Partena Professional Barometer: -15,6% gewerkte uren in november in vergelijking met 2019

Auteur: Partena Professional (HR Service Provider)
Leestijd: 4min
Publicatiedatum: 23/12/2020 - 11:11
Laatste update: 30/08/2023 - 16:32

Brussel, 22 december 2020 – In november is het aantal gewerkte uren in België met 15,6% gedaald ten opzichte van november 2019. Dat blijkt uit de nieuwe barometer van het sociaal secretariaat Partena Professional, dat de gewerkte uren, het ziekteverzuim en de werkgelegenheidscijfers onder de loep neemt. Deze daling is vergelijkbaar met die in april en mei 2020, op het hoogtepunt van de eerste coronagolf. Over de eerste 11 maanden van 2020 registreerde Partena Professional een daling van 4,3% in het aantal gewerkte uren. Horeca, contactberoepen en minder gekwalificeerde werknemers zijn het meest getroffen.

Horeca en contactberoepen het zwaarst getroffen

Partena Professional registreerde een daling van 15,6% in de gewerkte uren in november 2020 ten opzichte van dezelfde tijd vorig jaar. Deze daling is vergelijkbaar met die van april (-22,2%) en mei 2020 (-15,9%), tijdens de eerste golf van het coronavirus. De gewerkte uren gedurende de eerste 11 maanden van het jaar daalden met 4,3% ten opzichte van 2019.

Opnieuw zijn de hotels (-76% van de gewerkte uren in november), de cafés en restaurants (-71%), de contactberoepen (-94%), toerisme en reizen (-60%), cultuur, bioscopen en evenementen (-30%) de sectoren die het meest getroffen zijn. De zelfstandigen die actief zijn in de detailhandel worden ook getroffen door de nieuwe maatregelen, met een daling van 40% van het aantal gewerkte uren in november. De sector was tot oktober, toen de nieuwe maatregelen werden aangekondigd, weer op gang gekomen.

Werkgevers nemen nog steeds hun toevlucht tot tijdelijke werkloosheid

Veel werkgevers maken nog steeds gebruik van de tijdelijke werkloosheidsregeling. Dit vertegenwoordigde 10% van alle werkbare uren in november. Dit wordt het meest gebruikt in de hotelsector (51% van alle werkbare uren), de horecasector in het algemeen (49%), de detailhandel (26%) en de toeristische sector en de reissector (37%).

Een ander opvallend feit is dat Belgische werknemers in november 2010 13,8% meer wettelijke vakantiedagen hebben opgenomen dan in november 2019.

"Dit geeft aan dat de werknemers zich haasten om de resterende dagen die ze tijdens de lockdownperiodes niet hebben gebruikt, op te nemen. Ter herinnering: deze wettelijke verlofdagen voor 2020 moeten voor het einde van het jaar worden opgenomen, aangezien ze niet kunnen worden overgedragen naar 2021. ", legt Wim Demey uit, Customer Intelligence Manager bij Partena Professional.

Een moeilijk jaar 2020 voor minder gekwalificeerde werknemers

Partena Professional heeft ook gekeken naar de impact van het coronavirus naargelang het contracttype en het arbeidersprofiel. Het sociaal secretariaat stelt vast dat het aantal werknemers met flexi-jobs en extras (-36%), jobstudenten (-23%), arbeidsovereenkomsten voor bepaalde duur en vervangingscontracten (-11%) in 2020 sterk gedaald is. Het aantal werknemers met een vast contract is dit jaar min of meer stabiel gebleven (-2%).

De daling van het aantal contractarbeiders in 2020 lijkt verband te houden met hun opleidingsniveau. Het aantal contractarbeiders met een universitair diploma is met 2,8% gedaald. De daling is -4% voor afgestudeerden van de middelbare school, -6% voor werknemers met een middelbareschooldiploma, en -12% voor degenen zonder middelbareschooldiploma.

Partena Professional merkt een klein verschil op tussen het aantal mannen en vrouwen met een contract in de loop van het jaar. Het aantal vrouwelijke contractarbeiders is in 2020 met 7% gedaald, terwijl het aantal mannelijke contractarbeiders met 5% is afgenomen.

"In 2020 is het vooral de tijdelijke werkloosheid die de daling van de gewerkte uren heeft opgevangen. Deze was goed voor ongeveer 9,2% van alle werkbare uren dit jaar voor zowel mannen als vrouwen. Het ziekteverzuim bleef op het niveau van 2019. Het aantal afwezigheden wegens ziekte bleef op het niveau van 2019", zegt Wim Demey, Customer Intelligence Manager bij Partena Professional.

 

De Partena Professional Barometer cijfers in dit persbericht zijn ontleend aan een analyse van de gewerkte uren in november 2020 ten opzichte van november 2019. Alle maandelijkse trends en ontwikkelingen van de gewerkte uren in 2020 worden vastgesteld op basis van gegevens die in dezelfde periode in 2019 zijn waargenomen. Daarnaast vertegenwoordigen de cijfers voor werknemers met verschillende soorten contracten de maandelijkse verandering in het aantal werknemers met een specifiek contract in 2020, vergeleken met dezelfde periode in 2019. Alleen loonwerkers worden in deze barometer bestudeerd. Er wordt dus geen rekening gehouden met de impact op mensen met een zelfstandig, artistiek of freelance statuut.

 

Gerelateerde artikels