Partena Professional niet besmet door Wanna Cry

Datum:

De wereldwijde cyberaanval Wanna Cry liet ongeveer 300.000 computers in 150 landen besmet achter. Deze zogenaamde ransomsoftware is een kwaadaardig programma dat computergebruikers probeert af te persen door de toegang tot hun informaticasysteem te blokkeren of te versleutelen en enkel vrij te geven in ruil voor losgeld.

Terwijl de media berichtten dat ook grote bedrijven en organisaties getroffen zijn, is geen enkel systeem van Partena Professional besmet door Wanna Cry.

Bij het bekend worden van de cyberaanval heeft de IT-afdeling van Partena Professional alle mogelijke maatregelen genomen om de bestanden en systemen te vrijwaren.

Deze maatregelen omvatten onder meer:

  • De verificatie dat alle systemen bijkomend beveiligd werden volgens de aanbevelingen van de leveranciers. Dit omvat bijvoorbeeld de bijwerking van de software met de Microsoft MS17-010 patch.
  • Het updaten van alle firewalls, gateways en andere netwerkonderdelen om te allen tijde een nieuwe aanval van een gelijkaardig virus te kunnen detecteren en tegen te houden.
  • Het controleren dat eventuele kwetsbare protocollen niet of slechts op afgeschermde systemen binnen het netwerk van Partena Professional worden gebruikt.
  • Het correct doorvoeren van de gebruikelijke back-ups van alle systemen.

De IT-afdeling van Partena Professional blijft de situatie vanzelfsprekend verder opvolgen. Dat is het geval voor Wanna Cry, maar ook bij de eventuele verspreiding van nieuwe varianten van het virus.

Daartoe houdt de IT-afdeling van Partena Professional preventief nauw contact met alle leveranciers van hardware en software om eventuele defecten in onze systemen meteen op te merken en te verhelpen.

Auteur:

19/05/2017