Bescherm jezelf met aanvullende verzekeringen voor zelfstandigen

Zelfstandigen genieten minder sociale bescherming dan werknemers. Daarom moet je je sociale bescherming zelf in handen nemen. Dit om jezelf, je gezin en je zaak goed in te dekken. De overheid zet je hier sowieso toe aan. Wanneer je start als zelfstandige, ben je verplicht om bepaalde verzekeringen af te sluiten.  

 



Daarnaast kan je ook nog aanvullende verzekeringen nemen. Deze zijn niet verplicht, maar worden wel sterk aangeraden. Bij Partena adviseren we je over deze aanvullende verzekeringen voor een optimale sociale bescherming

Optimaliseer je sociale bescherming

Bescherm je zaak en je gezin met de juiste aanvullende verzekeringen. 

Contacteer ons

Verplichte verzekeringen  

Start je als zelfstandige, dan ben je wettelijk verplicht om bepaalde verzekeringen af te sluiten. Welke verzekeringen dit zijn, hangt (gedeeltelijk) af van je sector: 

  • Beroepsaansprakelijkheidsverzekering: dekt lichamelijke, materiële en gevolgschade veroorzaakt door professionele intellectuele fouten. 

  • Arbeidsongevallenverzekering (alleen verplicht als je werknemers hebt): dekt inkomensverlies en medische kosten na ongevallen op de werkvloer of tijdens het woon-werkverkeer.   

  • Verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) (alleen verplicht als je bedrijfswagens hebt): dekt lichamelijke en materiële schade die door jouw bedrijfswagens wordt veroorzaakt aan derden. 

  • Aansprakelijkheidsverzekering voor brand en ontploffing: verplicht als je zaak publiek toegankelijk is (horeca, winkels, publieke kantoorgebouwen…). 

Aanvullende verzekeringen 

Hoewel onderstaande verzekeringen niet verplicht zijn, wordt toch ten zeerste aangeraden om deze af te sluiten: 

  • Brandverzekering: dekt brand-, bliksem-, water- en stormschade. 

  • Verzekering bedrijfsschade: geeft recht op een financiële compensatie wanneer de werking van een bedrijf (gedeeltelijk) stilligt, bijvoorbeeld door of na een brand in het bedrijf. 

  • Verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) uitbating: dekt de schade die je werknemers toebrengen aan derden tijdens het uitoefenen van hun beroepsactiviteit. 

  • Verzekering gewaarborgd inkomen: geeft recht op een vervangingsinkomen wanneer je (tijdelijk) arbeidsongeschikt bent. 

  • Levensverzekering: denk op lange termijn met een traditionele levensverzekering of overlijdensverzekering. 

Wist je trouwens dat een zorgvuldig samengestelde sociale bescherming ook fiscale voordelen biedt? Het afsluiten van aanvullende verzekeringen is dus niet alleen interessant om jezelf in te dekken tegen potentiële risico’s. 

Ziekenfonds en ziekteverzekering 

Naast je sociaal verzekeringsfonds moet je jezelf als zelfstandige ook inschrijven bij een ziekenfonds. Deze dekt een deel van je courante ziektekosten. Door jezelf in te schrijven bij een sociaal verzekeringfonds én een ziekenfonds, verzeker je jezelf van een goede basisbescherming. 

De hospitalisatieverzekering en tandzorgverzekering van Partenamut zijn twee extra aanvullende verzekeringen voor zelfstandigen. 

Pensioen 

Als zelfstandige is het essentieel om je wettelijk pensioen aan te vullen. Dit aangezien het wettelijk pensioen voor zelfstandigen niet hoog ligt en je anders je levensstandaard niet zal kunnen aanhouden na je carrière. 

Gelukkig zijn er verschillende fiscaal interessante spaaroplossingen voor aanvullend pensioen

Bereken hoeveel jouw optimale dekking kost

Bereken het verschil tussen je huidige inkomen en je verwachte pensioen in minder dan twee minuten. Gebruik onze simulator en ontdek de voordelen van een aanvullend pensioen.

 

Meer weten? Contacteer een van onze experts. Deze kan je helpen om het verschil tussen je inkomen en pensioen te verkleinen.

Maak nu je simulatie