Veelgestelde vragen voor zelfstandige werknemers

Hoe worden sociale zekerheidsbijdragen berekend?

Het bedrag van de sociale zekerheidsbijdragen wordt berekend op basis van een percentage van 20,5% toegepast op de jaarlijkse netto belastbare beroepsinkomsten. Dit percentage geldt zowel voor zelfstandigen in hoofdberoep als in bijberoep. 

Bij het begin van je beroepsactiviteit is dit bedrag nog niet bekend. Daarom betaal je voorlopige bijdragen, waarvan het bedrag forfaitair wordt berekend en na 2 jaar wordt aangepast. Ben je al enkele jaren zelfstandige? Dan worden je bijdragen gebaseerd op je inkomen van 3 jaar geleden. Na 2 jaar krijg je een aanpassingsvoorstel. 

Je hebt drie opties met betrekking tot dit bedrag: 

  1. Je betaalt het wettelijk voorgestelde bedrag. 

  1. Je vraagt een verhoging van het voorlopige bedrag. 

  1. Je vraagt een verlaging van het voorlopige bedrag. 

 

Bereken zelf het bedrag van je sociale bijdragen met onze tool My Social Security Manager. Zo vermijd je onaangename verrassingen en kun je met een gerust hart je voorlopige bijdragen aanpassen. 

Wanneer moet je sociale bijdragen betalen?

Als zelfstandige moet je ten laatste op de laatste dag van elk kwartaal je sociale bijdragen betalen aan je sociale verzekeringsfonds

 

Een goede raad: 

Betaal uiterlijk op: 

  • 21 maart (bijdrage 1e kwartaal) 
  • 21 juni (bijdrage 2e kwartaal) 
  • 21 september (bijdrage 3e kwartaal) 
  • 21 december (bijdrage 4e kwartaal) 

 

Nog beter advies: 

Gebruik een automatische incasso. Via onze online tool Mijn Social Security Manager of via een van onze medewerkers is dat erg gemakkelijk. 

P.S.: Als je je bijdragen te laat betaalt, betaal je een toeslag van 3% per kwartaal, plus 7% extra als je op 1 januari van het jaar nadien nog steeds niet hebt betaald. 

Hoe kun je je sociale zekerheidsbijdrage verhogen of verlagen?

Als je inkomen hoger is dan het inkomen dat gebruikt wordt om je bijdrage te berekenen, kun je beslissen om je voorlopige bijdrage te verhogen. Zo voorkom je dat je een extra bijdrage moet betalen op het moment van regularisatie. Het betekent ook dat je minder belasting betaalt. 

Als je inkomen daarentegen beduidend lager is dan het inkomen dat gebruikt werd om de bijdrage te berekenen, kun je een vermindering van de voorlopige bijdrage aanvragen. 

Hoe wijzig je je bijdrage? Ga naar onze onlinetool My Social Security Manager om snel en eenvoudig je sociale bijdrage te verhogen of te verlagen. 

Tot slot: als je twijfelt over het bedrag dat je aan sociale zekerheidsbijdragen moet betalen, gebruik dan onze simulator voor een snelle en eenvoudige berekening. 

Sociale bijdrage voor zelfstandigen: wat zijn mijn rechten?

De sociale bijdragen die je als zelfstandige elk kwartaal betaalt, geven je recht op sociale basisbescherming: 

 

  • Kinderbijslag 

  • Geboortetoelage en moederschapshulp 

  • Ziekte- en invaliditeitsverzekering 

  • Wettelijk pensioen 

  • Overbruggingsrechten 

 

Zo profiteer je van sociale zekerheidsrechten en ben je goed voorbereid bij tegenslag, zodat je met een gerust hart aan de slag kunt. Heb je een geheugensteuntje nodig over je rechten en plichten als zelfstandige? Vind alle informatie op deze pagina. 

Kan Partena Professional mij helpen bij problemen met het betalen van mijn sociale bijdrage?

