Sluiting van de scholen in de week van 20 december: wat zijn de oplossingen voor de werknemers?

Auteur: Catherine Legardien (Legal Expert)
Leestijd: 4min
Publicatiedatum: 16/12/2021 - 08:55
Laatste update: 04/09/2023 - 15:10

Door de laatste regeringsmaatregelen ter bestrijding van het coronavirus zullen sommige werknemers wellicht gedwongen zijn om van het werk afwezig te blijven om hun kind op te vangen omdat, onder meer, de scholen in de week van 20 december vervroegd gesloten zullen zijn. Voor die dagen van afwezigheid kunnen zij tijdelijkewerkloosheidsuitkeringen wegens overmacht corona genieten. Maar wat zijn exact de regels? Hebben de werknemers nog andere oplossingen? Catherine Legardien, Legal Expert bij Partena Professional, legt ons alles uit. 

In welke gevallen heeft de werknemer recht op tijdelijke werkloosheid corona om voor zijn kind te zorgen?

Een werknemer kan aanspraak maken op tijdelijkewerkloosheidsdagen wegens overmacht corona om voor zijn kind te zorgen in de volgende situaties:

  • wanneer een minderjarig kind dat met hem samenwoont:
    • niet naar zijn kinderdagverblijf of school kan gaan omdat het kinderdagverblijf, de school of de klas waarvan het deel uitmaakt gesloten wordt als gevolg van een maatregel om de verspreiding van het coronavirus te beperken,
    • verplicht is om afstandsonderwijs te volgen,
    • in quarantaine moet worden geplaatst of om een andere reden in isolatie moet worden geplaatst om de verspreiding van het coronavirus te beperken;
  • wanneer hij een gehandicapt kind ten laste heeft, ongeacht de leeftijd van dat kind, en dat kind niet naar een centrum voor opvang van personen met een handicap kan gaan.

“Dit recht wordt ook erkend wanneer het kind van de werknemer niet naar school kan gaan als gevolg van een beslissing van de overheid om de scholen te sluiten, zoals het geval is in de week van 20 tot 24 december,” verduidelijkt Catherine Legardien.

Wat zijn de verplichtingen voor de werknemer die van dit recht gebruik wil maken?

De werknemer die gebruik maakt van dit recht moet zijn werkgever daarvan onmiddellijk op de hoogte brengen. “Hij moet ook onmiddellijk, naar gelang van het geval, een document overleggen waaruit blijkt dat de instelling (crèche, klas, school of opvangcentrum) is gesloten of dat zijn kind in quarantaine is geplaatst. Het is belangrijk te preciseren dat in geval van sluiting van de scholen ten gevolge van een algemene maatregel van de overheid (zoals het geval is in de week van 20 december), de werknemer geen getuigschrift aan zijn werkgever moet overhandigen, tenzij deze daar om vraagt”, zegt Catherine Legardien.

Opgelet, er kan voor eenzelfde periode voor hetzelfde kind altijd maar één persoon gebruik maken van dit recht.

“Dit betekent dat wanneer de werknemer samenwoont met de andere ouder van het kind, dit recht voor eenzelfde periode slechts door één van beiden kan worden uitgeoefend. Ook in een situatie van alternerende huisvesting kan dit recht alleen gevraagd worden door de werknemer die gedurende de periode van sluiting van de instelling of van quarantaine van het kind effectief samenwoont met het kind,” gaat Catherine Legardien verder.

Wat is het bedrag van de tijdelijkewerkloosheidsuitkeringen?

“Voor de afwezigheidsdagen krijgt de werknemer van de RVA een tijdelijkewerkloosheidsuitkering die gelijk is aan 70 % van het begrensde loon (€ 2.840,84 per maand) vermeerderd met € 5,74 per dag,” zegt Catherine Legardien.

Welke andere mogelijkheden zijn er voor de werknemer?

Het einde van het jaar nadert en sommige werknemers moeten voor het einde van het jaar nog verplicht een aantal vakantiedagen opnemen. “Als de werknemer nog vakantiedagen over heeft, kan hij die opnemen om zijn kind op te vangen. De werknemer moet hier wel altijd vooraf over overleggen met zijn werkgever,” besluit Catherine Legardien, Legal Expert bij Partena Professional.

Gerelateerde artikels