Stap één: kies uw zelfstandigenstatuut
Eerst moet u beslissen of u zelfstandige in bijberoep of zelfstandige in hoofdberoep wilt worden. Kiest u om in bijberoep te werken, dan kunt u naast uw zelfstandige activiteit ook nog een betaalde beroepsbezigheid uitoefenen. Gaat u daarentegen 100% voor uw eigen zaak werken, dan valt u onder het statuut ‘zelfstandige in hoofdberoep’.
U kunt uw bedrijf perfect starten als zelfstandige in bijberoep, en na verloop van tijd overschakelen op zelfstandige in hoofdberoep via ons online ondernemingsloket.
Hier vindt u alle details over deze twee zelfstandigenstatuten.
Daarnaast zijn er ook nog enkele specifieke gevallen zoals het statuut van student-ondernemer of van zelfstandige met gelijkstelling in bijberoep. Wilt u hier meer informatie over? Contacteer ons dan.
Stap twee: kies de rechtsvorm van uw onderneming
Naast uw statuut moet u ook beslissen welke rechtsvorm u kiest voor uw onderneming. Hier heeft u de keuze tussen een eenmanszaak (zelfstandige natuurlijke persoon) en een vennootschap (rechtspersoon).
Bij een eenmanszaak is er geen duidelijk verschil tussen uw persoonlijk vermogen en dat van uw onderneming. U geniet lagere opstartkosten, maar daar staat tegenover dat u volledig aansprakelijk bent. Bij een vennootschap bent u als persoon beter beschermd, maar de opstartprocedure is dan weer complexer en duurder.
Vergeet niet dat u als eenmanszaak kunt starten en later, in functie van hoe uw bedrijf evolueert, kunt overstappen op een vennootschap via ons ondernemingsloket.
Bekijk hier alle details over deze twee rechtsvormen.
Gaat u een vennootschap opstarten? Dan moet u nog één ding beslissen
indien u kiest voor een vennootschap, moet u eerst bepalen welk type u wilt oprichten. Er bestaan immers verschillende soorten met elk hun eigen specificaties, onder andere op het gebied van aansprakelijkheid en wettelijke verplichtingen. Denk dus goed na over alle aspecten van uw onderneming alvorens een keuze te maken.
Een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid, een naamloze of een coöperatieve vennootschap: lees hier in detail wat de verschillen zijn tussen al deze vormen. U kan zich ook richten tot ons ondernemingsloket voor advies op maat.