Hoe kunt u makkelijk en snel de opstart van uw nieuwe zaak laten financieren?

Auteur: Partena Professional (HR expertise)
Leestijd: 7min

Hoe kunt u makkelijk en snel de opstart van uw nieuwe zaak laten financieren?

U heeft een geweldig idee en bent helemaal klaar om uw eigen onderneming te starten. Helaas ontbreekt het nodige kapitaal om uw plannen te financieren… Of het nu gaat om het opbouwen van een startkapitaal, de investering in materiaal of in een gepaste locatie; zonder budget vallen uw plannen in het water. Geld is dan ook een van de grootste obstakels bij de oprichting en het groeien van een zaak.

Moet u daarom uw droom opgeven, omdat u niet voldoende middelen vindt? Niet noodzakelijk! Er zijn verschillende mogelijkheden om uw project snel en makkelijk te financieren. Ontdek hier welke dat zijn.

Lees zeker ook: Zelfstandige worden: wat met de kosten?

Ga na of u recht heeft op steun van de overheid

Om de economie te stimuleren biedt de overheid, en vooral de Gewesten, verschillende soorten steun en subsidies voor de financiering van bedrijven. De regels hieromtrent verschillen per sector.

Begin daarom altijd met te controleren of u misschien recht heeft op overheidssteun. Er bestaan eveneens specifieke organisaties zoals het Brussels Waarborgfonds en de Participatiemaatschappij Vlaanderen nv (PMV).

Wilt u graag meer informatie? Dan kan u terecht bij ons ondernemingsloket. Zij zijn er om u te begeleiden en te adviseren bij alle stappen in de richting van uw eigen onderneming.

Geld lenen

1. De banken

Dit is de meest evidente oplossing, maar niet altijd de gemakkelijkste. Als projectleider is het misschien uw eerste reflex om een lening aan te vragen bij uw bank. Maar alvorens deze lening wordt goedgekeurd, zal de bank eerst uw kredietwaardigheid controleren. Dit kan zowel op financieel vlak (bvb. door de inbeslagname van uw vermogen) als op het gebied van uw terugbetalingscapaciteit of de sterkte van uw business plan.

U heeft twee mogelijkheden: een lening aangaan om uw onderneming te financieren of een persoonlijke lening aanvragen. De toekenning van die laatste is gebaseerd op uw financiële situatie en niet op uw business plan. Deze optie is echter riskanter en kan uw financiële zekerheid in gevaar brengen wanneer uw onderneming het moeilijk krijgt.

Naast het feit dat u soms hoge rentes zal moeten betalen, is de kans ook groot dat de lening geweigerd wordt indien u al andere leningen heeft of wanneer de bank van mening is dat het risico te groot is.

Net zoals bij een hypotheek is het een goed idee om verschillende banken met elkaar te vergelijken. Sommige banken zijn immers gespecialiseerd in zelfstandigen en KMO’s en kunnen u misschien beter van dienst zijn.

Is een lening geen optie voor u? Geen paniek: er zijn nog andere oplossingen.

2. Uw naasten

De Winwinlening werd specifiek opgericht om geld uit te lenen aan ondernemingen in Vlaanderen die financiële steun kunnen gebruiken. Voor particulieren is het de perfecte manier om vrienden of familieleden een duwtje in de rug te geven. Bovendien krijgt men als investeerder een jaarlijks belastingkrediet van 2,5 % op het openstaande kapitaal van de Winwinlening.

Zo kunt u uw onderneming starten met een vriendendienst!

  • Als kredietnemer kunt u tot maximum € 200.000 lenen. Elke kredietgever kan maximum € 50.000 ontlenen.
  • U kunt lenen aan een gunstige rentevoet (tussen 1 en 2 %).
  • De ontlener krijgt een jaarlijks belastingkrediet van 2,5 % op het openstaande kapitaal van de lening. Als de kredietnemer niet kan terugbetalen, kan hij daarnaast 30% van het verschuldigde bedrag terugkrijgen via een eenmalig belastingkrediet.

