Uw btw-nummer aanvragen en activeren

Nadat u uw ondernemingsnummer heeft aangevraagd mag u niet vergeten om ook een btw-nummer aan te vragen. Opgelet, want dit zijn wel degelijk twee verschillende dingen!

Activeer uw btw-nummer in enkele klikken

Via ons ondernemingsloket doorloopt u online alle stappen die nodig zijn bij het oprichten van een bedrijf.

Ik wil nu starten

Wat is een btw-nummer?

Het btw-nummer wordt gebruikt door de btw-administratie en moet daarom systematisch vermeld worden op elke factuur. Het ondernemingsnummer daarentegen wordt door verschillende overheidsinstanties en -administraties gebruikt ter identificatie. Uw btw-nummer bestaat uit dezelfde tien cijfers als uw ondernemingsnummer, maar dan met “BTW BE” ervoor. Het gaat dus wel degelijk om twee verschillende dingen, ook al worden deze nummers vaak met elkaar verward.

Hoe uw btw-nummer aanvragen?

Voor u uw btw-nummer kan aanvragen, moet u eerst een ondernemingsnummer hebben. Daarna heeft u twee opties om een btw-nummer aan te vragen:

  • Ofwel laat u het zelf zonder kosten activeren via een speciaal 406 formulier. Dat formulier kunt u afhalen op uw dichtstbijzijnde btw-controlekantoor.
  • U kunt alles in orde laten brengen door Partena Professional. Wij doen al het nodige, zowel voor uw btw-nummer als voor uw ondernemingsnummer. Zo wint u niet alleen tijd, maar kan u er ook zeker van zijn dat uw dossier altijd in orde is.

U kan de aanvraag doen in een kantoor in uw buurt of online in slechts enkele klikken via ons ondernemingsloket.

Denk eraan dat u de volgende gegevens nodig heeft om uw btw-nummer te activeren:

  • uw ondernemingsnummer
  • uw zakelijk bankrekeningnummer
  • uw btw-regeling

Welke soorten btw-regelingen bestaan er? Wanneer moet u een btw-nummer aanvragen? 

Er zijn verschillende soorten btw-regelingen. Aarzel niet om uw boekhouder te vragen welk van deze regelingen van toepassing is op uw bedrijf. Onafhankelijk van de regeling die u toepast, dient u wel altijd een btw-nummer aan te vragen.

Btw-vrijstelling voor kleine ondernemingen

Bedraagt uw jaaromzet maximum € 25.000, exclusief btw? Dan kunt u in sommige gevallen in aanmerking komen voor deze vrijstelling. U betaalt dan geen btw, maar kan ook geen btw recupereren op uw kosten. Opgelet: u heeft wél een btw-nummer nodig.

Kwartaalaangiften

Bedraagt uw jaaromzet maximum € 2.500.000, exclusief btw? Dan kunt u kiezen voor een kwartaalaangifte waarbij u elke drie maanden uw btw-aangifte moet indienen.

Maandaangiften

Bedraagt uw jaaromzet meer dan € 2.500.000, exclusief btw? Dan moet u maandelijks uw btw-aangifte indienen.

Forfaitaire aangiften

Forfaitaire aangiften zijn er specifiek voor de detailhandel en voor ondernemingen die aan deze voorwaarden voldoen:

  • het gaat om een eenmanszaak, een bvba, een gcv of een vof
  • minstens 75% van de omzet bestaat uit handelingen waarvoor geen factuur nodig is (kappers, bakkers, slagers, caféhouders, apothekers enzovoort.)
  • de jaaromzet bedraagt niet meer dan € 750.000, exclusief btw.

Heeft u nog vragen?

Zijn bepaalde zaken nog niet helemaal duidelijk voor u? Onze adviseurs zijn er om u te helpen.

Gerelateerde artikels