U bent zelfstandige en u moet voor uw kinderen zorgen door de sluiting van de scholen. Waarop heeft u recht ?

Auteur: Valérie Mawet (Legal Expert)
Leestijd: 2min
Publicatiedatum: 02/04/2021 - 15:41
Laatste update: 02/04/2021 - 16:04

Naar aanleiding van de laatste regeringsmaatregelen tegen het coronavirus is het mogelijk dat u uw zelfstandige activiteit moet onderbreken om te zorgen voor uw kinderen, door de vervroegde sluiting van de scholen of het wegvallen van een stage tijdens de Paasvakantie.

U bevindt zich in één van deze situaties :

  • U moet van 29 maart tot en met 4 april 2021 voor uw kind zorgen doordat de scholen gesloten zijn (lager en secundair onderwijs) naar aanleiding van de beslissing van de bevoegde onderwijsoverheden om de Paasvakantie met een week te verlengen, met als doel de verspreiding van het coronavirus te beperken.
  • U beslist om voor uw kind te zorgen omdat de overheden hebben opgeroepen om uw kind niet naar de kleuterschool te sturen van 29 maart tot 4 april 2021.
  • U beslist om voor uw kind te zorgen omdat de overheden hebben opgeroepen om uw kind niet naar de kinderopvang te sturen van 29 maart tot 4 april 2021.
  • U moet tijdens de Paasvakantie voor uw minderjarig kind zorgen door de volledige of gedeeltelijke annulering van een kamp of van een georganiseerde buitenschoolse opvang.

In al deze situaties heeft u recht op het 3e luik van de tijdelijke crisismaatregel overbruggingsrecht, indien u aan de vereiste voorwaarden voldoet. Klik hier om het aanvraagformulier te downloaden.

De dagen waarop de scholen moeten sluiten, worden beschouwd als een onderbreking van de activiteit gedurende 7 opeenvolgende kalenderdagen. Indien deze na elkaar worden opgenomen, komen ze ook in aanmerking indien er geen 7 kalenderdagen in een kalendermaand zijn, gezien de feitelijke omstandigheden (onderbreking van 7 opeenvolgende kalenderdagen, verspreid over twee maanden).

Ingeval van kinderopvang, aangezien deze open blijven, kan u uitzonderlijk aanspraak maken op het 3e luik van de tijdelijke crisismaatregel overbruggingsrecht voor de dagen waarop uw kind normaal gezien was ingeschreven en u zelf voor uw kind zorgt.

Ingeval van annulering van stages tijdens de Paasvakantie, moet het minderjarig kind ten laatste op 18 maart 2021 ingeschreven zijn voor het geannuleerde kamp of de geannuleerde georganiseerde buitenschoolse opvang.

Opgelet ! In ieder geval moet het gaan om een werkelijke en volledige onderbreking van de zelfstandige activiteit. Indien u uw activiteit van thuis uit kan organiseren, heeft u geen recht op deze maatregel.

 

De website van Partena Professional is een kanaal om informatie in een begrijpelijke vorm ter beschikking te stellen aan aangesloten leden en niet-leden. Partena Professional streeft er naar actuele informatie aan te bieden en deze informatie wordt met de grootste zorg samengesteld (onder andere in de vorm van Infoflashes). Maar aangezien de sociale en fiscale wetgeving voortdurend in beweging is, kan Partena Professional geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden inzake de juistheid, het up-to-date zijn of de volledigheid van de informatie die via deze website werd geraadpleegd of uitgewisseld. Verdere bepalingen kunnen worden nagelezen in onze algemene disclaimer die van toepassing is bij elke raadpleging van deze website. Door deze website te raadplegen, aanvaardt u uitdrukkelijk de bepalingen van deze disclaimer. Partena Professional kan de inhoud van deze disclaimer eenzijdig wijzigen.