Zijn professionele reizen nog toegestaan?

Auteur: Partena Professional (HR Service Provider)
Leestijd: 4min
Publicatiedatum: 02/02/2021 - 07:35
Laatste update: 04/09/2023 - 10:52

Brussel, 2 februari 2021 - Sinds 27 januari 2021 zijn alleen zogenaamde "essentiële" reizen naar het buitenland toegestaan. Onder deze reizen verstaan we ook de professionele reizen. Hoewel deze reizen niet verboden zijn, moeten er toch een aantal formaliteiten zijn vervuld. Welke zijn die formaliteiten juist? Moet de werknemer in quarantaine gaan wanneer hij terug in België aankomt? En wat met de grenswerknemers? Catherine Legardien, Legal Expert bij Partena Professional, vertelt ons alles over de reglementering die van toepassing is.

Welke professionele reizen zijn toegestaan?

"Het principe is het volgende: niet-essentiële reizen zijn verboden. Professionele reizen worden als essentieel beschouwd en zijn dus toegestaan. Deze toelating geldt meer in het bijzonder voor de reizen die om louter professionele redenen worden gemaakt, inclusief de reizen van beroepssporters met een topsportstatuut, professionelen uit de cultuursector, en journalisten, bij het uitoefenen van hun professionele activiteit,” zegt Catherine Legardien, Legal Expert bij Partena Professional. 

Zijn er formaliteiten die de werknemer voor zijn vertrek moet vervullen?

“Ja, de werknemer moet, voordat hij op reis vertrekt, de digitale of papieren versie van de verklaring op eer, waarvan het modelformulier is gepubliceerd op https://www.info-coronavirus.be/nl/reizen/, invullen, ondertekenen en bij zich dragen gedurende de integrale reis. Deze formaliteit geldt voor de periode van 27 januari 2021 tot 1 maart 2021,” vervolgt Catherine Legardien.

Heeft de werkgever ook verplichtingen?

“Als de werknemer een professionele reis naar het buitenland van meer dan 48 uur maakt, moet de werkgever het attest ‘Business Travel Abroad’’ (BTA) (beschikbaar op de website https://www.info-coronavirus.be/nl/reizen/) invullen vóór het vertrek van de werknemer naar het buitenland. Het attest ‘Business Travel Abroad’ genereert een 10-cijferige code (‘attestnummer van de professionele reis’) die aan de werknemer moet worden meegedeeld.”

En bij de terugkeer naar België?

“Wanneer de werknemer terugkeert naar België na een verblijf in het buitenland moet hij binnen 48 uur voor zijn aankomst in België het ‘Passenger Locator Form’ invullen in de volgende twee situaties: als hij naar België terugkeert per vervoerder en, in elk geval, als hij langer dan 48 uur in het buitenland heeft verbleven. Op dit formulier moet hij aangeven dat hij voor professionele redenen heeft gereisd en moet hij het ‘attestnummer van de professionele reis’ vermelden dat de werkgever hem eerder heeft meegedeeld. Ook moet hij een zelfevaluatievragenlijst invullen over de omstandigheden van zijn reis en/of verblijf in het buitenland. Het Passenger Locator Form en de zelfevaluatievragenlijst zullen worden onderzocht om te bepalen of de werknemer al dan niet moet worden beschouwd als een ‘hoogrisicocontact’. Het feit dat het gaat om een verblijf in het buitenland voor professionele redenen, door de werkgever geattesteerd via het Business Travel Abroad-attest (BTA), betekent niet automatisch dat de werknemer niet moet worden beschouwd als een ‘hoogrisicocontact’.

Moet de werknemer in quarantaine gaan?

"Indien de werknemer na dit onderzoek als een ‘hoogrisicocontact’ wordt beschouwd, moet hij een quarantaineperiode in acht nemen en zich op de 1e en de 7e dag na zijn terugkeer in België laten testen."

En wat met de grenswerknemers?

“Voor de grenswerknemers is er maar één verplichting, namelijk het invullen van de verklaring op eer. Deze verklaring moet slechts één keer worden ingevuld. De werknemer moet ze wel altijd bij zich hebben wanneer hij de grens oversteekt,” besluit Catherine Legardien, Legal Expert bij Partena Professional.

Gerelateerde artikels