Occasioneel telewerk

Dankzij telewerk, een vorm van arbeidsorganisatie die gebruikmaakt van informatietechnologie, kunnen:

  • ondernemingen de organisatie van het werk moderniseren;
  • werknemers hun werk en privéleven op elkaar afstemmen en beschikken over een grotere autonomie bij de vervulling van hun taken.

In de privésector is telewerk, dat op regelmatige basis en niet-incidenteel verricht wordt, al sinds 1 juli 2006 geregeld door de interprofessionele collectieve arbeidsovereenkomst nr. 85.

Occasioneel telewerk werd al toegestaan in veel ondernemingen. Toch bestond er tot 1 februari 2017 geen enkele reglementering voor in de privésector.

De wet van 5 maart 2017 betreffende werkbaar en wendbaar werk maakt een einde aan die juridische onzekerheid door een reglementair kader in te voeren voor occasioneel (niet-regelmatig) telewerk.

De werknemer kan voortaan in de volgende gevallen occasioneel telewerk verrichten thuis of op elke andere door hem gekozen plaats: 

  • ofwel omwille van overmacht (bv. een onverwachte treinstaking);
  • ofwel omwille van persoonlijke redenen (bv. een bezoek aan een dokter/tandarts, het bezoek van een technicus).

Het initiatief ligt bij de werknemer. Die moet zijn gemotiveerde aanvraag vooraf en binnen een redelijke termijn richten tot de werkgever.

Als hij niet kan ingaan op de aanvraag, brengt de werkgever zijn redenen zo snel mogelijk schriftelijk ter kennis van de werknemer (bv. noodwendigheden inzake de werking van de onderneming/dienst, buitensporig aantal aanvragen voor occasioneel telewerk).

Het akkoord van beide partijen is met andere woorden vereist om een beroep te kunnen doen op occasioneel telewerk.

Dat akkoord moet ook gaan over de nadere regels voor het occasioneel telewerk zoals de benodigde apparatuur (bv. laptop), technische ondersteuning, de eventuele bereikbaarheid van de werknemer tijdens het telewerk, de eventuele vergoeding door de werkgever van de kosten verbonden aan het telewerk, enz.

Een collectieve arbeidsovereenkomst of het arbeidsreglement kan die nadere regels vermelden en bovendien de functies/activiteiten die verenigbaar zijn met occasioneel telewerk en de procedure om het occasioneel telewerk aan te vragen en toe te staan.

De occasionele telewerker geniet in ieder geval dezelfde rechten inzake arbeidsvoorwaarden en is onderworpen aan een gelijkwaardige werkbelasting/prestatienormen als vergelijkbare werknemers die op de bedrijfslocatie van de werkgever werken. Hij moet uiteraard het aantal uren presteren dat voorzien is in zijn werkrooster.

Gerelateerde artikels