Uw idee definiëren en een businessplan opstellen

Het opmaken van een businessplan is de eerste stap in de opstart van uw bedrijf. Een stap die u niet mag verwaarlozen. Zo’n businessplan bepaalt immers niet alleen de essentie van uw zaak, maar ook de toekomst ervan.

Klaar? Start uw zaak op in enkele klikken

Bent u helemaal klaar en beschikt u over alle nodige informatie? Start dan uw zaak eenvoudig en snel op via ons online ondernemingsloket.

Nu starten

Een businessplan, wat is dat juist?

Heeft u een idee? Dan is een businessplan de uitwerking daarvan. Concreet gaat het om een document waarin u stap voor stap een strategisch plan uitstippelt voor uw zaak, aangevuld met een financieel plan.

Een businessplan omschrijft wat u juist wilt doen, hoe u dit zal doen en welke financiële middelen u daarvoor nodig heeft. Tegelijk helpt het u ook om uw focus te behouden op de zaken die het belangrijkst en het dringendst zijn. Uw businessplan is tenslotte gericht op uw mogelijke winstgevendheid.

Er zijn verschillende soorten businessplannen:

 • het klassieke businessplan dat uw volledige zaak onder de loep neemt
 • een businessplan voor slechts één onderdeel of product van uw zaak en dus voor een specifieke deelmarkt
 • een variant, zoals het marketingplan, waarbij u een businessplan opstelt voor een productlancering of een reclamecampagne

In eerste instantie stelt u uw businessplan op voor uzelf, omdat het zowel houvast biedt als een wegwijzer is die u kunt gebruiken bij het nemen van belangrijke beslissingen. Maar daarnaast versterkt het ook uw geloofwaardigheid wanneer u een lening aanvraagt bij een bank, en zorgt het ook voor meer vertrouwen bij toekomstige investeerders en partners. Een businessplan is dus het ideale middel om partners te overtuigen van de relevantie en de levensvatbaarheid van uw project.

We raden aan om uw businessplan onmiddellijk bij de opstart van uw bedrijf te maken. Op die manier bent u verplicht om op voorhand al na te denken over alle mogelijke scenario’s zodat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Hou er rekening mee dat een businessplan verplicht is voor alle ondernemingsvormen, behalve voor eenmanszaken. Toch raden we u aan om altijd een ondernemingsplan op te stellen, ongeacht uw rechtsvorm. Het vormt een goede leidraad voor uw bedrijf en verschaft u waardevol strategisch inzicht.

Het financieel plan: het hart van uw businessplan

Het financieel plan is een essentieel onderdeel van uw businessplan. Het helpt u om onaangename verrassingen te vermijden en om potentiële investeerders of partners te overtuigen. Uw enthousiasme mag dan misschien aanstekelijk zijn, zonder een realistisch plan op basis van concrete cijfers blijft uw project waarschijnlijk slechts een idee.

Voor bepaalde ondernemingsvormen is een financieel plan verplicht en moet het worden opgesteld bij een secretaris. Gaat uw bedrijf failliet binnen de 3 jaar na de opstart? Dan kunnen u en uw vennoten aansprakelijk worden gesteld als uit het financieel plan blijkt dat u niet voldoende startkapitaal heeft voorzien.

Een financieel plan bestaat uit meerdere elementen:

Hoe een businessplan opstellen?

Een businessplan is de visualisatie van het concept of idee van uw bedrijf. U kunt de hulp inschakelen van het Business Model Canvas, gebaseerd op 9 belangrijke elementen om over na te denken:

 • waardepropositie
 • doelgroep
 • klantenrelaties
 • kanalen
 • inkomsten
 • middelen
 • kernactiviteiten
 • partners
 • de kostenstructuur van uw onderneming

U kunt ook dit model volgen om uw businessplan op een A4 te presenteren met de volgende structuur:

 • Centraal staat de waardepropositie. Dat is wat u onderscheidt van anderen.
 • Links brengt u de zaken die deze waarde tot stand brengen in kaart: partners, kernactiviteiten en middelen.
 • Rechts aan wie u zal verkopen, hoe u uw product tot bij hen brengt en hoe u uw klantenrelaties zult onderhouden.
 • Onderaan vindt u alles wat kosten en opbrengsten betreft.

Een businessplan bestaat uit verschillende onderdelen:

Wie kan me helpen bij het opmaken van mijn businessplan?

Lijkt het opmaken van een businessplan u erg ingewikkeld? Laat u dan bijstaan!

Het Beroepsinstituut van Erkende Boekhouders en Fiscalisten (BIBF) stelt een gratis voorbeeld van een financieel plan ter beschikking.

Ook de Customer Advisors van Partena Professional staan altijd paraat om u te helpen bij het opstarten van uw onderneming.

Met specifieke vragen over uw businessplan kunt ook altijd terecht bij uw accountant of bij onze partner microStart.

 

Advies op maat nodig?

Heeft u nog vragen of een specifiek verzoek? Onze Customer Advisors staan altijd klaar om u te helpen.

Gerelateerde artikels