Hoeveel sociale bijdragen moet u betalen als zelfstandige?

Auteur: By Partena Professional
Leestijd: 5min

Als werknemer moet u niet wakker liggen van uw sociale bijdragen: uw werkgever regelt alles. Maar als u het statuut van zelfstandige heeft, is het een heel ander verhaal. In België moeten alle zelfstandigen (ook zelfstandigen in bijberoep) zich verplicht aansluiten bij een Sociale Verzekeringskas naar keuze om hun sociale bijdragen te betalen.

Staat u op het punt te starten als zelfstandige en wilt u weten waaraan u zich mag verwachten, of bent u al uw eigen baas maar zoekt u nog uw weg in de administratieve doolhof? Wij leggen u eenvoudig uit hoe u als zelfstandige uw sociale bijdragen berekent, hoe u ze eenvoudig beheert en zelfs hoe u een optimale sociale bescherming geniet.

Hoe berekent u de sociale bijdragen voor een zelfstandige? 

De berekening van sociale bijdragen gebeurt op basis van informatie die de fiscus bezit en in functie van de barema’s die elk jaar geüpdatet worden. Het bedrag is gebaseerd op het jaarlijkse netto belastbaar beroepsinkomen; dat is uw bruto belastbaar beroepsinkomen met aftrek van uitgaven, kosten en beroepsverliezen.

Voor 2015 werden sociale bijdragen voor zelfstandigen in België gebaseerd op de aangegeven inkomsten van 3 jaar daarvoor. Tegenwoordig worden ze berekend op het netto beroepsinkomen van het lopende jaar.

Concreet gebruikt men uw inkomsten van 3 jaar geleden als referentie om een voorlopig bedrag te bepalen. Maar u kunt ervoor kiezen om deze voorlopige sociale bijdragen te doen toe- of afnemen als u verwacht dat uw inkomsten van het lopende jaar aanzienlijk afwijken van voorgaande jaren.

Eens uw effectieve belastbare inkomsten bekend zijn, dus na twee jaar, ontvangt u een regularisatie: u krijgt geld terug als u te veel betaalde, of u moet bijpassen als u uw sociale bijdragen had onderschat.

Waarom het belangrijk is het bedrag van uw sociale bijdragen goed in te schatten

Het voordeel van dit systeem is dat uw sociale lasten zich aanpassen aan de evolutie van uw situatie. Gaat u bijvoorbeeld door een financieel moeilijke periode, dan kunt u ervoor kiezen om minder hoge bijdragen te betalen. U wordt dan niet verstikt door lasten gebaseerd op de inkomsten van een jaar waarin de zaken misschien wat beter liepen.

Let op, een onjuiste inschatting van de inkomsten die een onterecht toegekende voorlopige vermindering als gevolg heeft, zal leiden tot een boete in de vorm van hogere trimestriële (3%) en jaarlijkse (7%) wettelijke toeslagen.

De keerzijde is natuurlijk dat u de netto beroepsinkomsten van het lopende jaar nog niet kent. U moet dus zelf het voorlopige bedrag van de sociale bijdragen inschatten.

Om een te hoge regularisatie te vermijden, is het essentieel om het bedrag van uw sociale bijdragen zo juist mogelijk in te schatten. Gebruik onze online simulatietool om een zo juist mogelijk beeld van uw sociale bijdragen te krijgen.

Begint u als zelfstandige?

Als starter beschikt de fiscale administratie niet over historische gegevens waarop men zich kan baseren om uw beroepsinkomsten in te schatten. In de loop van de eerste 3 jaar wordt het bedrag van uw voorlopige bijdragen dus berekend op basis van een forfaitair inkomen geschat op €13 550,50.

Sinds 2018 kunt u ook, onder bepaalde omstandigheden, verlaagde bijdragen betalen voor uw eerste vier trimesters als zelfstandige.

Let wel op:  het gebeurt vaak dat nieuwe ondernemers geconfronteerd worden met een onaangename verrassing wanneer ze hun eerste regularisatie ontvangen. Ons advies: vermijd die situatie door middel van iets hogere vooruitbetalingen. Deze methode is ook interessant omdat de sociale bijdragen volledig fiscaal aftrekbaar zijn.

Weet u niet hoe u eraan begint? Gebruik onze online simulatietool om makkelijk en zo correct mogelijk het juiste bedrag van de sociale bijdragen dat u elk trimester moet betalen in te schatten.

Maar u kunt ook een beroep doen op ons persoonlijk advies om in alle rust uw bedrijf op te starten.

Vereenvoudig uw administratie en optimaliseer uw sociale zekerheid

U hebt vast al begrepen dat de keuze voor uw sociaal verzekeringsfonds essentieel is om u ervan te verzekeren dat uw sociaal dossier in orde is. Met het sociaal verzekeringsfonds van Partena Professional geniet u van een dienst op uw maat.

Wilt u uw administratieve taken vergemakkelijken? Op My Compass Services vindt u online tools om uw online dossier meteen te beheren en uw sociale bijdragen aan te passen. Hoe u het wilt, wanneer u het wilt.

Wilt u profiteren van advies op uw maat over uw sociale zekerheid en sociale bijdragen? Wij helpen u graag om uw sociale zekerheid te optimaliseren.

Vereenvoudig uw onderneming door u in enkele eenvoudige stappen aan te sluiten bij ons sociaal verzekeringsfonds en uw voordeel te doen met onze expertise op alle andere aspecten van uw onderneming, of nu al zelfstandige bent of net begint.

Gerelateerde artikels