Het grote salarisvraagstuk: verdienen je medewerkers wel wat ze verdienen?

Auteur: Partena Professional (HR expertise)
Leestijd: 4min
Publicatiedatum: 04/02/2019 - 11:10
Laatste update: 12/09/2023 - 10:28

“Hoe bepaal ik het correcte loon van mijn werknemers?” - misschien heb je jezelf deze vraag al eens gesteld. Verdienen ze wel genoeg? Of heb je juist het gevoel dat je zelf verdrinkt in de loonkosten? Dit is immers een vaak terugkerend probleem in België, waar de loonkosten tot de hoogste van heel Europa behoren.

Hoe kan je dus weten of je verloningsbeleid correct is? En hoe bepaal je best het salaris van je werknemers? Hieronder vind je de antwoorden op al je vragen.

Hoe het loon bepalen van je werknemers?

Wanneer een werknemer zijn contract ondertekent zal hij misschien willen onderhandelen over het voorgestelde loon. Je kan hier echter niet zomaar een willekeurig bedrag op plakken, aangezien er verschillende factoren zijn die een basisloon mee bepalen. De sector, de functie, het diploma, de ervaring, anciënniteit… Het zijn allemaal elementen die mee een rol spelen. En dat is trouwens niet alles: er zijn nog andere systemen waar je jezelf als werkgever op kan baseren:

  1. Het loonbarema: dit systeem rangschikt lonen op basis van functie en ervaring. Een eventuele stijging hangt dus af van de functie en van de vaardigheden van de werknemer.
  2. Het salarisbereik: je werknemer begint aan een minimumbedrag, en naarmate zijn prestaties verbeteren stijgt ook zijn loon. Die stijging hangt dus af van de prestaties van de werknemer.
  3. Een marktconform salaris: dit betekent dat het salaris in lijn ligt met het gemiddelde loon van werknemers met een vergelijkbare functie in een vergelijkbare sector.

Wat houdt het basisloon van je werknemers allemaal in?

Het basisloon van een werknemer is zijn maandelijkse brutoloon, vóór de aftrek van fiscale en sociale inhoudingen.

Het basisloon bevat:

  • de vergoeding voor de effectief gepresteerde uren
  • premies en commissies
  • de vergoeding voor de afwezigheidsuren (ziekte of verlof) waarvoor de werknemer zijn normale loon behoudt
  • vakantiegeld, opgesplitst in:
    • enkel vakantiegeld: het normale loon dat je zou betalen als uw werknemer op de vakantiedag had gewerkt
    • dubbel vakantiegeld: vakantiegeld dat je extra toekent, en dat ruwweg overeenkomt met vier weken loon

Van dit basisloon moeten nog sociale bijdragen en bedrijfsvoorheffing worden afgetrokken. Het resterende bedrag is het loon dat je aan je werknemers toekent. Om te weten of je uitgekeerde lonen marktcompetitief zijn, kan je deelnemen aan de Salarisbenchmarking van Hudson en een gratis analyse ontvangen.



Wil je weten hoeveel het nettoloon bedraagt dat je werknemers ontvangen? Of wil je berekenen welk brutoloon overeenkomt met het nettoloon dat een nieuwe kandidaat vraagt? Dat bereken je gemakkelijk met onze bruto-netto calculator.

Hoe je loonpakket optimaliseren?

Om een loonvoorstel te optimaliseren moet je niet per se het bedrag verhogen dat de werknemer zal ontvangen. Met het Cafetariaplan bijvoorbeeld kunnen je werknemers zelf hun loonpakket samenstellen. Het gaat dus om een pakket op maat, aangepast aan de behoeften van elke werknemer én van het bedrijf: de ene persoon verkiest een lager nettoloon en een bedrijfswagen, terwijl de andere liever een smartphone heeft en een abonnement op het openbaar vervoer. Deze flexibiliteit sluit 100% aan op de wijzigende behoeften van de arbeidsmarkt. Er zijn dan ook voordelen aan verbonden voor zowel de werknemers als de bedrijven die deze mogelijkheid bieden.

Het invoeren van een cafetariaplan is echter wel administratief en juridisch complex. Kies dus voor een partner die u hier goed in begeleidt, zodat je vooraf weet waar je aan toe bent. MyChoice van Partena Professional kan het volledige Cafetariaplan, van A tot Z, van je overnemen en afstemmen op de noden van je onderneming.

Het is immers belangrijk dat je plan in lijn is met je HR-strategie. Een cafetariaplan is geen “one fits all” oplossing, dus zorg ervoor dat het plan aansluit op de specifieke behoeften van je bedrijf.

Wil je een coherent en marktconform beloningsbeleid ontwikkelen? Je loonkosten optimaliseren? Dankzij de samenwerking tussen Partena en Hudson kan je de marktcompetitiviteit van je verloning correct analyseren en, indien nodig, je beloningsbeleid aanpassen. Contacteer Partena Professional.

Gerelateerde artikels