Thuiswerkvergoeding bedraagt gemiddeld 67 euro

Auteur: Partena Professional (HR Service Provider)
Leestijd: 2min
Publicatiedatum: 17/02/2022 - 10:11
Laatste update: 07/09/2023 - 15:24

Brussel, 17 februari 2022 – Uit de meest recente cijfers van Partena Professional blijkt dat de forfaitaire kantoorvergoeding voor telewerk die Belgische bedrijven aan hun werknemers toekennen, gemiddeld 67 euro per maand bedraagt. Begin februari werd het maximumbedrag van de vergoeding geïndexeerd en dat bedraagt nu 134,71 euro per maand.Het feit dat telewerk niet langer verplicht maar nog “slechts” aanbevolen is vanaf 18 februari 2022 heeft geen impact op dit maximumbedrag.

Juridische HR-expertise op maat van je onderneming?

Contacteer ons

Tussen februari 2020 en november 2021 ontvingen 29 keer meer werknemers de vergoeding

Volgens Partena Professional is het aantal werknemers dat een telewerkvergoeding uitgekeerd kreeg tussen februari – dus net voor de pandemie – en november 2021 met een factor 29 gestegen. Voor dezelfde periode ontving 4,9% van de werknemers een forfaitaire kantoorvergoeding.

Na een daling tijdens de periode van juli tot oktober 2021 is het aantal werknemers dat deze vergoeding ontvangt met 10% gestegen in november. De herinvoering van maatregelen die thuiswerk verplichten, was meer dan waarschijnlijk de verklaring voor deze stijging. Vanaf december 2021 is het percentage werknemers dat de vergoeding ontvangt, langzaam gedaald tot 4% in januari 2022.

Maximum 134,71 euro per maand

Een werkgever kan een forfaitaire kantoorvergoeding toekennen voor een maximumbedrag van 134,71 euro per maand (bedrag geïndexeerd op 1 februari) aan werknemers die op een structurele manier en op regelmatige basis een substantieel deel van hun arbeidstijd aan thuiswerk doen,. Dit wil zeggen het equivalent van één werkdag per week (bv. een volledige werkdag per week, twee halve werkdagen per week of meerdere dagen van een paar uur die gepresteerd worden tijdens de normale arbeidstijd). De beoordeling hiervan gebeurt op maandbasis.

“Ter herinnering, de forfaitaire kantoorvergoeding dekt alle kantoorkosten. Het gaat om alle kosten die courant gemaakt moeten worden om op een normale manier een beroepsactiviteit uit te oefenen,” zo besluit Isabelle Caluwaerts, Legal Expert bij Partena Professional.

Deze cijfers zijn afkomstig van een staal van 265.000 werknemers van Partena Professional.

Gerelateerde artikels