeft er naar actuele informatie aan te bieden en deze informatie wordt met de grootste zorg samengesteld (onder andere in de vorm van Infoflashes). Maar aangezien de sociale en fiscale wetgeving voortdurend in beweging is, kan Partena Professional geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden inzake de juistheid, het up-to-date zijn of de volledigheid van de informatie die via deze website werd geraadpleegd of uitgewisseld. Verdere bepalingen kunnen worden nagelezen in onze algemene disclaimer die van toepassing is bij elke raadpleging van deze website. Door deze website te raadplegen, aanvaardt u uitdrukkelijk de bepalingen van deze disclaimer. Partena Professional kan de inhoud van deze disclaimer eenzijdig wijzigen.