De Winwinlening maakt het heel gemakkelijk om extra kapitaal te verzamelen en is dan ook een groot succes. Maar natuurlijk heeft niet iedereen een suikernonkel of -tante die kan bijspringen. Of misschien wilt u uw vrienden of familie niet mee betrekken in uw onderneming, omdat u bang bent dat dit uw relatie kan beïnvloeden. Ook dan zijn er nog andere mogelijkheden.

3. Het microkrediet

Het microkrediet is er speciaal voor ondernemers of starters die geen toegang hebben tot de gebruikelijke kredieten die worden aangeboden door banken of financiële instellingen, bvb. omdat ze al meerdere leningen hebben lopen, omdat ze niet genoeg middelen hebben, omdat ze werkzoekende zijn of omdat ze geregistreerd staan als wanbetaler bij de Nationale Bank.

Microkredieten worden zowel aangewend voor de financiering van stock en cashflows als voor investeringen in materiaal, een werktuig of een voertuig. Om hiervan te kunnen genieten moet u:

  • een krediet aanvragen van minder dan € 25.000
  • niet meer dan 10 werknemers in dienst hebben

Ontdek alle mogelijkheden van het microkrediet die worden aangeboden door onze partner microStart.

Investeerders vinden

1. Investeerders

Vindt u het te riskant om geld te lenen en zo uw toekomstige winst in het gedrang te  brengen? Dan kunt u altijd op zoek gaan naar vennoten of aandeelhouders die in uw bedrijf willen investeren, vaak in ruil voor bvb. aandelen.

Deze handelen echter niet uit pure goodwill. Net zoals de banken zult u hen dus moeten overtuigen van de rentabiliteit van uw project met een krachtig concept of een sterk business plan.

Heeft u geen idee waar u die witte raaf kan vinden? Richt u dan tot de zogenaamde business angels. Dit zijn investeerders die zelf ondernemer zijn en die u, buiten hun financiële hulp, ook deskundig advies kunnen geven bij het opstarten en beheren van uw onderneming.

Daarnaast zijn er ook durfkapitaalverstrekkers. Zij verzamelen de fondsen van verschillende investeerders, maar ze investeren alleen in bestaande bedrijven die al winstgevend zijn. Dit is vooral interessant wanneer u uw bedrijf verder wil uitbouwen.

Bent u bang dat zulke investeerders zich zullen inlaten met het beheer van uw bedrijf en dat u zo uw autonomie zult verliezen? Ook dan blijft er nog een oplossing over.

2. Crowdfunding

Crowdfunding wordt steeds populairder. Dit principe biedt ondernemingen de mogelijkheid om, alvorens ze hun project lanceren, een beroep te doen op het publiek om hun kapitaal te verhogen of een lening aan te gaan. In tegenstelling tot klassieke financiering kan iedereen investeren in uw project of onderneming. Op die manier kunnen meerdere, kleine bijdragen het gewenste bedrag vormen.

Crowdfunding kan worden voltrokken zonder financiële compensatie t.o.v. de investeerders of in ruil voor aandelen, obligaties of een product (dat nog ontwikkeld moet worden).

Naast de erg vlotte manier om aan de eerste fondsen te geraken en het feit dat u een grote autonomie geniet bij het nemen van beslissingen, heeft crowdfunding nog meer voordelen.

Zo kan crowdfunding interessant zijn vanuit een commercieel of marketingstandpunt, omdat uw investeerders misschien wel tegelijk uw eerste klanten zijn. Op die manier kunt u crowdfunding gebruiken om het unieke karakter van uw product of dienst in de verf te zetten. Daarmee kunt u nieuwe, potentiële gebruikers aanspreken en zelfs laten uitgroeien tot merkambassadeurs. Andere ondernemers gebruiken crowdfunding dan weer om feedback van de markt te krijgen bij de verdere ontwikkeling van hun propositie.

Om ons aanbod voor ondernemers en starters nog verder uit te breiden, bundelt Partena Professional haar krachten met het grootste crowdfundingplatform van België, MyMicroInvest. Zo willen we de oprichting van bedrijven en de daarbij horende jobs op een innovatieve manier stimuleren.

Bent u klaar om uw eigen bedrijf uit de grond te stampen? Partena Professional begeleidt u bij elke fase van dit project. Ontdek hoe u uw eigen onderneming kan starten.

Gerelateerde artikels