Het ABVV, het ACV en het ACLVB roepen op tot mobilisatie op woensdag 21 september om te protesteren tegen de wet die de loonmarge vastlegt.
Sommige van uw werknemers zullen op die dag dus mogelijk afwezig zijn om deel te nemen aan de mobilisatie.
Verder zal het openbaar vervoer waarschijnlijk op heel wat plaatsen verstoord zijn. Op de autowegen worden grote fileproblemen voorzien.
Sommige werknemers zullen dus met vertraging of helemaal niet op het werk aankomen.
Moet de werkgever de "niet gewerkte" uren betalen?
De werkgever moet aan de werknemers die deelnemen aan de mobilisatie geen loon toekennen voor de “niet-gewerkte uren”.
Bovendien kunnen de werknemers die te laat of niet op de plaats van het werk aankomen wegens storingen in het openbaar vervoer, in principe, geen aanspraak maken op het loon voor de niet-gewerkte uren.
De storingen in het openbaar vervoer werden immers enkele dagen geleden al aangekondigd. De media hebben die informatie op grote schaal verspreid. De reden van de vertraging of afwezigheid op het werk is dus niet onverwacht en ligt vóór het vertrek van de werknemer. Die had bijgevolg de vereiste maatregelen kunnen treffen om op tijd op het werk aan te komen.
=> Toch dient men met 'gezond verstand' en begrip te handelen. Zelfs indien de werknemer alle nodige maatregelen neemt (bv. vroeger vertrekken), is hij er nog niet altijd zeker van dat hij op tijd op het werk zal aankomen. Het kan ook dat de werknemer zich helemaal niet naar het werk kan begeven omdat hij onmogelijk zijn eigen wagen kan gebruiken, kan worden meegenomen door een collega of te voet kan komen.
Ons advies
Om latere betwistingen te vermijden, is het raadzaam dat de werkgever vooraf alle werknemers verwittigt dat in principe geen loon zal worden toegekend voor de “niet-gewerkte” uren op 21 september door hun deelname aan de mobilisatie of de verstoring van het openbaar vervoer.
Een werknemer die geen enkel loonverlies wil lijden kan, in samenspraak met zijn werkgever, een dag vakantie of inhaalrust nemen.