Professionele reizen: wat zijn de regels vanaf 19 april?

Auteur: Catherine Legardien (Legal Expert)
Leestijd: 6min
Publicatiedatum: 22/04/2021 - 07:06
Laatste update: 22/04/2021 - 07:08

Sinds 19 april 2021 zijn niet-essentiële reizen naar het buitenland en naar België weer toegestaan. Dit betekent dat de werknemer, om een professionele reis te maken, niet langer een verklaring op eer hoeft in te vullen om het essentiële karakter van zijn reis te bewijzen. De andere formaliteiten blijven wel nog steeds van toepassing.

Welke reizen zijn toegestaan?

Vanaf 19 april is het volgende weer toegestaan:

  • alle (essentiële en niet-essentiële) reizen naar het buitenland,
  • alle (essentiële en niet-essentiële) reizen naar België, met uitzondering van personen die niet beschikken over de nationaliteit van een land van de Europese Unie of van de Schengenzone en die hun hoofdverblijfplaats hebben in een derde land dat niet is opgenomen op deze lijst.

Voor laatstgenoemden zijn alleen zogenaamde "essentiële" reizen naar België toegestaan. Daartoe behoren met name de reizen voor professionele redenen, die op deze lijst zijn opgenomen.

Professionele reizen: welke formaliteiten?

Hoewel werknemers niet langer een verklaring op eer hoeven in te vullen wanneer zij een professionele reis naar het buitenland of in België maken, moeten zij nog steeds een reeks formaliteiten vervullen.

Geen verklaring op eer meer

De werknemer die een professionele reis naar het buitenland maakt, hoeft voortaan niet langer een verklaring op eer in te vullen om het essentiële karakter van zijn reis te bewijzen.

Hetzelfde geldt voor werknemers die een professionele reis maken in België.

Personen die niet de nationaliteit hebben van een land van de Europese Unie of van de Schengenzone en die hun hoofdverblijfplaats hebben in een derde land dat niet op deze lijst is opgenomen, moeten altijd in het bezit zijn van een attest van essentiële reis voor hun professionele reizen naar België. Dit attest wordt afgeleverd door de Belgische ambassade of diplomatieke post indien wordt aangetoond dat de reis essentieel is. Dit is evenwel niet vereist indien de essentiële aard van de reis blijkt uit de officiële documenten die de reiziger in zijn bezit heeft.

‘Business Travel Abroad’

Als de werknemer een professionele reis naar het buitenland van meer dan 48 uur maakt, moet de werkgever het attest ‘Business Travel Abroad (BTA) invullen vóór het vertrek van de werknemer naar het buitenland.

Hetzelfde geldt voor reizen naar België van niet-inwoners, maar enkel voor beperkte zakelijke contacten gelinkt aan een concreet project of aan een dossier, met een maximale duurtijd van 5 dagen. Deze formaliteit moet door de Belgische werkgever worden vervuld.

Het attest ‘Business Travel Abroad’ genereert een 10-cijferige code (‘attestnummer van de professionele reis’) die aan de werknemer moet worden meegedeeld.

‘Passenger Locator Form’

Wanneer de werknemer terugkeert naar België na een verblijf in het buitenland moet hij binnen 48 uur voor zijn aankomst in België het ‘Passenger Locator Form’ invullen in de volgende twee situaties:

  • als hij naar België terugkeert per vervoerder,
  • in elk geval als hij meer dan 48 uur in het buitenland is geweest.

Hetzelfde geldt voor de niet-ingezeten werknemer in de volgende twee situaties:

  • als hij in België aankomt per vervoerder,
  • in elk geval als hij meer dan 48 uur in België verblijft.

Onder vervoerder verstaan we:

  • de openbare of private luchtvervoerder,
  • de openbare of private zeevervoerder,
  • de binnenvaartvervoerder,
  • de openbare of private trein- of busvervoerder voor het vervoer vanuit een land dat zich buiten de Europese Unie en de Schengenzone bevindt.