Partena Professional ondersteunt je tijdens je hele traject. Als je problemen ondervindt, overweeg dan om zo snel mogelijk met ons te praten om een sneeuwbaleffect te voorkomen. Wij bieden je verschillende opties: 

 

  • Verlaging van het bedrag van de sociale zekerheidsbijdrage (als het huidige inkomen lager is dan 3 jaar geleden) 

  • Betalingstermijn: wij stellen een gepersonaliseerd aflossingsplan op 

  • Uitstel van verschuldigde verhogingen bij vertraging 

  • Gehele of gedeeltelijk vrijstelling van de betaling van sociale zekerheidsbijdragen 

  • Toegang tot overbruggingsrecht 

 

Ga onmiddellijk naar deze pagina om te ontdekken welke oplossingen voor je beschikbaar zijn

Ben ik gedekt als ik ziek word?

De sociale premies die je elk kwartaal betaalt, dienen om (langdurige) ziekte of arbeidsongeschiktheid te dekken. Ook heb je recht op een zorgvergoeding en schadevergoeding. 

Kunt je niet werken? Om van je voordelen te genieten, dien je: 

 

  • contact op te nemen met je sociaal verzekeringsfonds en je mutualiteit 

  • in orde te zijn met je sociale bijdragen 

Hoe kan ik mijn pensioen berekenen?

Dankzij onze pensioensimulator kun je eenvoudig het verschil berekenen tussen je huidige inkomen en je geschatte pensioen. 

Is het verschil te groot om je een comfortabel pensioen te bezorgen? In samenwerking met P&V Verzekeringen bieden wij je een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) aan, waarmee je tot 80% van je huidige inkomen kunt realiseren. Bovendien kun je hierdoor tijdens je loopbaan minder belastingen en sociale premies betalen. 

Naast met het VAPZ kun je je pensioen ook optrekken met de Individuele Pensioentoezegging (IPT) en de nieuwe Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ). 

Voor meer informatie over zowel je wettelijke pensioen als je aanvullende pensioen kun je terecht op deze pagina: 

Heb ik een aanvullende verzekering nodig?

Een beroepsverzekering is de ideale manier om je sociale zekerheidsdekking aan te vullen en jezelf en je gezin zo goed mogelijk te beschermen. Hier vind je enkele voorbeelden van aanvullende verzekeringen die Partena Professional aanbiedt en die nuttig voor je kunnen zijn: 

 

  • Verzekering gewaarborgd inkomen: hiermee kunt je blijven genieten van een inkomen bij arbeidsongeschiktheid 

  • Burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering: deze verzekering beschermt je als je tijdens je beroepsactiviteit lichamelijk letsel of materiële schade aan derden veroorzaakt 

  • Arbeidsongevallenverzekering: deze verzekering is verplicht als je personeel in dienst neemt en dekt alle arbeidsongevallen die zich kunnen voordoen 

  • Hospitalisatieverzekering voor zelfstandigen: deze dekking garandeert je een superieure bescherming voor tandheelkundige zorg- en hospitalisatiekosten 

 

Wij bieden nog meer aanvullende verzekeringen aan om je een optimale bescherming te bieden: 

Hoe bereken ik als zaakvoerder mijn bruto/nettosalaris?

Om je bruto/nettosalaris — inclusief kosten en al je voordelen (auto, gsm, maaltijdcheques, etc.) — te berekenen, gebruik je de Partena Professional-simulator. Je kunt meerdere simulaties maken, opslaan en eenvoudig vergelijken. 

Kan ik mijn sociale zekerheidsbijdragen berekenen?

Je kunt het bedrag van je sociale bijdragen berekenen via onze online simulator of rechtstreeks via onze tool My Social Security Manager. Zo kun je bepalen of het bedrag moet worden aangepast om onaangename verrassingen te voorkomen. 

Wat moet ik doen als ik te veel premie betaal?

Betaal je te veel sociale bijdragen? Geen paniek: je kunt altijd een aanvraag tot bijdragevermindering indienen. Zo niet wordt het aanvullende bedrag bij de regularisatie terugbetaald. 

Welke wijzigingen moet ik doorgeven?

