5 tips om je inkomen als ondernemer op te krikken

Auteur: By Partena Professional (HR Service Provider)
Leestijd: 3min
Publicatiedatum: 08/12/2016 - 13:00
Laatste update: 07/09/2023 - 14:42

Als ondernemer betaal je bedrijfsbelasting op je bedrijfswinst én personenbelasting op je loon als bedrijfsleider. Wist je dat je jouw inkomen snel kan verhogen door je belastingen en sociale bijdragen zo laag mogelijk te houden? 

Hieronder vindt je onze 5 tips, uiteraard netjes binnen de wettelijke marges.

1. Breng je beroepskosten consequent in

Als zelfstandige betaalt je personenbelasting op je nettoberoepsinkomen. Dat is je bruto-inkomen min al je beroepskosten. Dé hamvraag is bijgevolg: welke uitgaven worden beschouwd als beroepskosten?

Heel wat beroepskosten zijn integraal fiscaal aftrekbaar. Denk aan huur of hypothecaire interesten op uw kantoor, kantoorbenodigdheden, sociale bijdragen en de premies voor je vrij aanvullend pensioen

2. Let op voor ‘gemengde uitgaven’

Andere kosten zoals verplaatsingen van en naar het werk, relatiegeschenken en restaurantkosten, breng je slechts gedeeltelijk in. En ook ‘gemengde uitgaven’ (zoals water, elektriciteit en internet) komen alleen pro rata in aanmerking. Maar die uitgaven moet je dus evengoed kunnen bewijzen.

3. Maak slim gebruik van verzekeringspremies

Zoals hierboven reeds aangestipt, zijn ook de premies die je betaalt voor je verzekering gewaarborgd inkomen fiscaal aftrekbaar. Ze verminderen met andere woorden je nettoberoepsinkomen en halen op die manier ook belastingen en sociale bijdragen naar omlaag.

Datzelfde fiscale voordeel is voorts van toepassing op de premies voor het vrij aanvullend pensioen en die voor de individuele pensioentoezegging

4. Gebruik maaltijdcheques

Ook maaltijdcheques worden, onder bepaalde voorwaarden, beschouwd als sociale voordelen met fiscale vrijstelling. Of hoe de kansen om inkomsten te optimaliseren soms in een klein hoekje schuilen. Aarzel vooral niet om, samen met de experts van Partena Professional, alle mogelijkheden maximaal uit te pluizen.

5. Laat uw bedrijfsvoorheffing optimaal beheren

Als je jezelf een loon, een premie of dividenden uitbetaalt als zelfstandige bedrijfsleider, dan betaal je daarop bedrijfsvoorheffing. De – niet zo evidente – berekening en betaling daarvan laat je best beheren door een professional als Pay’n People, bijvoorbeeld.

Als je graag zelf alle details over onder meer die bedrijfsvoorheffing in huis haalt, dan kan je uiteraard onze Fiscale Gids bestellen.

Gerelateerde artikels