Sluit u aan bij een sociaal verzekeringsfonds

Als werknemer hoeft u zich geen zorgen te maken om uw sociale zekerheid: uw werkgever zorgt dat dit in orde is. Maar als zelfstandige bent u zelf verantwoordelijk voor de aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds. Hoe u dit moet doen en wat een sociaal verzekeringsfonds juist is, leggen we hieronder uit.

Sluit u aan bij het sociaal verzekeringsfonds van Partena Professional

Bent u op zoek naar een sociaal verzekeringsfonds dat uw zorgen als zelfstandige begrijpt? Word dan klant bij Partena Professional en maak het uzelf gemakkelijk.

Klant worden

Wat zijn sociale bijdragen?

Het betalen van sociale bijdragen geeft recht op sociale bescherming voor uzelf en uw gezin, namelijk:

 • Kinderbijslag
 • Geboortepremie en moederschapshulp
 • Ziekte- en invaliditeitsverzekering
 • Wettelijk pensioen
 • Faillissementsverzekering

Als zelfstandige moet u zich aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds dat in naam van de overheid uw sociale zekerheid regelt. U moet wel zelf uw dossier beheren om aan al uw wettelijke verplichtingen te voldoen.

Om het u gemakkelijker te maken biedt het sociaal verzekeringsfonds van Partena Professional u verschillende tools waarmee u makkelijk online uw dossier kan beheren. Ontdek ook al onze oplossingen voor zelfstandigen en bedrijfsleiders om hun inkomen te beschermen.

Hoeveel sociale bijdragen betaalt u als starter?

De sociale bijdragen worden berekend op basis van uw netto belastbaar inkomen. Als starter kent u uw netto-inkomen uiteraard nog niet. Daarom betaalt u de eerste drie jaar voorlopige bijdragen die forfaitair berekend worden.

In principe geeft de fiscus 2 jaar later uw echte beroepsinkomen door aan uw sociaal verzekeringsfonds en worden zo uw definitieve bijdragen berekend. Het verschil wordt op dat moment ook bijgepast:

 • Lagen uw inkomsten hoger dan het geschatte inkomen? Dan moet u bijbetalen.
 • Lagen uw inkomsten lager? Dan krijgt u uiteraard terugbetaald.

Heel vaak wacht beginners bij die regularisatie een onaangename verrassing. Dit kunt u vermijden door zelf het bedrag van uw voorlopige bijdragen aan te passen. Om u te helpen bij het maken van een zo nauwkeurig mogelijk inschatting hebben we een online simulatietool ontworpen. Bereken hier uw sociale bijdragen.

Profiteer van alle voordelen van het sociaal verzekeringsfonds van Partena Professional

Bent u op zoek naar een sociaal verzekeringsfonds voor zelfstandigen? Sluit u nu aan en profiteer van al onze diensten die het dagelijks leven van een ondernemer gemakkelijker maken.

Als klant van sociaal verzekeringsfonds Partena Professional kunt u ook:

 • makkelijk zelf online uw sociaal dossier beheren dankzij My Social Security Manager
 • nauwkeurig uw sociale bijdragen berekenen via onze simulatietool en deze ook onmiddellijk online aanpassen
 • het loon berekenen dat u uzelf kunt uitkeren op basis van uw omzet en omgekeerd, dankzij onze bruto/netto-simulatietool
 • gedetailleerd professioneel advies krijgen omtrent uw inkomen, statuut en belastingen
 • persoonlijke begeleiding genieten op maat van uw situatie
 • toegang krijgen tot aanvullende verzekeringen van onze partners om uw sociale dekking aan te vullen

Altijd zeker van een goede bescherming

De sociale dekking die u als zelfstandige krijgt via het betalen van sociale bijdragen, is niet optimaal. Ontdek via onze simulatietool hoe u uzelf, uw familie en uw onderneming het beste beschermt.

Gerelateerde artikels