Startkapitaal voor uw zaak

Auteur: Partena Professional (Legal expertise)
Leestijd: 5min

Op zoek gaan naar een startkapitaal kan misschien wel het grootste struikelblok vormen bij het opstarten van uw eigen zaak. Hoe begint u eraan? Bij wie kunt u zoal terecht voor uw startkapitaal? En wist u dat het niet bij elke vennootschapsvorm wettelijk verplicht is om over een startkapitaal te beschikken? Partena Professional loodst u doorheen het traject om zelfstandige te worden en biedt antwoord op al uw vragen.

Heeft u een startkapitaal nodig voor het starten van uw eigen zaak?

In de meeste gevallen gaat het opstarten van uw eigen zaak gepaard met het vergaren van een zeker startkapitaal. Afhankelijk van uw gekozen vennootschapsvorm heeft u een bepaald bedrag nodig. We kunnen de verschillende vennootschapsvormen opsplitsen in 2 grote groepen:

  • Voor een eerste groep is het wettelijk niet verplicht om te beschikken over een startkapitaal

  • Voor de tweede groep is wel degelijk een startkapitaal vereist

Belangrijk om weten is wel dat een startkapitaal niet wettelijk verplicht is bij sommige vennootschapsvormen, maar wel sterk aan te raden is als reservebuffer.

Vennootschapsvormen waarbij u geen minimum startkapitaal nodig heeft 

Vennootschapsvormen waarvoor u wel een minimum startkapitaal nodig heeft

  • Bij de andere vennootschapsvormen ligt de situatie iets ingewikkelder. Bij een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (bvba) bijvoorbeeld, bedraagt het startkapitaal minimum € 18.550. Bij deze vennootschapsvorm heeft u wel nog een ander luik, opgericht speciaal voor starters. We spreken hier van de s-bvba. Die richt zich op starters die over onvoldoende middelen beschikken om een vennootschap op te richten. Theoretisch gezien is het minimum startkapitaal bij een s-bvba tussen € 0 en € 18.550.

  • De naamloze vennootschap (nv), wordt meestal gekozen voor grotere ondernemingen of kmo’s. Het startkapitaal voor een naamloze vennootschap ligt meteen een pak hoger. U moet al over minstens € 61.500 beschikken om over een naamloze vennootschap te kunnen spreken. 

Wat zijn de verschillende financieringsmogelijkheden voor uw startkapitaal?

Eigen middelen

Voor het startkapitaal voor uw zaak kunt u altijd een beroep doen op uw eigen spaarcenten. Het voordeel wanneer u uw eigen middelen aanwendt voor uw zaak, is dat u niet met een maandelijkse terugbetalingskost zit. En dat is dan nog buiten de mogelijke interest gerekend. Het straalt ook een zeker vertrouwen uit naar mogelijke investeerders als het basis startkapitaal uit uw eigen portefeuille komt. Belangrijk is wel dat u niet al uw geld in uw zaak steekt en dan achterblijft zonder reserve. U houdt best altijd een spaarpotje achter de hand voor noodgevallen. Gemiddeld investeert u best 20 tot 40% van uw eigen middelen in uw zaak.

Als uw eigen portefeuille uw startkapitaal niet kan financieren, kunt u altijd polsen bij vrienden of familie. Zij kunnen bijvoorbeeld een win-winlening met u afsluiten. Bij dergelijke lening kunt u maximaal € 50.000 lenen en in ruil krijgt uw vriend/familielid op het geleende bedrag een jaarlijkse belastingvermindering van 2,5%. Indien de lening na 8 jaar nog niet is terugbetaald, kunnen ze het openstaande bedrag eenmalig fiscaal inbrengen en zo tot 30% recupereren.

Subsidies

Wie weet kunt u rekenen op steun van de overheid of bepaalde subsidies? Het loont zeker en vast de moeite om te onderzoeken of uw zaak er recht op heeft. Voor elke sector zijn er een heleboel specifieke subsidies voorzien, wellicht ook binnen de sector van uw zaak. Op de website van het Agentschap Ondernemen vindt u een handig overzicht, inclusief een subsidiedatabank.

Leningen

Zoals eerder al gezegd, is het best dat u 20 tot 40% van uw eigen middelen investeert in uw startkapitaal. Maar hoe zit het nu met de overige 80 tot 60%? Hiervoor kunt u altijd bij uw bank gaan aankloppen. Aan de hand van enkele voorwaarden berekenen zij dan hoeveel u kunt lenen. We sommen kort de voorwaarden even op.

  • Risico: hoe meer risico de investering inhoudt, hoe moeilijker de bank u een lening zal toekennen of hoe hoger uw eigen inbreng moet zijn.

  • Waarborgen: waarborgen kunnen uiteraard nooit uw eigen inbreng volledig vervangen, maar ze verminderen wel het risico voor de bank.

  • Terugbetalingscapaciteit: samen met uw bank berekent u hoeveel u maandelijks moet afbetalen. Hoe meer overschot u maandelijks nog heeft, hoe groter de kans is dat de bank uw lening goedkeurt.

  • Business plan: hoe sterker en uitgebreider uw business plan is, hoe groter ook weer de kans is dat de bank uw lening goedkeurt.

Microkrediet

Microkrediet is een lening van een klein bedrag en is vaak een alternatief voor ondernemers die geen toegang hebben tot traditionele bankleningen.

Investeerders

U kunt altijd op zoek gaan naar vennoten voor uw zaak of aandeelhouders die bereid zijn om geld te pompen in uw zaak. En zoals eerder al gezegd: hoe sterker het business plan is dat u aan investeerders kunt voorleggen, hoe makkelijker ze geneigd zijn effectief te investeren.

Crowdfunding

Vandaag de dag wint crowdfunding aan populariteit. Verschillende investeerders schenken of investeren dan kleine bedragen in een bedrijf via een internetplatform. In ruil worden vaak aandelen, obligaties of uw (nog te ontwikkelen) product of dienst aangeboden. Op Vlaio kunt u een handig overzicht terugvinden van alle mogelijke crowdfunding platforms.

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikels