Heeft je bedrijf een doordacht freelancebeleid?

Auteur: Partena Professional (Marketing)
Leestijd: 4min
Publicatiedatum: 26/07/2021 - 10:24
Laatste update: 31/08/2023 - 11:53

‘Freelancers zien vaker en sneller het grotere plaatje’  

- Rein Lemmens, medeoprichter en partner van Kapernikov

Al sinds de oprichting in 2011 werkt IT-consultancybedrijf Kapernikov samen met freelancers. Omdat dat meer flexibiliteit biedt en de loonkosten onder controle houdt. ‘En dat is het natuurlijk kwestie van die freelancers betrokken te houden bij de organisatie’, zegt mede-oprichter Rein Lemmens. 

Het Brusselse Kapernikov is gespecialiseerd in data- en computervisie-oplossingen voor klanten als Infrabel, Optimum Sorting en Elia. In de begindagen draaide het bedrijf uitsluitend op de kennis en werkkracht van de drie oprichters. Door de snelle groei waren er na een jaar al handen tekort. ‘Die eerste medewerkers waren freelancers’, zegt Rein Lemmens, medeoprichter en partner van Kapernikov. 

De reden daarvoor was simpel. Freelancers inschakelen biedt werkgevers in België meer flexibiliteit dan ‘vaste’ medewerkers aanwerven. Dat was zo in de begindagen van Kapernikov, en dat is vandaag niet anders. Gespecialiseerde en/of senior IT-profielen zoals data-ingenieurs en procesanalysatoren zijn niet alleen schaars op de arbeidsmarkt, ze brengen ook een torenhoge loonkost met zich mee.  

Hoog maandloon 

‘De 500 tot 800 euro per dag die we momenteel aan zelfstandige specialisten betalen, zou met een zéér hoog maandloon overeenkomen, mochten we ze in loondienst nemen. Om maar te zwijgen over hun salaris dat we zouden moeten doorbetalen bij gewettigde ziektedagen en eventuele ontslagvergoedingen. Dat is voor een kmo als de onze een veel te groot financieel risico’, zegt Rein Lemmens.  

Vandaag telt Kapernikov 33 medewerkers. Daarvan zijn er 18 in loondienst, de rest zijn freelancers. Er zijn vier ‘vaste’ freelancers: dat zijn de gespecialiseerde technische profielen die al jarenlang samenwerken met de onderneming. Er is een freelance boekhouder en een zelfstandige salesmedewerker. En er zijn vier ‘losse’ freelancers die ingehuurd worden om piekmomenten op te vangen, of om taken uit te voeren die niet helemaal tot de kerncompetenties van het bedrijf behoren. 

Blijk van waardering 

Daarnaast zijn er ook sporadische samenwerkingen met een freelance rekruteerder, een freelance marketingspecialist en copywriters. Kapernikov rekent bovendien de vijf partners van het bedrijf mee tot zijn freelancebestand. Naast de drie oprichters kwamen er de voorbije jaren nog twee extra partners bij. 

Rein Lemmens: ‘We hebben twee vaste freelancers gepromoveerd tot partners van ons bedrijf. Als blijk van waardering voor hun kennis en expertise, maar ook om ze nog nauwer aan Kapernikov te binden: de samenwerking tussen het bedrijf en deze mensen is een soort huwelijk.’  

Doordacht freelancebeleid 

Talentmanagement voor freelancers, zeg maar. Wat dat betreft, houdt de onderneming er een doordacht beleid op na, dat naadloos past binnen de overkoepelende HR-visie.  

Zo worden freelancers aangemoedigd om op vrijwillige basis gratis interne opleidingen en workshops te volgen. ‘Sommige senior freelancers geven ook opleidingen aan onze mensen in loondienst’, vertelt Rein Lemmens. 

Ze ervaart niet dat het verloop bij hun ‘vaste’ freelancers groter is dan dat van de werknemers in loondienst, ook al kunnen zelfstandige medewerkers in principe van de ene op de andere dag beslissen om te vertrekken. 

Het grote plaatje 

‘Uiteraard mag je dat niet veralgemenen, maar freelancers zijn zich naar mijn ervaring vaak meer bewust van de meerwaarde van bepaalde activiteiten voor het bedrijf: ze zien vaker en sneller het grotere plaatje.’  

In die zin houden freelancers bij hun werkmethodes soms wat meer rekening met de kosten en baten van de onderneming en het businessmodel. ‘Ze denken mee over hoe we ons bedrijf runnen en ontwikkelen.’ 

Gerelateerde artikels