Of je nu voor een eenmanszaak of een vennootschap kiest, bij Partena Professional vind je de ideale oplossing om jouw bedrijf 100% digitaal op te starten met persoonlijke begeleiding door onze experten.
Ik begin als zelfstandig helper, medezaakvoerder of werkend vennoot in een bestaande zaak en wil me inschrijven als zelfstandige.
Neem deel aan onze informatiesessies om je activiteit goed te starten.
Verhoog je slaagkansen met de hulp van onze experts.
Onze experts geven je de antwoorden die je zoekt.
Wijzig je bedrijfsgegevens via ons digitaal ondernemingsloket.
Ontdek onze handige tool voor je sociale zekerheidsdossier.
Bereken wanneer je ten vroegste op pensioen kan gaan en hoeveel pensioen je zal krijgen.
Ontdek hoe je met succes je eerste werknemer kan aanwerven.
De gids boordevol informatie. Ontdek prakische tips en advies om je allereerste werknemer aan te nemen.
Geniet de ondersteuning van ons sociaal secretariaat.
Profiteer van de expertise en kennis van Partena Professional.
Ontdek hoe Partena Professional accountants helpt.
Het antwoord
Vandaag kan je ondernemen zonder al te grote risico’s. Het statuut van zelfstandige is deze laatste jaren namelijk sterk verbeterd. Sinds 2023 is het nagenoeg vergelijkbaar met het statuut van een werknemer. Je pensioen, je ziekteverzekering en je kinderbijslag zijn allemaal gewaarborgd binnen het sociaal statuut van zelfstandige.
In dit bedrag zit: de creatie van je ondernemingsnummer bij de KBO, je registratie bij de btw en je aansluiting als zelfstandige. Je kan je activiteit zelfs al de dag zelf beginnen. Wat er ook gebeurt, je bent vrij om te doen wat je wilt! Blijkt het ondernemersleven na verloop van tijd toch niks voor jou, dan kan je je activiteit gewoon stopzetten. Zonder veel gedoe of verplichtingen.
De keuze hangt af van je situatie. In het statuut van bijberoep kan je blijven werken als loontrekkende en terwijl je project uittesten, op je eigen ritme en tegen verminderde sociale bijdragen.
Verloopt je project zoals gehoopt? Dan is de tijd misschien rijp om over te schakelen naar het statuut van zelfstandige in hoofdberoep… zodat je je 100% op je zaak kan toeleggen.
Elk kwartaal betaalt de zelfstandige sociale bijdragen die zijn sociale zekerheid garanderen. Je bouwt als het ware een bescherming op die je verschillende rechten geeft:
Gezinsbijslag (kraamgeld…)
Ziekteverzekering (terugbetaling medische kosten, arbeidsongeschiktheidsuitkering)
Moederschapsrust en vaderschapsverlof
Pensioen
Overbruggingsrecht
Via aanvullende verzekeringen, zoals een gewaarborgd inkomen, een aanvullend pensioen of een medische dekking, kan je je project en je gezin nog beter beschermen.
Natuurlijk bestaat er altijd een risico, maar is jouw vrijheid en trots om je eigen zaak op te richten en te ontwikkelen dat kleine risico niet waard? Zelfstandige zijn wil zeggen dat je verantwoordelijkheden opneemt, maar je kiest ervoor en voelt je betrokken. Je kiest wat je doet, hoe je het doet, wanneer je het doet, met wie je het doet, en je bent je eigen baas. Beeld je ’s in… je kiest zelf wanneer je werkt en je kan zelf beslissen over het evenwicht tussen je werk en je privéleven. En dankzij je sociale bescherming ga je niet kopje onder wanneer het even tegen zit.
"Als je niets riskeert, riskeer je nog veel meer"
Zin om je zaak te lanceren? Wij begeleiden je, en dat zal je merken!