Het Vlaams intersectoraal akkoord concreet gemaakt

Auteur: Laurence Philippe
Leestijd: 3min
Publicatiedatum: 16/07/2018 - 14:00
Laatste update: 10/05/2019 - 09:22

Op 8 juni 2018 werd het vijfde Vlaams intersectoraal akkoord (VIA 5) voor de non-profitsector gesloten. Dit driepartijenakkoord tussen de verschillende Vlaamse non-profitsectoren en de regering voorziet in verschillende maatregelen voor de periode 2018-2020.

Welke sectoren?

Dit akkoord geldt voor de inrichtingen van de Vlaamse Gemeenschap. In de privésector zijn de volgende paritaire subcomités bedoeld:

  • De diensten voor gezins- en bejaardenhulp (318.02)
  • De opvoedings- en huisvestingsinrichtingen en -diensten (319.01)
  • De beschutte werkplaatsen, de sociale werkplaatsen en de maatwerkbedrijven (327.01)
  • De socio-culturele sector (329.01)
  • De welzijns- en gezondheidssector (331)

Worden ook bedoeld, de volgende gezondheidsinrichtingen en -diensten (330): revalidatieziekenhuizen, psychiatrische verzorgingstehuizen, ouderenzorg, revalidatievoorzieningen en initiatieven voor beschut wonen.

Focus op enkele maatregelen

Het VIA 5 bevat verschillende maatregelen voor de bedoelde sectoren. We geven hieronder al een overzicht van de belangrijkste.

Eerst en vooral zijn er een aantal maatregelen m.b.t. de koopkracht. In het bijzonder een versterking van de tweede pensioenpijler, een harmonisering van de eindejaarspremie (13e maand) en de verhoging van bepaalde barema’s of terugbetaling van vervoerskosten.

We merken op dat in de sector van de kinderopvang (PC 331) de lopende harmonisering wordt voortgezet voor de barema’s van de schaal 2B.

Vervolgens zullen op het vlak van arbeidsorganisatie verschillende maatregelen worden uitgewerkt die zowel de werknemer als de werkgever meer flexibiliteit moeten opleveren. Zo wil men werk maken van voorzienbare uurroosters. 

In de sector van de federale gezondheidszorg (PC 330) zal in 2018 het nieuwe ‘IFIC’-loonmodel zijn uitgerold (fase 1). Ten laatste in oktober 2019 zullen ook de geregionaliseerde Vlaamse gezondheidsinrichtingen en -diensten (zie hoger) dit nieuwe loonmodel invoeren en fase 1 aanvatten. We houden u zeker op deze belangrijke wijziging op het vlak van de lonen.

In de andere sectoren van het VIA-akkoord zal de nieuwe functieclassificatie verder worden ontwikkeld door de vzw IFIC en in een testfase gaan.

Er werden ook nog andere maatregelen genomen op het vlak van opleiding, risicopreventie, vakantieplanning, ...

Wat nu?

Over deze maatregelen werd een akkoord bereikt, het is nu zaak voor de verschillende sectoren om ze concreet om te zetten in collectieve arbeidsovereenkomsten (cao’s).

In PC 318.02 is dat al gebeurd: op 26 juni 2018 werden verschillende cao’s gesloten. Wil u op de hoogte blijven van de laatste nieuwigheden uit uw sector abonneer u dan gratis op onze sectorale documentatie. U krijgt dan de actua van uw sector in uw mailbox.

Bronnen: Vlaams Intersectoraal Akkoord (VIA 5), gesloten op 8 juni 2018; Cao van 26/06/2018 (PC 318.02).

Auteur: Laurence Philippe

16/07/2018

De website van Partena Professional is een kanaal om informatie in een begrijpelijke vorm ter beschikking te stellen aan aangesloten leden en niet-leden. Partena Professional streeft er naar actuele informatie aan te bieden en deze informatie wordt met de grootste zorg samengesteld (onder andere in de vorm van Infoflashes). Maar aangezien de sociale en fiscale wetgeving voortdurend in beweging is, kan Partena Professional geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden inzake de juistheid, het up-to-date zijn of de volledigheid van de informatie die via deze website werd geraadpleegd of uitgewisseld. Verdere bepalingen kunnen worden nagelezen in onze algemene disclaimer die van toepassing is bij elke raadpleging van deze website. Door deze website te raadplegen, aanvaardt u uitdrukkelijk de bepalingen van deze disclaimer. Partena Professional kan de inhoud van deze disclaimer eenzijdig wijzigen.