HR vertrouwt nog steeds te veel op het buikgevoel

Auteur: Partena Professional (Marketing)
Leestijd: 3min
Publicatiedatum: 15/07/2021 - 05:29
Laatste update: 31/08/2023 - 11:42

‘Slimme computervoorspellingen kunnen de knelpuntberoepen van morgen in kaart brengen.’

- Andreas De Neve, CEO en medeoprichter TechWolf

Talent in de eigen organisatie spotten en dat op de juiste manier ontwikkelen, is voor veel leidinggevenden een blinde vlek. Artificiële intelligentie kan daarbij helpen, meent de Gentse start-up Techwolf.

Veel HR-professionals ontdekken de vaardigheden van externe talenten sneller dan die van de eigen medewerkers. Vaak komen ze via een zoekopdracht op LinkedIn meer te weten dan met hun eigen HR-tools. ‘Dat is compleet onlogisch’, zegt Andreas De Neve, CEO en medeoprichter van TechWolf. Zijn bedrijf ontwikkelt sinds 2018 een digitaal platform dat de vaardigheden van werknemers in kaart brengt.

‘85 procent van de waarde van kennisbedrijven is niet tastbaar. Wij brengen die waarde in kaart op basis van objectieve data.’ De algoritmes van TechWolf analyseren de interacties van medewerkers, de projecten waaraan ze gewerkt hebben, de resultaten van functioneringsgesprekken, enzovoort. Zo ontstaat er een gedetailleerd personeelsinzicht. Welke vaardigheden en expertises zijn uitstekend, goed, tot minder goed aanwezig in de volledige organisatie? En welke ontbreken?

Relevant of overbodig?

‘AI kan voorspellen hoe de skill-set van een organisatie er over twee of drie jaar kan uitzien’, verduidelijkt Andreas De Neve. ‘Dat kan door data te analyseren zoals wie er wanneer met pensioen gaat, hoeveel procent van de mensen per jaar van job verandert, hoe de markt evolueert waarin het bedrijf actief is, hoe klantenverwachtingen evolueren.’

Slimme computervoorspellingen kunnen ook de knelpuntberoepen van morgen in kaart brengen, en leidinggevenden vertellen welke functies binnen de organisatie over enkele jaren minder relevant of overbodig zijn.

Mens of machine?

Met die kennis op zak kunnen werkgevers anticiperen. Door bijscholing of omscholing voor hun medewerkers te voorzien, de zoektocht naar ontbrekend talent beter te plannen of vaardigheden aan te scherpen die binnenkort cruciaal voor de organisatie worden.

Maar duwen al die computercijfers de menselijke aanpak van het HR-beleid niet naar de achtergrond? Helemaal niet, beweert De Neve. ‘Net door die snelle en geautomatiseerde talentrapporten krijgen HR-medewerkers meer tijd vrij om zich te focussen op aspecten waar mensen beter in zijn dan machines.’

Denk aan persoonlijke gesprekken met medewerkers rond ambities en carrièreplanningen, detecteren in welk team en bij welke collega’s iemand perfect past en het in kaart brengen van soft skills zoals communicatievaardigheden en oplossingsgericht denken.

De AI-oplossing van TechWolf stuurt niet alleen mee het talentmanagement van organisaties, maar brengt ook de waarde van dat talent in kaart. Als een bedrijf investeert in een ontwikkelingsprogramma, analyseert het platform welke extra vaardigheden dat de organisatie oplevert, en wat de impact daarvan is op de bedrijfswaarde. ‘Talentmangement wordt zo minder nattevingerwerk’, besluit De Neve.

Werf een chatbot aan en maak tijd vrij voor je HR-team!

Meer info?

Gerelateerde artikels