Uw statuut en de rechtsvorm van uw onderneming kiezen

Klaar? Start uw zaak op in enkele klikken

Bent u helemaal klaar en beschikt u over alle nodige informatie? Start dan uw zaak eenvoudig en snel op via ons online ondernemingsloket.

Nu starten

In dit stadium moet u een aantal belangrijke beslissingen nemen: wordt u zelfstandige in bijberoep of in hoofdberoep? Start u een eenmanszaak of een vennootschap? En indien u kiest voor een vennootschap, welk type sluit dan het beste aan bij uw situatie?

De antwoorden op deze vragen bepalen de toekomst van uw onderneming… Maar hoe weet u nu welke keuzes de juiste zijn? Geen zorgen, we leggen het u hieronder stap voor stap uit.

Kies de juiste ondernemingsvorm

Twijfelt u nog welke ondernemingsvorm het beste bij u past? Kom het in minder dan 2 minuten te weten dankzij de keuzewijzer van onze partner iStart.

Stap 1: kies uw zelfstandigenstatuut

Eerst moet u beslissen of u zelfstandige in bijberoep of zelfstandige in hoofdberoep wilt worden. Kiest u om in bijberoep te werken, dan kunt u naast uw zelfstandige activiteit ook nog een betaalde beroepsbezigheid uitoefenen. Gaat u daarentegen 100% voor uw eigen zaak werken, dan valt u onder het statuut ‘zelfstandige in hoofdberoep’.

U kunt uw bedrijf perfect starten als zelfstandige in bijberoep, en na verloop van tijd overschakelen op zelfstandige in hoofdberoep via ons online ondernemingsloket.

Hier vindt u alle details over deze twee zelfstandigenstatuten.

Daarnaast zijn er ook nog enkele specifieke gevallen zoals het statuut van student-ondernemer of van zelfstandige met gelijkstelling in bijberoep. Wilt u hier meer informatie over? Contacteer ons dan.

Stap 2: kies de rechtsvorm van uw onderneming

Naast uw statuut moet u ook beslissen welke rechtsvorm u kiest voor uw onderneming. Hier heeft u de keuze tussen een eenmanszaak (zelfstandige natuurlijke persoon) en een vennootschap (rechtspersoon).

Bij een eenmanszaak is er geen duidelijk verschil tussen uw persoonlijk vermogen en dat van uw onderneming. U geniet lagere opstartkosten, maar daar staat tegenover dat u volledig aansprakelijk bent. Bij een vennootschap bent u als persoon beter beschermd, maar de opstartprocedure is dan weer complexer en duurder.

Vergeet niet dat u als eenmanszaak kunt starten en later, in functie van hoe uw bedrijf evolueert, kunt overstappen op een vennootschap via ons ondernemingsloket.

Bekijk hier alle details over deze twee rechtsvormen.

Gaat u een vennootschap opstarten? Dan moet u nog één ding beslissen

indien u kiest voor een vennootschap, moet u eerst bepalen welk type u wilt oprichten. Er bestaan immers verschillende soorten met elk hun eigen specificaties, onder andere op het gebied van aansprakelijkheid en wettelijke verplichtingen. Denk dus goed na over alle aspecten van uw onderneming alvorens een keuze te maken.

Een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid, een naamloze of een coöperatieve vennootschap: lees hier in detail wat de verschillen zijn tussen al deze vormen. U kan zich ook richten tot ons ondernemingsloket voor advies op maat.

Heeft u vragen?

Onze experts staan voor u klaar om advies te geven over uw statuut, de juridische vorm van uw onderneming, en alle andere aspecten die komen kijken bij het opstarten van een bedrijf.

Gerelateerde artikels