Meld alle wijzigingen die van invloed kunnen zijn op je sociale zekerheidsdossier of die je in staat stellen uitkeringen en bijstand te verkrijgen. Zoals: 

 

  • Een geboorte 

  • Het starten van een activiteit 

  • Een verandering van activiteit 

  • Een stopzetting van de activiteit 

  • Faillissement 

  • … 

 

Laat ons deze wijzigingen weten per e-mail of via de contactpagina van My Social Security Manager

Wat zijn de gevolgen als ik niet betaal?

Let op: onbetaalde sociale zekerheidsbijdragen kunnen de dekking of terugbetaling van je gezondheidszorg en die van je gezin blokkeren. Neem voor aankomst contact met ons op of lees ons advies bij betalingsproblemen! 

Wat zijn de gevolgen van een laattijdige betaling?

Bij een laattijdige betaling riskeer je financiële boetes: een verhoging van 3% op de onbetaalde bijdragen per begonnen kwartaal en een eenmalige verhoging van nog eens 7% als ze op 31 december nog steeds niet zijn betaald. Ook deze verhogingen en toeslagen zijn niet fiscaal aftrekbaar. Dus laat ons samen tot een oplossing komen, vooraleer het zover is. 

Hoe kan ik de betaling van mijn sociale bijdragen en belastingen optimaliseren?

Je kunt de berekening van je bijdragen en belastingen beïnvloeden door rekening te houden met het bedrag van je beroepskosten en het bedrag van je sociale zekerheidsbijdragen: 

 

  • Betaal minder of meer voorlopige sociale zekerheidsbijdragen. 

  • Doe (intelligente) uitgaven om ze van je inkomen af te kunnen trekken en zo je belastingen en sociale premies te verlagen. (Versterk bijvoorbeeld je sociale zekerheid met aanvullende fiscaal aftrekbare verzekeringen: zo is het VAPZ — net als de gewaarborgde inkomensverzekeringen — fiscaal aftrekbaar.) 

  • Overweeg het oprichten van een onderneming. 

  • Denk na over de juiste rechtsvorm van je onderneming en profiteer van een voordeliger fiscaal regime. 

 

Neem contact op met je boekhouder om te achterhalen welke maatregel voor jouw situatie aangewezen is. 

Wat zijn sociale bijdragen?

Bedrijven moeten jaarlijks een verplichte bijdrage betalen. Ze wordt gebruikt voor de financiering van pensioenen of compensaties voor de ziektekostenverzekering voor zelfstandigen. 

Gedurende de eerste twee dekkingsjaren betaalt een startende onderneming een bijdrage van € 384,44 (bedrag 2023). Vervolgens is de hoogte van de bijdrage afhankelijk van het balanstotaal van het voorlaatste afgesloten boekjaar (situatie per 1 januari van het bijdragejaar). 

Wie moet de sociale bijdrage betalen en wanneer?

Als je onderneming onderworpen is aan de Belgische vennootschapsbelasting of de belasting van niet-inwoners moet je jaarlijks een sociale bijdrage betalen. Sinds 2023 moet de door bedrijven verschuldigde bijdrage uiterlijk op 31 december van het bijdragejaar worden betaald. Voor nieuwe vennootschappen opgericht na 30 september van het bijdragejaar geldt een andere betalingstermijn: zij moeten de eerste bijdrage betalen uiterlijk op de laatste dag van de derde maand die volgt op de maand van hun oprichting. 

Hoe vind ik alle informatie over mijn sociale zekerheidsdossier?

Hoe vind ik alle informatie over mijn sociale zekerheidsdossier? 

Vind eenvoudig al je gegevens in je sociale zekerheidsdossier en stel al je vragen via de My Social Security Manager. Je krijgt gegarandeerd antwoord binnen de 24 uur! 

 

Enkele voordelen van My Social Security Manager

  • Raadpleeg je dossier eenvoudig online, waar en wanneer je maar wilt. 

  • Pas zelf je gegevens aan. 

  • Pas het bedrag van je bijdragen aan. 

  • Meld een stopzetting van de activiteit. 

  • Regulariseer je onbetaalde schulden 

  • …