Verkorte opzeggingstermijn van 7 dagen voor arbeiders: wat zegt het Hof van Cassatie?

Auteur: Catherine Legardien (Legal Expert)
Leestijd: 4min
Publicatiedatum: 15/06/2021 - 12:31
Laatste update: 15/06/2021 - 12:34

Het Hof van Cassatie heeft zich onlangs uitgesproken over de vraag of de conventionele bedingen van verkorte opzegging (van ten minste 7 dagen) in het ‘kliksysteem’ in aanmerking moeten worden genomen wanneer een arbeider wordt ontslagen die minder dan 6 maanden ononderbroken dienst had op 31 december 2013.

Het standpunt van het Hof van Cassatie op dit punt is in tegenspraak met dat van de FOD Werk en de RVA, volgens hetwelk deze verkorte opzeggingstermijn in aanmerking moet worden genomen bij het bepalen van het eerste deel van de opzeggingstermijn.

Wat is het kliksysteem?

Ter herinnering, sinds de invoering van het eenheidsstatuut op 1 januari 2014 zijn de opzeggingstermijnen voor werknemers van wie de uitvoering van de overeenkomst aanvangt vanaf 1 januari 2014 identiek voor arbeiders en bedienden. Ze worden in weken bepaald, enkel en alleen op basis van de anciënniteit.

Voor werknemers van wie de uitvoering van de overeenkomst aanving vóór 1 januari 2014 worden de opzeggingstermijnen berekend door toepassing van het ‘kliksysteem’. Dit is een berekening in 3 stappen:

  • Stap 1: bepalen van de opzeggingstermijn op basis van de anciënniteit verworven op 31 december 2013 volgens de wettelijke, reglementaire en conventionele regels van kracht op 31 december 2013;
  • Stap 2: bepalen van de opzeggingstermijn op basis van de anciënniteit verworven vanaf 1 januari 2014 volgens de regels die van toepassing zijn sinds 1 januari 2014 (opzeggingstermijn uitgedrukt in weken);
  • Stap 3: beide termijnen optellen.

Verkorte conventionele opzeggingstermijn voor arbeiders: waarover gaat het?

Vóór de inwerkingtreding van het eenheidsstatuut was het mogelijk om in de arbeidsovereenkomst of het arbeidsreglement een beding van verkorte opzegging voor arbeiders op te nemen, in afwijking van de vaak langere ‘gewone’ wettelijke of sectorale opzeggingen. Dit conventionele beding van verkorte opzegging kon bepalen dat in geval van ontslag door de werkgever van een werknemer met minder dan zes maanden ononderbroken dienst, een verkorte opzeggingstermijn van (minimaal) 7 dagen kon worden betekend. In geval van ontslag door de werknemer kon de opzeggingstermijn niet langer zijn dan de helft van de termijn die was overeengekomen voor de opzegging gegeven door de werkgever.

Wat als de arbeider op 31 december 2013 minder dan 6 maanden in dienst was?

Moet, voor het bepalen van de opzeggingstermijn op 31 december 2013 (1e deel) de verkorte conventionele termijn van 7 dagen (in geval van ontslag door de werkgever) of de 'gewone' (wettelijke of sectorale) termijn worden toegepast wanneer vanaf 1 januari 2014 een overeenkomst wordt beëindigd van een arbeider van wie de uitvoering van de overeenkomst aanving vóór 1 januari 2014 en die minder dan 6 ononderbroken maanden in dienst was op 31 december 2013? Met andere woorden, welke termijn moet worden 'vastgeklikt’?

Standpunt van de FOD Werk en de RVA

Het standpunt van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg en dat van de RVA is om rekening te houden met de verkorte conventionele opzeggingstermijn, zijnde 7 dagen.

Standpunt van het Hof van Cassatie

Het Hof van Cassatie heeft in een arrest van 12 april 2021 anders geoordeeld.

Na 31 december 2013 kan de arbeidsovereenkomst nog steeds worden beëindigd overeenkomstig een contractueel beding van verkorte opzegging indien het ontslag door de werkgever plaatsvindt voordat de werknemer 6 maanden ononderbroken dienst in de onderneming heeft verworven. Aangezien het sinds 1 januari 2014 niet langer is toegestaan om in dergelijke bedingen te voorzien, kan hier dus geen gebruik meer van worden gemaakt.

Indien een arbeider met minder dan 6 maanden ononderbroken dienst op 31 december 2013 wordt ontslagen na 6 maanden onderbroken dienst, moet de werkgever bij het bepalen van het eerste deel van de opzeggingstermijn rekening houden met de ‘gewone’ (wettelijke of sectorale) opzeggingstermijnen die van toepassing zijn op 31 december 2013 (en niet met de verkorte conventionele opzeggingstermijn van 7 dagen).

Het is waarschijnlijk dat de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg en de RVA hun standpunt zullen aanpassen aan dat van het arrest van het Hof van Cassatie.

Bron: arrest van 12 april 2021 van het Hof van Cassatie (S.20.0022.N).

De website van Partena Professional is een kanaal om informatie in een begrijpelijke vorm ter beschikking te stellen aan aangesloten leden en niet-leden. Partena Professional streeft er naar actuele informatie aan te bieden en deze informatie wordt met de grootste zorg samengesteld (onder andere in de vorm van Infoflashes). Maar aangezien de sociale en fiscale wetgeving voortdurend in beweging is, kan Partena Professional geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden inzake de juistheid, het up-to-date zijn of de volledigheid van de informatie die via deze website werd geraadpleegd of uitgewisseld. Verdere bepalingen kunnen worden nagelezen in onze algemene disclaimer die van toepassing is bij elke raadpleging van deze website. Door deze website te raadplegen, aanvaardt u uitdrukkelijk de bepalingen van deze disclaimer. Partena Professional kan de inhoud van deze disclaimer eenzijdig wijzigen.