10% dieselmotoren minder bij de Belgische bedrijfswagens in 2021

Auteur: Partena Professional (HR Service Provider)
Leestijd: 3min

Brussel, 20 september 2021 – Langzaam maar zeker zien we een vergroening van het bedrijfswagenpark. Een nieuwe studie van Partena Professional bevestigt een forse terugval in het aandeel van dieselwagens: -40% in 6 jaar tijd en -10% tussen 2020 en 2021 alleen al. Uit de studie blijkt bovendien dat op het miljoen bedrijfswagens in België, bijna 70% wordt bestuurd door mannen. “Het aandeel van dieselwagens zal blijven dalen. Net als dat van benzinewagens trouwens, want tegen 2026 legt de nieuwe wetgeving inzake de aftrekbaarheid van bedrijfswagens een nuluitstoot op als vereiste voor een aftrekbaarheid van 100%. Dit zal veel werkgevers ertoe aanzetten om uitsluitend te opteren voor de meest ecologische wagens,” aldus Wim Demey, Customer Intelligence Manager bij Partena Professional.

In meerderheid mannen rijden met de duurdere wagens

Volgens de recente tellingen van Partena Professional zouden er in België ongeveer een miljoen bedrijfswagens rondrijden. 67,4% daarvan wordt bestuurd door mannen. Een aanzienlijke kloof met vrouwelijke eigenaars, hoewel die dat verschil de voorbije vijf jaar langzaam wordt dichtgereden. Partena Professional stelt ook een prijsverschil vast tussen de wagens in handen van vrouwen en mannen. De gemiddelde waarde van door mannen bestuurde wagens bedraagt 39.276 euro, terwijl dat 34.129 euro is bij de vrouwen.

De opmars van “ecologische wagens” bij Belgische werknemers

Hoewel in 2021 één bedrijfswagen op twee (54,41%) in België nog steeds uitgerust is met een dieselmotor, toont de studie van Partena Professional aan dat dit aandeel de laatste jaren fors afneemt, komende van 95% in 2015. Sinds 2020 bedraagt de daling 10%. Parallel is het aandeel van zogenaamde “ecologische” wagens (elektrisch, hybride/benzine en hybride/diesel) in het bedrijfswagenpark nagenoeg verdubbeld van 9,25% naar 16,07% en dit aandeel blijft groeien. Vooral de hybride/benzine wagens kennen een toenemend succes en zijn 20 maal sterker vertegenwoordigd dan in 2015.

Wim Demey, Customer Intelligence Manager voegt eraan toe: “De vraag van de werkgevers naar hybride wagens stijgt sneller dan die naar 100% elektrische wagens, hoewel ook die gevoelig toeneemt. Maar even opvallend is de gevoelig afgenomen belangstelling voor bedrijfswagens. Wij noteerden 16% minder nieuwe inschrijvingen in 2020 dan in 2019. Die daling zal zich ongetwijfeld doorzetten in 2021 doordat de coronacrisis veel op losse schroeven heeft gezet.” 

Gerelateerde artikels