Op dit formulier moet de werknemer aangeven dat hij voor professionele redenen heeft gereisd en moet hij het ‘attestnummer van de professionele reis’ vermelden dat de werkgever hem eerder heeft meegedeeld.

Ook moet hij een zelfevaluatievragenlijst invullen over de omstandigheden van zijn reis en/of verblijf in het buitenland.

Het ‘Passenger Locator Form’ en de zelfevaluatievragenlijst zullen worden onderzocht om te bepalen of de werknemer al dan niet moet worden beschouwd als een ‘hoogrisicocontact’.

Het feit dat het gaat om een verblijf voor professionele redenen, door de werkgever geattesteerd via het ‘Business Travel Abroad’ (BTA), betekent niet automatisch dat de werknemer niet moet worden beschouwd als een hoogrisicocontact.

De beoordelingsparameters van het ‘Passenger Locator Form’ en van de zelfevaluatievragenlijst zijn gewoon minder streng voor professionele reizen.

"Indien de werknemer na dit onderzoek als een ‘hoogrisicocontact’ wordt beschouwd, moet hij een quarantaineperiode in acht nemen en zich op de 1e en de 7e dag na zijn terugkeer/aankomst in België laten testen."

Negatieve PCR-test

De werknemer die op het Belgische grondgebied aankomt vanuit een gebied dat in een rode zone ligt en die niet zijn hoofdverblijfplaats in België heeft, moet over een negatief testresultaat beschikken op basis van een test die ten vroegste 72 uren voor vertrek naar het Belgische grondgebied werd afgenomen.

Deze verplichting geldt voor de werknemers die naar België komen:

  • via een vervoerder;
  • die geen gebruik maken van een vervoerder en van wie:
    • het verblijf in België meer dan 48 uur duurt of
    • het voorafgaand verblijf buiten België meer dan 48 uur duurde.

Onder vervoerder verstaan we:

  • de openbare of private luchtvervoerder,
  • de openbare of private zeevervoerder,
  • de binnenvaartvervoerder,
  • de openbare of private trein- of busvervoerder voor het vervoer vanuit een land dat zich buiten de Europese Unie en de Schengenzone bevindt.

Er zijn enkele uitzonderingen op deze regel, met name voor bepaalde categorieën van personen die naar België reizen in het kader van hun functie. Zo is een negatief testresultaat niet vereist voor:

  • de transportwerkers of vervoeraanbieders, met inbegrip van vrachtwagenchauffeurs die goederen voor gebruik op het grondgebied vervoeren en zij die alleen maar op doorreis zijn;
  • de zeevarenden, de sleepbootbemanning, de loodsen en het industrieel personeel tewerkgesteld in de offshore windmolenparken;
  • de ‘Border Force Officers’ van het Verenigd -Koninkrijk;
  • de grensarbeiders.

Door het land van bestemming/herkomst opgelegde maatregelen en beperkingen

Naast alle formaliteiten die de Belgische reglementering oplegt voor reizen naar het buitenland of naar België, moet de werknemer zich ook houden aan de regels die gelden in het land van bestemming of herkomst.

Bronnen: ministerieel besluit van 20 maart 2021 houdende wijziging van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken, B.S. 21 maart 2021; https://www.info-coronavirus.be; https://bta.belgium.be.

De website van Partena Professional is een kanaal om informatie in een begrijpelijke vorm ter beschikking te stellen aan aangesloten leden en niet-leden. Partena Professional streeft er naar actuele informatie aan te bieden en deze informatie wordt met de grootste zorg samengesteld (onder andere in de vorm van Infoflashes). Maar aangezien de sociale en fiscale wetgeving voortdurend in beweging is, kan Partena Professional geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden inzake de juistheid, het up-to-date zijn of de volledigheid van de informatie die via deze website werd geraadpleegd of uitgewisseld. Verdere bepalingen kunnen worden nagelezen in onze algemene disclaimer die van toepassing is bij elke raadpleging van deze website. Door deze website te raadplegen, aanvaardt u uitdrukkelijk de bepalingen van deze disclaimer. Partena Professional kan de inhoud van deze disclaimer eenzijdig wijzigen.